ISIS sekso vergės įkūrė „Saulės damų“ armiją ir ruošiasi puolimui  (1)

Jos matė, kaip „Islamo valstybės“ (ISIS) islamistai žudė jų šeimas ant Sinjaro kalno. Tuomet jos pačios tapo brutalių teroristų sekso vergėmis. Išsilaisvinusios jos pasiryžo kovoti – sukūrė „Saulės damų“ armiją ir sieks ir išgyventi, ir atkeršyti, rašo „Fox News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jazidės, kurios 2014 m. rugpjūtį buvo paimtos į nelaisvę, pabėgusios iš jos į rankas paėmė ginklus ir pasirengusios stoti į kovą su kankintojais. 

„Dabar mes ginamės nuo blogio. Giname ir visas mažumas regione, – savo bazėje Duhoke, Irake, sakė kapitonė Khatoon Khider. – Darysime viską, ką reikės.“

K.Khider ir viena iš 123 jazidžių, kurios jau baigė mokymus ir prisijungė prie kurdų Pešmergos pajėgų. Jos beveik kasdien kaunasi su pavieniais IS teroristais ir rengiasi galingam Mosulo, kuriame įsitvirtinę džihadistai, puolimui. Moterims – nuo 17 iki 37 metų. Mokymų laukia dar apie 500 jazidžių.

Jos save vadina „Saulės damų jėga“ – vardu, kuris atspindi ypatingą Saulės reikšmę jų kultūroje. Monoteistinės, iš kitų religijų elementus perėmusios religijos sekėjų anksčiau Irake buvo apie 650 tūkst. Per IS genocidinę „Irako išgryninimo nuo nemusulmonų“ kampaniją tūkstančiai buvo išžudyti, mažiausiai 200 tūkst. buvo priversti bėgti. 

„Moterys nuo kalnų numesdavo savo vaikus ir tuomet nušokdavo pačios, nes tai buvo greitesnis kelias į mirtį, – prisimena K.Khider. – Mūsų visų rankos buvo surištos. Negalėjome nieko padaryti. Kai tik prasideda karas, moterys visada tampa pagrindinėmis aukomis.“

Dalis jazidžių sugebėjo pabėgti, kai koalicijos pajėgos surengė antskrydžius prieš ISIS ir privertė teroristus nutraukti Sinjaro kalno apsiaustį. Tačiau iki tol tūkstančiai mirė iš bado ir nuo džihadistų rankų – tas, kurios buvo laikomos per senomis tapti sekso vergėmis, nužudydavo. Berniukus pagrobė tam, kad jiems praplautų smegenis ir paverstų kariais.

Į nelaisvę paimtoms moterims buvo liepta atsiversti į islamą, jos prievarta ištekintos ir nuolat prievartautos. Daliai pavyko pabėgti, kai buvo parduotos žemesnio lygio kovotojams, dalį išpirko jų šeimos.

K.Khider neturėjo jokios patirties su ginklais ar mūšyje, kai nuėjo pakalbėti su aukšto rango Pešmergos karininku ir pasiūlė jam sukurti nuo ISIS išsigelbėjusių jazidžių pajėgas. Ji tikisi, kad sukūrus šias pajėgas moterys galės save apsaugoti ir įkvėps kitas mažumas sekti jų pavyzdžiu.

„Mūsų elitinės pajėgos yra pavyzdys kitoms moterims regione, – sako ji. – Norime padėkoti visoms šalims, kurios padėjo mums šiuo sunkiu metu. Norime, kad visi mokėtų į rankas paimti ginklus ir žinotų, kaip apsisaugoti nuo velnio.“

Pirmieji mūšiai, kuriuose dalyvavo „Saulės damos“ įvyko lapkričio 13 d., kai kurdų pajėgos atkovojo kelis savo miestelius iš ISIS. Naujai suformuotas moterų būrys dalyvavo ir tiesioginiuose mūšiuose, ir paskui padėjo išvalyti gatves ir pastatus nuo paliktų sprogmenų.

Moterys žino, kad tikrasis išbandymas bus mūšis dėl Mosulo. Tai – antrasis pagal dydį Irako miestas, kuriame ISIS įkūrė savo bazę. Daugelis jazidžių, kurios pabėgo nuo ISIS, buvo laikomos Mosule, todėl gali suteikti daug naudingos žvalgybinės informacijos. O siekis išlaisvinti savo drauges, kurios tebelaikomos džihadistų nelaisvėje, prideda papildomos motyvacijos.

„Tebėra daug mūsų moterų Mosule, kurios laikomos vergėmis, – sako K.Khider. – Jų šeimos laukia jų. Mes laukiame jų. Miesto išlaisvinimas padės jas sugrąžinti namo.“

ISIS į nelaisvę ima net 8-erių mergaites, kurias vėliu pardavinėja turguje. Viena moteris, kuri būdama vergijoje pagimdė sūnų, „Fox News“ sakė, kad jai nebuvo leista jo maitinti. Kai kūdikis pradėjo verkti, ISIS kovotojas jam nukirto galvą.

„Labai svarbu mums gebėti apginti savo orumą ir garbę, – sako 19-metė „Saulės dama“ Mesa. – Mano šeima manimi labai didžiuojasi, jie ir paskatino prisijungti prie šių pajėgų.“

„Didžiuojuosi, kad galiu ginti savo žmones, – ryžtingai kalbėjo moteris. – Ir po viso to, kas nutiko mums, jazidams, mes pagaliau nebebijome.“

Tačiau vienas dalykas jazidžių moteris gąsdina. ISIS pagrobė daug jazidžių berniukų nuo Sinjaro kalno. Jie svaiginami narkotikais, jiems praplautos smegenys, ir gali būti, kad jie kartu su ISIS eis kautis su savo motinomis ir seserimis.

„Dabar bus teroristų jazidų, ko niekada iki šiol nebūdavo, – pridūrė K.Khider. Tačiau mes turime misiją. Padarysime viską, ką reikės.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(42)
(2)
(40)

Komentarai (1)