Neilas Harbissonas papasakojo savo potyrius, kaip iš žmogaus virto kiborgu (Video)  ()

Pirmą oficialiai pripažintą žmogų-kiborgą Neilą Harbissoną galima bet kur atpažinti iš jo galvoje kyšančios antenos. Įgimta achromatopsija – spalvų neskyrimas, vėliau vyrui panaudojus technologijas atvėrė neregėtų galimybių „girdėti“ ne tik visas mums įprastas spalvas, bet ir infraraudonųjų ir ultravioletinių spindulių spektro.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-05-06 Neilas Harbissonas papasakojo savo potyrius, kaip iš žmogaus virto kiborgu (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinę kiborgų organizaciją „Cyborg Foundation“ įkūręs britas N.Harbissonas apie technologijų suteikiamas galimybes žmonėms ir savo unikalius pojūčius ketvirtadienį pasakojo „Login“ konferencijoje.

N.Harbissonas teigia niekuomet nesiekęs atsisakyti įgimto monochrominio matymo – juoda ir balta spalvomis matomas vaizdas esą leidžia geriau matyti naktį, kur kas geriau įsiminti formas. Todėl vyras sumanė savo jutimo galimybes praplėsti, panaudodamas technologijas.

Daugiau nei prieš dešimtmetį jis sukūrė spalvų į garsus konvertavimo skalę, kuri ją įdiegus į sistemą ir implantavus žmogui leido „išgirsti“ aplinkos spalvas. Pavyzdžiui, raudoną spalvą žymi fa nata, oranžinę – fa diezas ir t.t. Įranga taip pat leidžia jausti ir spalvų ryškumą – jei spalva ryškesnė, signalas stipresnis.

„Pirmas prototipas garsu leido paversti 6 spalvas. Iš pradžių skaudėjo galvą, bet po kurio laiko pripratau“, – prisiminė N.Harbissonas.

Vėliau patobulinta sistema leido išgirsti daugiau spalvų, taip pat ir infraraudonųjų ir ultravioletinių spindulių spektro. Todėl dabar atėjęs į bankus ar kitas įstaigas jaučia, ar veikia infraraudonųjų spindulių bangomis paremtos technologijos, o būdamas namie galiu žinoti, koks Saulės intensyvumas lauke.

Idėja technologiją perkelti į anteną, kuri dabar implantuota į kaukolę, vyrui kilo pasižiūrėjus į vabzdžių pasaulį.

Antenoje esantys jutikliai fiksuoja aplinkoje esančias spalvas ir jas perduoda į kaukolėje esantį procesorių, kuris informaciją apdoroja ir paverčia garsais. Sistema energiją gauna iš kūno kraujotakos sistemos.

„Antena yra ne prietaisas, tai mano kūno dalis. Dabar aš galiu suvokti daugiau, nei galėjau gimęs. Gimęs žmogus turi ribotą pojūčių kiekį, o technologijos leidžia pasirinkti, kokia rūšimi norime tapti, jausti daugiau pojūčių ir turėti daugiau kūno dalių“, – kalbėjo N.Harbissonas.

N.Harbissonas teigia, kad implantas visiškai pakeitė jo gyvenimo būdą. Dabar vyras sako ir rūbų ar kambario sienų spalvas pasirenkantis pagal tai, kokius garsus jų spalvos skleidžia. Technologijos jam leidžia išgirsti ir kiekvieno žmogaus veidą prikišus anteną, taip pat kiekvienos erdvės ar šalies spalvą.

Be to, teko priprasti ir išmokti ignoruoti įvairius smalsuolius ir kitų žmonių komentarus – N.Harbissonas atviravo, kad pamaigyti anteną mėgsta girtos moterys. Vis dėlto vyras mano, kad jau per ateinantį dešimtmetį žmonės-kiborgai nieko nebestebins, nes technologijų implantavimas žmonėms taps įprastu reiškiniu.

N.Harbissono galvoje implantuotos technologijos taip pat veikia ir tarsi kompasas – priklausomai nuo krypties skleidžiamas skirtingas vibravimo dažnis. Ir čia britas sustoti dar neketina – ateityje žada implantuoti sistemą, kuri leistų nežiūrint į laikrodį jausti laiką pagal skirtingų signalų intensyvumą.​

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Paulius Grinkevičius
(11)
(5)
(6)

Komentarai ()