Riešo kanalo sindromas – kompiuteriu dirbančių žmonių liga  (6)

Šiuolaikinis žmogus beveik trečdalį gyvenimo praleidžia prie kompiuterio. Tą daro ne tik verčiamas įsipareigojimų, bet ir laisva valia – su monitoriumi „bendrauja“ ne tik darbo vietoje, bet ir grįžęs iš darbo namuose pirmiausiai puola tikrinti elektroninį paštą, socialinių tinklų puslapius, žiūri vaizdo įrašus, klausosi muzikos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suprantama, kompiuteris žmogui teikia daug naudos – padeda tiek dirbti, tiek pramogauti. Tačiau tuo pačiu jis kenkia sveikatai. Ir ne tik akims, nors joms – visų pirma. Viena iš ypač nemalonių „bendravimo“ su kompiuteriu pasekmių – riešo kanalo sindromas.

Tai yra neurologinis susirgimas, pasireiškiantis ilgalaikiais plaštakos ir pirštų skausmais ir nutirpimais. Taip nutinka dėl vidurinio nervo užspaudimo toje vietoje, kur jis praeina riešo kanalą – siaurą tarpą tarp riešo kaulų ir juos dengiančio skersinio riešo raiščio.

Skausmas gali plisti per ranką aukštyn link peties ir net pasiekti kaklą. Ligai progresuojant, gali susilpnėti ir atrofuotis nykščio raumenys – dėl to tampa nevikrūs plaštakos judesiai, būna sunkiau paimti stiklinę ar puodelį, laikyti vairą, popieriaus lapą. Ypač tai pastebima rytais, kuomet pabudę jūs nejaučiate savo pirštų. Jeigu šį simptomą pastebite keletą dienų – kreipkitės į gydytoją.

Priežastys


Susirgimo priežastimi gali tapti bet kokia būklė, mažinanti riešo kanalo dydį ar skatinanti audinių augimą kanalo viduje. Dažniausiai tai būna staigios ar lėtinės traumos, artritas ar uždegimas. Simptomai gali atsirasti ir dėl nėštumo, diabeto ar hipotireozės.

Jeigu anksčiau dėl riešo kanalo sindromo daugiausiai kentėjo žmonės, kurių darbas susijęs su rankų judesiais – muzikantai, siuvėjai, gestų kalbos vertėjai, – tai dabar yra kilęs biuro darbuotojų bumas. Būtent jie didžiąją laiko dalį praleidžia barškindami kompiuterio klaviatūrą. Jų riešai atlieka monotoniškus judesius – gana lėtus ir vienodus. Šitaip iš lėto (chroniškai) traumuojami riešo srities audiniai. Pasikartojantys judesiai, vibracija, neteisinga kūno padėtis sėdint prie kompiuterio – visa tai įstaigų darbuotojams padidina riešo kanalo sindromo riziką.

Paprastai monotoniški ir schematiški judesiai būna susiję su kitais neigiamais veiksniais. Pirmasis iš jų – judėjimo stoka. Dažniausiai biuro darbuotojas ateina į savo darbo vietą, įsijungia kompiuterį ir taip sėdi iki pietų. Geriausiu atveju atsitraukia, išeidamas parūkyti. O tai – antrasis neigiamas veiksnys: nikotinas prisideda prie riešo kanalo susiaurėjimo. O nikotinas, į organizmą patenkantis kartu su kofeinu (vidutiniškai vienas biuro darbuotojas per dieną išgeria nuo 2 iki 7 puodelių kavos) dar labiau padidina riziką. Taip pat negalima neįvertinti tokio faktoriaus, kaip nutukimas. Nuolatinis sėdėjimas biure skatina riebalų kaupimąsi ne tik ant pilvo ir kojų, bet ir vidinėje rankų pusėje.

Diagnozavimas


Nustatant riešo kanalo sindromą, atliekamas specialus testas: pastuksenama virš vidurinio nervo praėjimo vietos riešo srityje. Jeigu pastuksenus jaučiamas nutirpimas ir nemalonūs pojūčiai pirštuose ir delne – tikėtina, kad žmogus kenčia nuo riešo kanalo sindromo. Yra ir kitas patikrinimo būdas – maksimaliai sulenkti riešą. Jeigu praėjus trims minutėms po sulenkimo pajuntamas skausmas viename, dviejuose ar trijuose pirštuose – tai patikimas ligos požymis.

Diagnozavus riešo kanalo sindromą ankstyvoje stadijoje, labai didelė tikimybė jį išgydyti. Įtarus šį susirgimą, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją ir pradėti gydymą. Užleistais atvejais nervo pakitimai gali būti tokie dideli, jog tampa problemiška pilnai atstatyti plaštakos funkcijas.

Gydymas


Gydymu siekiama sumažinti nervo riešo kanale suspaudimą ir traumavimą. Tai daroma mažinant krūvį, nešiojant specialų įtvarą, gerinant mikrocirkuliaciją. Skiriami priešuždegiminiai ir nuskausminamieji vaistai.

Jeigu tai nepadeda – daroma operacija, sumažinanti spaudimą viduriniam nervui. Per nedidelį pjūvį riešo vidinėje pusėje perpjaunamas skersinis riešo raištis, taip nervą atpalaiduojant nuo spaudimo.

Kaip išvengti?


Nors riešo kanalo sindromas – rimta liga, nebūtinai turite išsigąsti, jeigu jūsų darbas susijęs su kompiuteriu. Šios ligos galima išvengti, laikantis gana paprastų taisyklių.

Venkite pasikartojančių plaštakos judesių, stiprių griebiamųjų judesių, venkite laikyti vibruojančius instrumentus, dirbti darbus, kurie daromi pakreiptu ar išlenktu riešu.

Maždaug kas valandą darykite rankų mankštą.

Rizika sumažės, jei mesite rūkyti, vartosite mažiau kofeino, susireguliuosite svorį.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai (6)