Nuo 2016 metų liepos minimali alga didės iki 380 eurų?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

aurimokas 2015-10-28 16:18
Leisk atsakyti klausimu į klausimą. Iš kur bus plėtra, kai nekvalifikuotų darbuotojų rotacija taps milžiniška, dėl to kad jie bus verčiami dirbti vergiškomis sąlygomis už lėkštę sriubos? Iš čia ir atsirado tas fenomenas, kad geriau gulėti kasdien prie tv ir gauti pašalpas. Bent sveikatos neprarandi. gaudamas tiek pat, ar šiek tiek daugiau.
Pumper 2015-10-28 16:27
Kiniečio geriau paklausk.
Auksine Logika 2015-10-28 16:29
Nu bet ne visi kaip tu, gime but santechnikais ir LGBT kanalizacijas valyt uz dvigubus minimumus.
Audrius 2015-10-28 16:32
oi pumpureli, kazka jau cia nusisnekejai. Nezinau nei is kur cia ta "statistika" trauki nei ka tuom nori pasakyt. JAv nevisur yra vienodas MVA (valandinis), bet ten kur jis atsirado dabar VISI labai dziaugiasi. Nors pries iteisinant pvz Seattle ir kitur ten daug tokiu lojanciu kaip tu buvo, kurie kazkokiom pasakom tikejo. Labai cia reiskiesi, bet apart is sikn*s istrauktu fantaziju, pateik pavyzdziu kur minimalios algos didinimas turejo neigiamu padariniu. Nu matai, nieks i galvele neateina....
immortallt 2015-10-28 16:41
aurimokas, tu įsivaizduoji, kad jei darbuotojų trūkumas bus, tai vis tiek visiems mokės MMA? Tada tau klausimas, o kodėl kažkas gauna daugiau nei MMA? Visi jie dirba "pas tėvelius"? MMA nesprendžia absoliučiai jokių problemų. Tai tik reguliacinis mechanizmas, kuris nei sukuria darbo vietas, nei pridėtinės vertės. Jis pats savaime nepadidina ekonomikos augimo, gali tik laike perkelti vartojimo augimą iš ateities į dabratį. Po truputėlį gali žaisti, bet gali prisižaisti, kaip Graikija. Krizė prasidėjo 2008 metais pas juos ir vis dar tęsiasi. Pabaigos nesimato bent iki 2020 metų. Graikija, geriausias pavyzdys kur MMA didinimas baigėsi ekonomikos žlugimu. Toje pačioje norvegijoje, jei tęsis žemos naftos kainų periodas, prasidės problemos, nes teks jau pradėti gyventi iš fondo pinigų. Turint omeny socialines garantijas, MMA ir kad be naftos ir žuvies jie daugiau nebeturi ką pasiūlyti pasauliui, tai fondas amžinai netvers - mažins algas ir socialines garantijas ir prasidės riedėjimas žemyn. Ispanija - šalis užstrigo stagnacijoje dėl perdėtų socialinių garantijų, kai atleidinėti prastai dirbančius yra per brangu, o jaunus gerai dirbančius samdo tik ant terminuotų sutarčių. Nedarbas siekia virš 20%, regionais ir po 35%. Portugalija - ta pati istorija. Italijoje ir Prancūzijoje panašu irgi gali prasidėti tos pačios problemos. Italijoje atrodo jau prasidėjo ir per 2 metus išlys problemos, prasidės nedarbo augimas, o MMA grindys neleis susireguliuoti ekonomikai.
Niemand 2015-10-28 16:45
Vat dafai nereikia, graikai daug kur pinigėlių pašvaistė, ypač pensijų ir soc šalpos sistemoje, bet su MMA tas neturi visiškai nieko bendro.
immortallt 2015-10-28 16:49
Tikrai, kai MMA sudaro ~80% vidutinės algos, jokių problemų nekyla... Eit dirbti šūdą pramalus mokyloje 10 metų, ar daug mokytis, kišti savo pinigus ir po 18 metų mokslų pradėti dirbti ir gauti ~30% daugiau nei gatves šluojant? Hmmm, turbūt niekaip nepaveikia tai ekonomikos. Šlavėjo darbas generuoja tiek pat pridėtinės vertės šaliai, kiek inžinieriaus, programuotojo ar mokslininko profesijos...
aurimokas 2015-10-28 16:49
verslininkų mentalitetu, manau kad 100% taip ir bus. Ar manai, kad kai valytojos ir kasininkės išsilakstys į UK, Norvegiją ir kitas šalis, kur jom bus už tą patį darbą mokamas padorus ir leidžiantis valgyt ne tik kruopas atlyginimas, tai valytojos staiga pradės gauti ekonomisto algas?
aurimokas 2015-10-28 16:52
Jau vat banko ekonomistų, direktorių, advokatų ir kitų neaiškių profesijų atstovų darbai tikrai generuoja pridėtinę vertę. Valio paplokim jiems, nes tik ant jų ir laikosi Lietuvos ekonomika!
Kadras 2015-10-28 16:52
Negimei santechniku? Eik mokykis suvirinimo, cia algos kaip IT specialisto Ir suvirintoju negimei? Eik vairuoti furos. Furistu negimei? Eik dirbti i laiva jureiviu, cia algos nuo 5k i menesi prasideda Variantu daug, tik maziau verkti reikia
Audrius 2015-10-28 16:55
to immortallt tu jaustumeisi kaip zuvis vandeni kokioj alabamoj ar misisipej ar texase, ten daug tavo bendraminciu gyvena.. ajajai...kiek pastebejau tai visos tavo ekonomines teorijos paremtos chicogo school economics. Grazios teorijos, nieko nepasakysi, tik gaila, kad su realybe jos nieko bendro neturi... Graikija sh*knon nuvaziavo tikrai ne del minimalios algos. Ir pamatysi, kai lt ji padides dangus irgi neigrius.
Pumper 2015-10-28 17:08
Gal sugebėsi paaiškinti, kodėl MMA nėra keliamas kiekvieną mėnesį po 50 proc. jei nėra neigiamų padarinių?
immortallt 2015-10-28 17:19
Audrius, mano žinios pakankamaos, kad dabar gaučiau pajamas iš 3 skirtingų šaltinių ir galvočiau apie 100kv.m. būsto įsigijimui kapitalo sukaupimą per 2 metus. Neturiu nė vieno darbuotojo, tingiu su jais knistis, nes problemų daugiau. Tiesa, turiu vieną pavaldinį samdomam darbe, puikiai sutariam, džiaugiasi alga, pareigingas ir greitai dirba. Prieš tai turėjau jo vietoje per 1,5 metų dar net 6 žmonės. Vienas iš jų dirbo gerai, bet nesugebėjo su mokslais suderinti. Bendraujam dabar kartais laisvu laiku. Taigi 5/7 žmonių buvo niekam tikę ir net ne todėl, kad prastai dirbo. Gerai dirbti galima išmokti, kai nori. Dauguma jų tiesiog pradingdavo, nuolat veluodavo, atsiųsdavo neatlikę darbų ar veluojant 3 dienas padaryti pranešdavo, kad kol kas nieko nepadarė, nors tas tris dienas žada, kad jau šiandien baigsiu. Ką noriu pasakyti, tai daug darbuotojų šūdą mala ir laukia, kol algą gaus ir tik dalis iš tikrųjų dirba ir nori užsidirbti. Bet akivaizdu, kai kam atrodo tobula sistema - visus privalo įdarbinti. Visiems privalo mokėti bent po 1,5k € algos. Dirbti neprivaloma. O ką aš darau su savo laiku, ne jūsų reikalas. Vieni rūko, kiti facebook tikrinasi, treti dirba vėžlio greičiu.
aurimokas 2015-10-28 17:25
Kodėl tada bandai žaisti dievą, ar Staliną, nurodinėdamas, kas turi gauti MMA, kas turi negauti MMA? Geriausia tada visus sodint ant MMA ir nesvarbu tu direktorius, programuotojas ar valytojas. Butu teisingiausias sprendimas, kad tokie išsišokėliai su baltom apykaklėm kaip tu, neturėtų teisės juodą darbą (statybos sektorius, kasininkės, valytojos) dirbančių žmonių menkinti ir sakyti, kad jie nusipelno ubagiško gyvenimo ir skurdo. P.S. siūlyčiau pačiam įsidarbinti maximoje metams laiko ir pabandyti pagyventi už tą atlyginimą, kurį ten gauna. No offence, bet valgydamas ikrus niekada nesuprasi kodėl žmonės konteineriuose ieško maisto.
Audrius 2015-10-28 17:32
Manau, kad sugebesiu-nes tai butu beprotyste O siaip, kas liecia MMA, tai viskas yra zymiai paprasciau nei skamba. MMA yra naudojamas kaip svieto lygintojas, t.y. didesne MMA privercia pinigus placiau pasiskirstyti visuomeneje, kad dazniausia skatina ekonomika. Pvz, galima leisti vienam dedei X turet labai daug, dazniausiai jis leis tik maza dali to daug, o didziaja dali parkuos kur nors bermudoje. (ziureti numavicius). Arba pvz, galima pakelti MMA ir tada dalis dedes X daug bus padalinta kasininkams, kurie nieko bermudoje neparkuos, o juos iskart isleis duonai ir batonui, kas padidins duonos ir batono gamintoju apyvartas, jie, savo ruoztu, idarbins zmoniu ir t.t. Klausimas ar verta ta drayti LT? Atsakymas, pasiziuri i Maxima ir jos akcininkus ir jei esi racionaliai mastantis, daugiau klausimu nekyla. Aisku, jei esi gyliai religingas ir itikejas visom neo liberal ekonominem ideologijom ir kitu bullsh*t'u, tada visai kita kalba. "palaiminti tie, kurie tiki nemate" cia kazkoks s*dapastalis ta yra pasakes, jau nepamenu kuris..
Audrius 2015-10-28 17:38
respect del sekmingo verslo/veiklos bet tas tai nieko bendro neturi su MMA. Nei man nei tau MMA tiesiogines itakos netures (abejoju ar uz minimuma ka samdai/ei). Kalba eina apie salies uki bendrai ir apie zmones kurie dirba darbus be profsajungu ir be MMA kelimo nieko kito negali tiketis. Visokio seseles, kasininkes, mokytojai ir t.t. Daugelio is ju algos suristos su MMA arba yra tiesiog MMA.
immortallt 2015-10-28 17:56
Žaidi dievą tu, aurimokai, bandydamas sakyti, kad kažkas turi gauti MMA išvis. Aš sakau, kad kiekvienas gauna tiek, kiek nusipelno. Aurimokai, aš kažką žeminu? Tai tu žemini. Aš sakau, kad žmogus renkasi ir gali siekti ko nori. Tu sakai, kad jis pasmerktas. Nori mane pažeminti? Esu pvz. dirbęs pas tėvą įmonėje. Eidavau ir šaligatvį šluoti, ar langus plaudavau, žolę tekdavo kartą savaitėje plauti, krauti prekes, nešioti 20-30kg sveriančias pakuotes į antrą aukštą ir taip iškraunant visą jūrinį konteinerį 3-4 žmonės. Tuo tarpu kiti žmonės dirbo savo darbą. Ir kas čia kur pažemintas buvo? Gaudavau tiek pat, kiek kitas samdytas žmogus ir nematau jokio pažeminimo. Jei nesugebi daugiau, nenori stengtis gauti daugiau, daugiau ir negausi. Aukščiau puikiai rašė, nori daugiau uždirbti bet nesi gabus mokslams? Eik mokinkis santechniku dirbti, gerai apmokamas darbas, sąlyginai švarus. Nori dar daugiau? Dirbk fūros vairuotoju. Dar negana - dirbk ant laivo ar naftos platformų. Ar čia jau irgi pažeminimas, žmogui eiti dirbti ten, kur trūksta darbuotojų ir gerai moka? MMA užkeltas taip pat skatina uždarinėti įmones, kurios priima nekvalifikuotus asmenis dirbti. Lieka tik tos įmonės, kurių negali pakeisti importas. Bet turint omeny šešėlį Lietuvoje, užkeltas MMA tik didins šešėlį ir pablogins legaliai dirbančiųjų situaciją. Beje, ar patinka Kinijos atlyginimų augimas nuo 20 dolerių per mėnesį iki vidutiniškai 200 dolerių per maždaug 15 metų? Ten darbo rinkoje totalus liberalizmas. Bet anot tavęs, tokiu atveju kiniečiai vis tiek turėtų gauti tuos pačius 20 dolerių, nes gi vergvaldžiai! O jei būtų iškart įvedę pvz 200 dolerių minimumą, tai šiandien jie vis dar badautų visi. Nebūtų nei didmiesčių, nei dar ko. Kas dėl mano patirties su samdomais, taip, alga gerokai daugiau nei MMA, bet tokių at nematau prasmės samdyti už daugiau nei MMA, nes naudos tai nėra. Žmogus net už daug didesnę algą nėra motyvuotas dirbti. Darbas tikrai įdomus, palyginus su tuo, ką didžioji dalis žmonių dirba baigę ekonomiką. Čia jau skaitosi išsilavinę! Taigi, žmonės prastai gauna ne dėl to, kad kažkas labai godus, o dėl to, kad dauguma tiesiog tinginiai buvo vienu gyvenimo tarpsniu ar turi psichologinių problemų ir nesugeba persilaužti ir siekti kažko daugiau. Bet tai ne darbdavio problema. Aišku, jis gali bandyti jam padėti, bet padėti gali 1-2 žmonėms per penkmetį, bet ne 100 per metus.
Niemand 2015-10-28 18:06
Ekonomiką paveikia, tyrimai rodo, kad į gerąją pusę. Mokytis reikia dėl žinių, o ne dėl popieriuko. Iš mokslų dėl popieriuko nieko gero nesigauna, tokie su popieriukais tipiškai daugiau prišika, nei sukuria.
Niemand 2015-10-28 18:13
Jei teisintis galimais įstatymų pažeidimais, tai tada visai jokių įstatymų nereikia, taigi pažeidinės...
kiesza 2015-10-28 18:16
Pats teisingiausias darbo apmokėjimas tai alga nuo išdirbio dėja tai labai nepopuliaru. Lietuvos darbdavių niekaip kitaip ir nepriversi mokėti teisingų kaip tik priverstinai didinant MMA . O kalbos apie prastus darbuotojus tai čia paprasčiausias mitas, nes visi tikrai blogi darbuotojai randasi darbo biržoje arba alaus baruose..