Mokslas apie mirtį: detaliai apie tai, kas nutinka kūnui po mirties (Video)  (4)

Patinka jums tai ar ne, tačiau visi mes kažkada mirsime ir tai anokia čia paslaptis. Mokslas dabar jau gali paaiškinti ir tai, kas nutinka su žmogaus kūnu jam mirus, žinoma, jei tikrai norite tai sužinoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„AsapScience“ filmukas tiksliai atkuria tai, kas vyksta su žmogaus kūnu nuo mirties akimirkos iki galutinio suirimo.

Pirmosios valandos

Per pirmąsias sekundes iš kūno pasišalina visas deguonis, o smegenys nustoja išskirti hormonus, kurie reguliuoja įvairias kūno funkcijas. Raumenys pamažu atsipalaiduoja, todėl miręs žmogus gali pasituštinti ar pasišlapinti.

Veido oda tampa maždaug po 15-20 min. tampa blyški, širdis nustoja pumpuoti kraują, o po kelių valandų, dėl kraujo nusėdimo į kūno apačią kūnas įgauna tarsi rausvą violetinę spalvą. Šis spalvos pasikeitimas piką pasiekia praėjus 12 valandų po mirties, tai ir leidžia įvertinti tikslų mirties laiką.

3-6 valandas po mirties tam tikri raumenys gali susitraukti ir tokioje būsenoje išlikti ateinančias 24-48 valandas.

Kelios dienos po mirties

Jei kūnas nebalzamuojamas ar kokiu nors kitu būdu neužkonservuojamas, jis ima irti. Organizmo ląstelės be tinkamos kraujotakos ima kauptis, dėl to išauga anglies dioksido dujų kiekis bei audinių pH. Dėl to silpsta ląstelių membranos ir ląstelės sprogsta, išskirdamos citozolį. Jame esantys baltymai ir fermentai kartu su kitų daugiau nei 100 trilijonų mikroorganizmų pagalba skaido aplinkinius audinius.

Tuo tarpu bakterija, esanti virškinimo trakte, kurios išgyvenimui nereikia deguonies, ima „valgyti“ organizmą per pilvo organus. Šis procesas sukelia itin nemalonų puvimo kvapą, kuris pritraukia erkes, dvėseliena mintančius gyvius ir mėsmuses. Šios ima dėti kiaušinius, per kelias dienas išsirita lervos, kurios minta audiniais iki kol užauga.

Kelios savaitės po mirties

Mėsmusių lervos gali suvartoti 60 proc. kūno audinių vos per kelias savaites, o atsiradusios skylės išleidžia irimą skatinančius skysčius bei dujas.

Praėjus 20-50 dienų po mirties, prasideda sviesto rūgšties fermentacija, kuri pritraukia vabalus ir grybelius. Tai vadinamas sausasis irimas.

Po metų ir daugiau

Visus likusius kūno audinius ir net skeletą suvalgo augalai ir gyvūnai, o kūno molekulės yra perdirbamos.



 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(41)
(4)
(37)

Komentarai (4)