Maža klaidelė ir vilnietė Amerikoje „tapo“ teroriste  (3)

Pakeliauti po JAV panorusi vilnietė dar ilgai prisimins pamoką, kad visus kelionės dokumentus geriausia pildyti pačiai. O kol kas jai belieka viltis, kad amerikiečiai supras, jog įrašas apie jos sąsajas su terorizmu tėra kvaila žmogiška klaida, ir neuždraus moteriai atvykti į šalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istorija prasidėjo tuomet, kai 54 metų vilnietė Rita (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi – red. past) sugalvojo šią vasarą su vyru pakeliauti po JAV. Pusę pasaulio per atostogas išmaišiusi šeima nutarė neapsikrauti rūpesčiais ir kelionę pirkti iš agentūros.

Jie kreipėsi į Vilniuje įsikūrusį „Kelionių akademijos“ biurą. Agentūra pasisiūlė padėti užpildyti dokumentus ir dėl elektroninio leidimo vykti į JAV.

Atrodė, kad viskas vyksta pagal planą ir birželį pora jau galės dairytis į Niujorko dangoraižius. Tačiau netikėtai Rita gavo žinią, kad leidimo ji negaus. Pradėjus aiškintis to priežastis moteris sužinojo, kad pildydama prašymą išduoti dokumentą kelionių agentūros darbuotoja netyčia pažymėjo „taip“ atsakydama į klausimą, ar turistė turi ryšių su teroristinėmis organizacijomis.

Po tokio atsakymo, JAV, žinoma, atsisakė įleisti moterį į šalį. Negana to, įrašas apie sąsajas su terorizmu ilgam atgulė į jos dosjė amerikiečių duomenų bazėse.

Ir panašu, kad jį panaikinti nebus labai lengva. Moteris nutarė vietoj elektroninio leidimo prašyti JAV vizos. Atvykusi darytis vizos ir paaiškinusi visas aplinkybes bei pasisakiusi, kad jai net baisu „tą žodį“ ištarti, moteris JAV konsulate vis tiek sulaukė gausybės klausimų, ar tikrai nėra susijusi su teroristinėmis organizacijomis.

Viza vargais negalais moteriai išduota, bet ji buvo įspėta, kad nuvykusi į JAV gali būti kamantinėjama dar kartą, o gal ir visai neįleista į šalį.

Agentūra atsakomybės kratosi

Kelionių agentūros „Kelionių akademija“ vadybininkė Viktorija, kartu su šia vilniete pildžiusi anketą dėl leidimo keliauti į JAV, savo kaltės dėl klaidos neįžvelgia. Ji tikina, kad klientė pati matė, kaip pildoma anketa, todėl yra lygiai tiek pat atsakinga, jei nepastebėjo klaidos.

„Ji sėdėjo šalia, monitorius buvo atsuktas į ją, ji pati viską diktavo, o aš vedžiau tai, ką ji sakė. Po to, kai suvedama informacija, ją prašoma dar kartą patikrinti ir aš klausiau klientės, ar tikrai viskas gerai. Žmogus sužiūrėjo, pasakė, kad viskas gerai. Aš sakiau, kad prie saugumo klausimų visur žymėsiu „ne“, nes tikiu, kad jūs niekur nesusijusi, ji patikino, kad viskas gerai“, – pasakojo vadybininkė.

Tačiau po kurio laiko paaiškėjo, kad leidimo klientė negaus. Tik tuomet agentūra pradėjo domėtis, kodėl taip atsitiko.

„Tada pamatėme tą varnelę, nors žymėta buvo „ne“. Kitą dieną bandžiau skambinti į konsulatą, bandžiau ieškoti informacijos ir dariau viską, kad ji tą leidimą gautų. Duomenis suvedžiau dar kartą, pinigus nuskaičiavo, bet leidimo vėl nepatvirtino. Tada susisiekiau su ESTA. Jie po paros pasakė anuliuojantys seną pareiškimą, kad visko būna, ir prašymą tiesiog reikės iš naujo užpildyti. Tačiau leidimas ir vėl nebuvo išduotas, nors jokių varnelių tikrai nebuvo“, – pasakojo Viktorija.

„Kelionių akademijos“ vadovas Donatas Kireilis tikino, kad klaida galėjo įvykti ir dėl techninio gedimo JAV duomenų bazėse.

„Klausimas, ar čia nuo mūsų priklausė, ar galėjome ten dar ką nors padaryti“, – sakė jis.

Dažniausiai kliūva melas ir kelionės

Pasak D.Kireilio, kartais pasitaiko, kad JAV nusprendžia neįleisti žmogaus į šalį dėl sunkiai suvokiamų priežasčių.

„Vieną ar du kartus per metus pasitaiko, kad leidimas neišduodamas. Kartą žmogus nenurodė, kad buvo teistas, nors buvo teistas, o kitą, kad keliavo po Rytų šalis – Iraną, Iraką, bet to nenurodė, o JAV turėjo galimybę patikrinti“, – sakė jis.

Taip pat leidimai neišduodami tuomet, kai žmogus nors vieną dieną pradelsia savo anksčiau išduotame leidime nurodytą išvykimo iš šalies laiką.

„Kartais leidimai neišduodami, jei žmogus neturi stabilaus darbo, pajamų Lietuvoje“, – pridūrė D.Kireilis.

Paprastai JAV neaiškina priežasčių, kodėl žmogus buvo neįleistas į šalį. JAV ambasada Lietuvoje ir JAV konsulatas Lietuvoje tikino neturintys teisės komentuoti šios situacijos bei nurodė kreiptis į Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo departamentą. Iš pastarojo per savaitę nesulaukta jokio atsakymo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Liepa Želnienė
(19)
(0)
(19)

Komentarai (3)