Rusijos žvalgyba sunerimusi: kur keliauja 3220 naftovežių?  (25)

Trečiadienį Rusijos Federacijos gynybos ministerijos atstovai visuomenei pristatė kosmoso žvalgybos padarytas nuotraukas, kuriose užfiksuotas per Turkijos teritoriją nepaliaujamai judantis naftovežių srautas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nafta iš Irako ir Sirijos gali būti transportuojama į Turkijos Batmano mieste esančią naftos perdirbimo įmonę, kuri pagal savo struktūrą priklauso korporacijai „Turkish Petroleum Refineries Corporation“ (TUPRAS). Tokią išvadą galima daryti išanalizavus duomenis, kuriuos paviešino Rusijos gynybos ministerija, rašo novajagazeta.ru.

Ministerijos duomenimis, kolonos naftovežių be kliūčių nenutrūkstamu srautu kerta Zako rajone esančią Irako ir Turkijos sieną ir keliauja į Turkijos naftos perdirbimo įmones, iš kurių artimiausia yra Turkijos mieste Batmane.

Kaip įrodymas buvo pateiktos kosmoso žvalgybos lapkričio 14 dieną padarytos nuotraukos:

Didžiausias TUPRAS akcininkas yra konglomeratas „Koc Holding“.

Turkijos konglomerato „Koc Holding“ direktorių tarybos pirmininkas Mustafa Koças — politiniu išmanymu garsėjantis įtakingas Turkijos verslininkas. Pavyzdžiui, praėjusių metų liepą jis pareiškė, kad TURRAS nepirks kurdų naftos, nes jo valdoma kompanija vengia bet kokių sandorių, kurie gali paaštrinti konfliktą tarp centrinės Irako valdžios ir regioninės Kurdistano vyriausybės.

„Nes nenorime veltis į avantiūrą, kuri kelia grėsmę dalykiniams santykiams su Iraku, ypač dabartiniame politinio nestabilumo šioje šalyje kontekste“, – sakė M.Koças.

Praėjusių metų liepą pasklido informacija, kad TUPRAS ketina iš Irako pirkti daugiau kaip 1,8 mln. barelių naftos, kuri išgauta Kirkuko provincijoje, ir naftotiekiu, kuris buvo nutiestas 2013 metų pabaigoje, gabenti ją į Džeichano uostą. Šis naftotiekis sujungia Šiaurės Iraką su Turkijos uostu Džeichanu.

Tačiau netrukus dalis naftos telkinių Kirkuko provincijoje pateko į „Islamo valstybės“ (IV) kovotojų rankas. Suprantama, kad legalus tiekimas iš jų tapo neįmanomas. Šiuo metu Kirkuko provincija iš dalies kontroliuojama IV kovotojų, iš dalies – kurdų sukilėlių.

Žvelgiant į Rusijos gynybos ministerijos pristatytą žemėlapį, gręžiniai vis dar yra teroristų rankose, tačiau dalis nelegalių naftovežių maršrutų kerta kurdų valdomą teritoriją. Todėl vienareikšmiškai atsakyti į klausimą, kam faktiškai priklauso nafta tuo metu, kai kertama Turkijos siena, kol kas neįmanoma, rašo novajagazeta.ru.

Tačiau, jeigu Rusijos gynybos ministerijos pateikta informacija apie naftos, išgautos teritorijose, kurias kontroliuoja teroristai, transportavimą į Batmano naftos perdirbimo gamyklą yra tikra, šiomis įmonėmis turėtų užsiimti teisėsaugos institucijos. Ir tai turėtų vykti tarptautiniu lygiu, tarkime, to turėtų imtis „Egmont Group“ pasaulinė finansinės žvalgybos sąjunga. Juk priimti ir perdirbti tokį kiekį naftos, nepaliekant pėdsakų finansiniuose dokumentuose, tiesiog neįmanoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(49)
(15)
(34)

Komentarai (25)