Ko iš tiesų siekia „Islamo valstybė“?  (4)

Buvęs JAV specialiųjų operacijų vadas, generolas majoras Michaelas K.Nagata teigia, kad staigus „Islamo valstybės“ iškilimas, tūkstančiai kvadratinių kilometrų užimtos teritorijos ir karinė kampanija Irake bei Sirijoje užgožė esminį klausimą: ko siekia ši grupuotė?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes nenugalėjome idėjos. Mes net nebandėme jos suprasti“, – teigė generolas majoras. „Islamo valstybės“ džihadistai tai išreiškė pakankamai paprastai: jie nori įkurti galingą kalifatą, kuris išliktų ir plėstųsi Sirijos bei Irako teritorijose, rašo cnn.com.

Svajoja apie pasaulinį kalifatą

„Islamo valstybė“ dažnai naudoja savo leidžiamą žurnalą, propaguodami valstybingumo viziją. Neatsitiktinai šis žurnalas vadinasi „Dabiq“. Būtent Dabiko mieste, šiaurės Sirijoje, pasak grupuotės narių, turi įvykti lemiamas Islamo ir Romos karių susidūrimas.

Pasak pranašystės, kurią dažnai kartoja džihadistai, jiems lemta užkariauti krikščionybės bastionus – Romą ir Jeruzalę. Nepaisant to, kad didžioji dauguma musulmonų smerkia tokį pranašysčių interpretavimą „Islamo valstybės“ kariai motyvuoja save pasaulinio kalifato idėja.

Džihadistai dažnai kartoja ir apokaliptinį scenarijų, kuriame visi pasaulio musulmonai privalo imti ginklą į rankas ir kautis už savo religiją, kitaip jiems gresia Alacho pasmerkimas.

Išlikti ir plėstis

Savo kalboje, kurioje paskelbė Islamo kalifato įkūrimą, grupuotės lyderis Abu Bakras al-Baghdadis teigė, kad musulmonai nusidėjo, prarasdami turėtą galią. Pasak jo, tik buvusios Islamo kalifato šlovės atkūrimas padės išpirkti šias nuodėmes.

Kaip „The Atlantic“ rašė Graeme'as Woodas: „Kalifatas negali egzistuoti kaip šešėlinis judėjimas, nes reikalinga aiški teritorija. Panaikinkite užkariautą teritoriją ir visos priesaikos nebegalios“.

Tai pripažino ir vienas iš „Islamo valstybės“ ideologų, Bahreino pilietis Turkis al-Binalis. „Be abejo. Kalifatas reikalauja galios, politinio sugebėjimo išlaikyti teritoriją“, – teigė jis dar 2013 metais.

Tiesa, dabar, išplėtus pozicijas Irake ir Sirijoje užduotimi tampa ne tik dabartinės teritorijos išsaugojimas, bet ir tolesnė plėtra. Sirija taikiniu tapo dar 2011 metais, kai joje prasidėjo pilietiniu karu tapę politiniai neramumai.

Kitu taikiniu gali tapti politinių nesutarimų taip pat draskoma Libija. Įsitvirtinus joje būtų galima plėsti valdas į Egiptą ar Tunisą.

Nepripažįsta valstybių sienų

„Islamo valstybė“ nepripažįsta valstybių sienų bei modernaus pasaulio idėjų apie demokratinę valstybę ar pilietybę. Grupuotės nariai dažnai didžiuojasi užėmę teritoriją, kuria tradiciškai atskiriamas Irakas ir Sirija – Sykes-Picot liniją.

Abu Bakras al-Baghdadi dažnai pabrėžia, kad grupuotė nepripažįsta jokių valstybinių sienų, o savo teritoriją skirsto į provincijas, pavadintas wilayat.

Pagrindinis „Islamo valstybės“ tikslas – musulmonų „išlaisvinimas“ kituose pasaulio kraštuose, tad tam reikalinga propaganda ir religinės nesantaikos kurstymas, turinti padėti sukelti visuotinį pasaulio musulmonų sukilimą.

Atakos Paryžiuje parodė ne tik džihadistų gebėjima organizuoti techniškai ir strategiškai sudėtingus išpuolius, bet ir nusiteikimą grasinti visam pasauliui.

„Mirties kvapas niekada neapleis jų nosių, kol jie vadovaus Kryžiaus kampanijai ir niekins mūsų Pranašą“, – apie Prancūziją kalbėjo „Islamo valstybės“ teroristai.

Siekia išgryninti islamą

„Islamo valstybė“ skelbia karą ne tik kitatikiams, bet ir musulmonams šiitams. Savo neapykantą šiitų genties nariams jie įrodė išžudydami 1500 Irako Tikrito miesto oro pajėgų kadetų.

„Šiitų keliamas pavojus yra didesnis ir siaubingesnis Islamo kalifatui nei pačių amerikiečių“, – kalbėjo ideologinis lyderis Abu Musabas al-Zarqawi, vėliau žuvęs oro antskrydžio metu.

Tokiu būdu „Islamo valstybės“ taikiklyje atsiranda ir šiitų daugumą turintis Iranas bei Libano šiitų grupuotė „Hezbollah“. Džihadistų pyktį užsitraukė ir Irako valdžioje esantis šiitai, kuriuos, pasak jų, iškėlė ir remia JAV.

Nori pavergti kitatikius

Nepaisant JAV ir kitų koalicijos partnerių oro antskrydžių bei bombardavimo, „Islamo valstybė“ vis dar funkcionuoja ir sugeba grasinti pasauliui.

„Jie nori, kad mes taptume emocingi“, – teigė generolas majoras M. K.Nagata. JAV ir kitų Vakarų valstybių įtraukimas į antžeminę kovą priverstų fanatiškus musulmonus ginti kalifato teritoriją.

Apie trokštamą karą dar praėjusiais metais kalbėjo ir pats Abu Bakras al-Baghdadi, kreipdamasis į amerikiečius: „Mes greitai stosime į kovą, mes laukiame šios dienos“.

„Dabar, kai IS valdo Dabiko miestą, jie laukia priešo armijos, kurią, pagal pranašystę, ten sumuš, o tada prasidės pasaulio pabaigos pradžia“, – rašė Graeme'as Woodas.

Štai kaip patys „Islamo valstybės“ kovotojai apibūdina savo tikslą: „Mes užkariausime jūsų Romą, sulaužysime jūsų kryžius, pavergsime jūsų moteris. Jei mes nesulauksime to laiko, tai padarys mūsų vaikai ar anūkai“.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai (4)