Kodėl taip krito naftos kaina? Penkios sąmokslo teorijos  (11)

Šiandieną naftos kainos yra maždaug tokios, kokios buvo prieš trylika metų – apie 30 dolerių už barelį. Jų staigus kritimas per pastaruosius pusantrų metų – pernelyg svarbią reikšmę visų pasaulio šalių ekonomikoms turintis reiškinys, kad nesudomintų sąmokslo teorijų mėgėjų. „The Fiscal Times“ paskelbė straipsnį, kuriame iškeliamos penkios paplitusios sąmokslo, siekiant sukelti staigų naftos kainų kritimą, versijos. Kuri iš jų atrodo pati įtikinamiausia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Visa tai – Saudo Arabijos sąmokslas prieš Iraną

Panaikinus sankcijas Iranui, ši šalis vėl išėjo į pasaulinę naftos rinką. O norėdama užkirsti kelią jos įtakos didėjimui Artimuosiuose Rytuose, Saudo Arabija nusprendė specialiai išlaikyti sparčius naftos gavybos tempus, kad numuštų jos kainą.

2. Saudo Arabija ir JAV spendžia kilpas Rusijai

Abi šalys konfliktuoja su Rusija (pirmoji – dėl to, kad Rusija remia Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą, antroji – dėl to, kad Rusija remia separatistus Rytų Ukrainoje). Pusę Rusijos biudžeto įplaukų sudaro pinigai, gaunami iš naftos, todėl naftos kainų mažinimas gali būti gerai apgalvotos Rijado ir Vašingtono politikos rezultatas siekiant smogti Rusijos ekonomikai.

3. Barackas Obama veikia, slapta susitaręs su Saudo Arabijos vyriausybe

Asmeniškai JAV prezidentas ir Saudo Arabija nusprendė suardyti pasaulinę naftos rinką ir tuo pačiu sužlugdyti skalūnų naftos gavybą Jungtinėse Valstijose dar labiau didinant naftos gavybą ir leidžiant žemyn jos kainas. Vienas iš strateginių Obamos tikslų – rūpinimasis aplinka, o didėjanti skalūnų naftos gavyba tam gali sutrukdyti, kadangi sulėtins atsinaujinančių energijos šaltinių tobulinimą ir jų panaudojimą.

4. Saudo Arabija „nuvertė“ OPEC

OPEC šalių ekonomikos šiandien kenčia nuo perteklinės naftos gavybos padarinių (situacija smarkiai paveikė Nigerijos ir Irano ekonomiką, o Venesueloje paskelbta nepaprastoji ekonominė padėtis). O kita OPEC narė – Saudo Arabija – nerodo jokio intereso sureguliuoti pavojingą situaciją ir tarsi įgelta pumpuoja „juodąjį auksą“.

Jai tai niekis – ji susitaikys ir su kaina po 20 dolerių už barelį, sako naftos kainų informacinės tarnybos „Oil Price Information Service“ (OPIS) vienas iš steigėjų ir pasaulinių energetikos rinkų analizės poskyrio vadovas Tomas Kloza. (Ši tarnyba, pasak svetainės „americasradionewsnetwork.com“, yra „išsamiausios informacijos apie naftos kainas šaltinis pasaulyje“. – red.).

Saudo Arabijos naftos savikaina labai maža, todėl šalis galės išgyventi mažų jos kainų sąlygomis, o kitos šalys vis daugiau ir daugiau grims į krizę. Dėl tokios įvykių eigos Saudo Arabija atsidurs palankesnėje padėtyje.

5. Saudo Arabija nusprendė nubausti Jungtines Valstijas už jų pasiekimus skalūnų naftos gavyboje

Nuo 2011 metų Jungtinės Valstijos pradėjo smarkiai didinti skalūnų naftos gavybą. Tai joms leido pakilti į trečią vietą pasaulyje pagal naftos gavybą. Todėl norėdama, kad JAV ir visos kitos šalys suprastų, jog Saudo Arabija buvo ir bus stipri rinkos dalyvė nepriklausomai nuo sąlygų, susiklosčiusių naftos rinkoje, ji nusprendė padidinti gavybą ir pasiūlė Azijos partneriams nuolaidas tiekiamai žaliavinei naftai, kad numuštų pasaulines kainas.

„The Fiscal Times“ mano, kad iš šių penkių sąmokslo teorijų tik paskutinė yra iš tikrųjų panaši į tiesą. Tačiau yra ir su tuo nesutinkančių. Pavyzdžiui, OPIS naftos analitikas ir vedamųjų straipsnių autorius Dentonas Chinquegrana mano, kad amerikietiškos naftos eksporto apimtys nėra didelė grėsmė Saudo Arabijos padėčiai pasaulinėje rinkoje, todėl jai nebuvo jokios prasmės veltis į tokį rimtą „karą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Leonas Grybauskas
(29)
(12)
(17)

Komentarai (11)