Kodėl Lietuvoje nyksta „Lukoil“ degalinės?  (0)

„Lukoil“ įpratę lankytis Varėnos gyventojai dabar yra priversti degalus pirkti iš „Baltic Petroleum“. Ir ne tik varėniškiai – į redakciją iš visų Lietuvos kampelių plūsta klausimai, o kur dingo „Lukoil“ degalinės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lukoil“, kaip ir kitos Lietuvoje veikiančios rusiško kapitalo bendrovės ar tiesiog rusiškos prekės, susidūrė su boikotu – kai kurie Rusijos politikai nepritariantys tautiečiai nustojo pirkti rusiškas prekes.Tačiau ne dėl to „Lukoil“ degalinių tinklas susitraukė. Bendrovės generalinis direktorius Ivanas Paleičikas pasakojo apie pasikeitimus įmonėje.

Atiduos 22 degalines

„Dalis „Lukoil Baltija“ eksploatuojamų degalinių nuosavybės teise priklauso ne „Lukoil Baltija“, o kitiems asmenims, kurie pagal nuomos ar jungtinės veiklos sutartis buvo perdavę šių degalinių valdymą „Lukoil Baltija“. Degalinės savininkui nusprendus nutraukti nuomos ar jungtinės veiklos sutartį, tokia degalinė turi būti grąžinama savininkui, o „Lukoil Baltija“ baigia savo veiklą tokioje degalinėje. Pastaruoju metu kaip tik ir buvo nutraukta jungtinės veiklos sutartis, todėl numatytos „Lukoil Baltija“ eksploatuotos degalinės buvo grąžintos jų savininkui“, – pasakojo jis.

„Lukoil Baltijai“ pagal 2003 metais sudarytą jungtinės veiklos sutartį įmonė „Baltic Petroleum“ perdavė 22 degalines.

Konkurencijos taryba tyrė visų degalinių perėmimą, įpareigojo „Lukoil Baltija“ grąžinti visas 22 degalines, kurios buvo įgytos įgyvendinus koncentracijas prieš tai nepranešusi Konkurencijos tarybai ir negavusi jos leidimo. Dėl 16 iš 22 degalinių įgytų degalinių buvo skirtos baudos.

22 degalinės yra Palangoje, Šilalėje, Priekulėje, Šeduvoje, Radviliškyje, Trakuose, Varėnoje, Vilniuje, Šalčininkuose, Kaune, Prienuose, Šakiuose, Jurbarke, Alytuje, Kėdainiuose, Lazdijuose ir Raseiniuose.„Lukoil Baltija“, I. Paleičiko teigimu, jau perdavė savininkams visas degalines, kurios buvo eksploatuojamos nuomos ar jungtinės veiklos sutartimis. Daugiau pasikeitimų „Lukoil Baltija“ degalinių tinkle nenumatyta.

„Lukoil“ generalinio direktoriaus teigimu, „Baltic Petroleum“ aptarnaus visas „Lukoil“ korteles, todėl degalinių perdavimas nepatogumų sukelti neturėtų.

I. Paleičikas: „Lukoil“ gali pasitraukti ir iš Lietuvos

Didžiausiai privataus kapitalo Rusijos naftos grupei „Lukoil“ traukiantis iš Estijos ir kitų Europos šalių mažmeninės prekybos degalais rinkos, Lietuvos „Lukoil Baltija“ prezidentas jau sakė, kad tokio likimo ateityje galima tikėtis ir Lietuvoje.

Pasak Ivano Paleičiko, planų parduoti bendrovę kol kas nėra, tačiau visos naftos bendrovės per penkerius metus, tikėtina, pasitrauks iš Baltijos šalių mažmeninės prekybos rinkos.

Jis teigė negalintis pasakyti, kas galėtų įsigyti „Lukoil Baltiją“, tačiau mano, kad pirkėjų atsirastų: „Kol kas neparduodama, tai nenorėčiau apie tai kalbėti. Lietuvoje yra pinigų – faktas, tai pirkėjų atsiras.“

Estijos prekybos degalais operatorė „Olerex“ perka „Lukoil Eesti“, valdančios 37 degalines, akcijas. Sandorio vertė neskelbiama. Pernai „Lukoil“ pardavė degalinių tinklus Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (0)