„Esu priblokštas!“ Kaip AlphaGo dirbtinis intelektas įveikė geriausią pasaulio Go žaidėją (Video)  (7)

Žmogaus sukurtos mašinos ką tik vėl aplenkė mus. Prieš keletą valandų [2016-09 04:00 GMT] P. Korėjos sostinėje, Seule, Google sukurtas dirbtinis intelektas įveikė vieno iš sudėtingiausių žaidimų – Go – geriausią žaidėją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai prieš akis vykstanti istorija ir jūs ją matėte,“ sakė Chrisas Garlockas iš American Go E-Journal, vienas iš mačo komentatorių. Tai buvo pirmasis iš penkių žaidimų serijos Seule.


Susitikimo vaizdo įrašas

Pasibaigus žaidimui, Lee pralaimėjimo suvokimas sklido tarp žiūrovų tyliais nuostabos atodūsiais. Tai smarkiai skyrėsi nuo antradienio, kuomet kai kurie Korėjos žurnalistai atvirai drąsino Lee spaudos konferencijoje. Buvo sunku nejausti simpatijos Lee žiūrint pirmąjį jo pralaimėjimą. Ant pečių jis nešasi tautos – jau neminint visos rūšies – viltis.

Naujiena, kad dirbtinis intelektas įveikė geriausią žmonijos Go žaidėją, buvo kaip bomba tarptautinėje Go bendruomenėje. „Susijaudinau ir pasijutau blogai, ir minutei išėjau laukan,“ pasakojo Benas Lockhartas, vienas iš geriausių JAV žaidėjų mėgėjų, stebintis įvykius spaudos kambaryje.

AlphaGo sumirgėjo antraštėse sausį, kai DeepMind – dirbtinio intelekto kompanija, kurią Goggle 2014-aisiais įsigijo – paskelbė, jog jos sukurtas DI įveikė dabartinį Europos čempioną Fan Hui rezultatu 5–0. Daugelis stebėtojų buvo tikri, kad tokio DI teks laukti dar bent dešimtmetį. Tai paskatino DeepMind mesti iššūkį Lee, laikomą geriausiu pastarojo dešimtmečio žaidėju.

Platus pasirodymas

Turnyras prieš Faną vyko slaptai. Šis turnyras – jokiu būdu. Google AlphaGo susiremia su Lee Sedol prašmatniame Four Seasons viešbutyje Seulo centre. Rungtynės užvaldė publikos dėmesį Korėjoje, – turnyre dešimtys kamerų ir šimtai korespondentų. Žiniasklaida užpildė dvi atskiras konferencijų sales – vienoje įsikūrė anglakalbiai komentatoriai, kitoje – korėjiečiai.

Pats mačas vyko kambaryje, kurį organizatoriai atsisako nurodyti. Ten, izoliuotas nuo aplinkos triukšmo, Lee atsisėdo prie lentos prieš Aja Huang, vieną iš AlphaGo svarbiausių programuotojų, regintį AlphaGo monitorių. Ženkle nurodyti jų vardai ir vėliavos – Google DeepMind atstovavo Londono būstinę žymintis Union Jack.

Go dabar Korėjoje išpopuliarino pora TV serialų apie Go žaidėjus. Šis turnyras buvo transliuojamas gyvai visoje Korėjoje, Kinijoje ir Japonijoje, kur šis žaidimas populiariausias, ir transliuotas gyvai YouTube. Naver, populiariausioje Korėjos paieškos programoje, turnyro dieną terminų „Lee Sedol“ ar „AlphaGo“ kombinacijos buvo populiariausių paieškos terminų trejetuke.

Žmogaus prigimtis

Lee Sedol yra P. Korėjos nacionalinis didvyris, pagarsėjęs netradiciniu ir kūrybingu žaidimu, bei neskoninga bravūra. Jis sužibėjo arogancija spaudos konferencijoje praeitą mėnesį, kai pareiškė sutriuškinsiantis priešininką. „Žinoma, per pastaruosius keturis ar penkis mėnesius galėjo būti padaryta daug atnaujinimų, bet to nepakanka, norint mane įveikti,“ sakė jis.

Bet peržvelgęs DeepMind algoritmo paaiškinimą antradienio spaudos konferencijoje, Lee pripažino esąs „gan susinervinęs ir nebeteigė laimėsiantis sausai.

Lee buvo geros formos, užėmę antrą vietą pasaulio čempionate ir iškovojęs pergalę Korėjos nacionaliniame čempionate sausį, kur jis žinomas, kaip baduk. Dauguma profesionalių žaidėjų, remdamiesi AlphaGo žaidimu spalį, manė, kad Lee nesunkiai laimės. Bet niekas nežinojo, kokią pažangą jis padarė, ar kaip jis reaguos į stipresnes varžybas.

Žaidimas po žaidimo

Lee pademonstravo pradinį gambitą jau septintu ėjimu, neįprastu žaidimu lentos vidurio dešinėje, taip užsitikrindamas dešinės lentos pusės teritorijos kontrolę. Bet AlphaGo ir toliau spaudė, žaisdamas neįprastu žmonėms būdu. „Tai negirdėta! Tai beprotiška,“ stebėjosi Jacksonas.

Žaidimo viduryje AlphaGo atliko kelis ėjimus, į kuriuos stebėtojai reagavo galvos purtymu. Bet kovojant toliau, Lee susijaudinimas augo, jis plekšnojo sau per skruostą ir beldė pirštais į lentos kraštą. „Nesu matęs kad jis taip nervintųsi,“ sakė Lockhartas.

Rungtynės baigėsi tuo, ką Garlockas pavadino „kumštynėmis“, įspūdingu AlphaGo žaidimu. „Tai viskas, ko vyliausi ar tikėjausi,“ sakė Michaelas Redmondas, vienas iš komentatorių ir vienintelis Western Go profesionalas, pasiekęs 9 daną, aukščiausią žaidimo lygį.

Žaidimui baigiantis, Lee atrodė priblokštas, jo rankos virpėjo su kiekvienu ėjimu. Pasiduodamas jis probėgšmais šyptelėjo.

Kyla klausimas, ar Lee gali atsigauti. Ankstesniame AlphaGo mače, ekspertų teigimu, Hui Fan žaidime po pirmo pralaimėjimo radosi daugiau klaidų .

„Tai pribloškia. Tikėjausi, kad AlphaGo laimės vieną partiją, bet nesitikėjau, kad tai bus pati pirmoji,“ sakė Myung-wan Kim, 9 dano profesionalas korėjietis, gyvenantis Los Angelese ir komentuojantis turnyrą drauge su Jacksonu.

„Pripažįstu, esu priblokštas,“ sakė Lee. Bet sakė nesigailįs priėmęs iššūkį ir planuoja stipriai pasirodyti likusiose partijose. „Nemaniau, kad AlphaGo žaidimą žais taip tobulai.“


Turnyro tiesioginė transliacijos kanalas

Ben Medlock
New Scientist 2016–03–09

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(28)
(1)
(27)

Komentarai (7)