Sirijoje yra grupuotė, kuri kelia daugiau nerimo, nei „Islamo valstybė“  (4)

Nauja JAV žvalgybos ataskaita apie situaciją pilietinio karo naikinamoje Sirijoje atskleidė, kad „Islamo valstybės“ pavojų gali greitai užgožti naujos grupuotės kilimas. Būsima didžiausia grėsme JAV ir visam likusiam Vakarų pasauliui įvardinta „Jabhat al-Nusra“ teroristinė grupuotė, skelbia CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos verslo instituto bei Karo studijų instituto bendra ataskaita pateikia išvadą, jog būtent ši grupuotė kelia tikrąją grėsmę JAV. Jos modelis paremtas žymiai išmanesne veikla ir jėgos kaupimu nei šokiruoti ir gąsdinti norinčių „Islamo valstybės“ teroristų.

„Bet kuri strategija, kuri paliks „Jabhat al-Nusra“ Sirijoje, sukels grėsmę Amerikos saugumui“, – teigiama ataskaitoje, aprašančioje dukterinės „al-Qaeda“ grupuotės veiklą.

Tiesa, praėjusią savaitę, trečiadienį kalbėjęs JAV jungtinio vadų štabo generolas Markas Milley teigė, kad JAV egzistencinę grėsmę šiuo metu kelti gali tik Rusija, turinti didelį branduolinį arsenalą.

Ataskaitoje teigiama, kad „Jabhat al-Nusra“ grupuotė, veikdama kartu su „Islamo valstybe“, gali priversti Vakarų visuomenes griežtai apriboti savo laisves ir pilietines teises bei „sukelti grėsmę amerikietiškoms vertybėms“.

Ataskaitos autoriai – Fredas Kaganas ir Kim Kagan. Pirmasis buvo vienas iš 2007 metų Irako invazijos architektų, o K.Kagan patarinėjo operacijai Afganistane vadovavusiam generolui Davidui Petraeusui.

Nepaisant to, kad „Islamo valstybė“ žymiai garsiau skamba viešojoje erdvėje, abi šios grupuotės gali kelti egzistencinę grėsmę Vakarams.

„IS yra ryškesnė ... bet jos abi reprezentuoja egzistencinę grėsmę, abi pasiruošę rengti atakas užsienyje, abi nori mobilizuoti musulmonų bendruomenę prieš Vakarus“, – teigė F.Kaganas.

Jo teigimu, „Jabhat al-Nusra“ laukia „Islamo valstybės“ nusilpimo, kad perimtų veiksmų kontrolę į savo rankas. Pilietinis karas Sirijoje mobilizavo grupuotę palaikančius asmenis ir šiuo metu ji suprantama kaip atsvara tiek B.al-Assadui, tiek Vakarams.

Ekspertų teigimu, didžiausią pavojų kelia tai, kad skirtingai nei „Islamo valstybė“, „Jabhat al-Nusra“ yra palaikoma ir nemažos dalies musulmonų. „Jie ruošiasi perimti vėliavą, kai tik IS pralaimės“, – tikino F.Kaganas.

Pasak jo, ši grupuotė žengė teisingą taktinį žingsnį ir stengiasi neatkreipti į save Vakarų dėmesio tam, kad nesulauktų galingo smūgio. „Dabar ši grupė nusprendė nerengti atakų, nes al-Qaeda tikslas – išlaikyti įtaką Sirijoje ir išvengti JAV atakų“, – sakė ekspertas.

K.Kagan patvirtino, kad ilgalaikėje perspektyvoje būtent „Jabhat al-Nusra“ sukels daugybę galvos skausmo Pentagonui.

„Mes apibrėžiame pavojų pagal tai, ar ta grupuotė turi galimybes ir tikslus. Ši grupuotė jau kaupia reikiamą ginkluotę, o tai pasiekusi ji parodys ir savo tikslus“, – pabrėžė K.Kagan.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai (4)