Kodėl niekas nedrįsta užpulti Šveicarijos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2016-05-25 12:00
O buvęs pagrindinis koziris - kiaulės taupklės vadmuo, kurios niekas nenori netyčia sudaužyti, nebeaktualus?
Audrius 2016-05-25 12:02
Taip, neutralumo kaina "labai didele". Sveicarai gynybai leidzia 0.7% BVB ir yra visiskai sovereni salis, nieks jiems niekada negrasina ir nededa sankciju. NATO, tuo tarpu, reikalauja 2% BVP ir visiska salies soverineiteto atidavima i dedes semo rankas. Plius, dalyvavimas "demokratijos diegimo" karuose, zutys, netiesioginis teroro skatinimas viduriniuju rytu regione, konfliktu sukeltos pabegeliu krizes ir kitas sh... Tai kas cia brangiau kainuoja? Neutralumas su 0.7% BVP gynybai ar klupejimas issiziojus priesais dede sema?
Staska 2016-05-25 12:05
Lygiai tą patį man pasakojo šveicaras ir dar daugiau (kiekvienam name turi būti įrengta slėptuvė, su visomis būtinomis išgyvenimui tam tikrą laiką priemonėm). Visi vyrai ten yra potencialūs kariai kas metus einantys karinio ir fizinio pasirengimo mokymus, yra numatyta vieta kur pasitrauktų praktiškai visi šalies gyventojai, susprogdinus tos praėjimus ir t.t. Taigi valstybei. kuri nuspręstų užpulti Šveicariją tai kainuotų tikrai labai brangiai, tai daryti tikrai labai neapsimokėtų ir baigtis būtų labai neaiški.
Vytis M. 2016-05-25 12:24
Jie turi kalnus, o mes, Baltijos šalys neturim nieko. 300 kilometrų ruože nuo rytinių sienų iki jūros vien plyni laukai. Išmąstyk, kad toks gudras, geresnį apsigynimo planą. Šveicarija vidury Europos, jos jokie laukiniai neužpuls, net vokiečiai nepuolė per APK. O mūsų situacija visai kita, už sienos čia pat barbarų armija stovi ir laukia progos.
Evil Goku 2016-05-25 12:25
Be visų ankščiau išvardintų priežasčių (okupavimo sąnaudų ir naudos santykio), reikia neužmiršti, kad nebuvo kam ją potencialiai užimti. Jei Hitleris būtu laimėjęs WW2, arba Stalinas būtu užėmęs ir vakarų Europą, greitai tas Šveicarų suverenitetas būtų dingęs. Be to, svarbiausias aspektas, jų gynyboje yra gamtinės sąlygos. Afganai taip pat gan sėkmingai kapojosi su sovietų pajėgomis vien dėl to, kad gyvena kalnuose. Tokios gynybinės taktikos kaip Šveicarijoje beveik neįmanoma perkelti į lygumų valstybes.
Audrius 2016-05-25 12:32
Nesigincyju, geografine Sveicaru padetis yra pati geriausia Europoje (ziurint is gynybos tasko). Bet visvien, fakto, kad Sveicaru neutralumas kainuoja maziau nei LT buvimas NATO-tas nekeicia.
Evil Goku 2016-05-25 12:43
Nauru, Palau, Samoa ir kelios kitos valstybės išviso neturi karinių pajėgų. Gal su jomis irgi palygink kiek procentų BVP skiriama krašto gynybai? Šveicarija yra neutrali, nes nėra aplink šalių kurios keltu realią grėsmę. O Lietuvai reikia kolektyvinės gynybos. Ne Latvija mums didžiausia grėsmė, kad su ja vieni pajėgtume susitvarkyti.
Dreigas 2016-05-25 13:25
Daugiau informacijos is komentaru suzinojau. Manau straipsni galima sutrumpinti iki sio sakinio "Jeigu kas nors sugalvotų užpulti Šveicariją, pastaroji užpuoliką priverstų stipriai gailėtis." Daugiau kaip ir nieko nepateikta, isskyrus uzminuotus tiltus. Sis puslapis darosi siuksle internete...
Absoliutas 2016-05-25 16:25
kodel tada musu taikusis kaimynas rusas neima pavyzdzio is Sveicarijos? Dabar rusija isleidzia 4% BVP savo karinei pramonei, tikri kvailiai tie rusai ar ne taip gerb. Audriau?
UTF16 2016-05-25 16:33
Tokie ant smūgio sukurpti minčių kratiniai su gramatinėmis klaidomis verčia tik nusišypsoti.
Audrius 2016-05-25 17:07
nesi tu sviesus zmogus, ar vizgi klystu? Dar karta paaiskink ka cia bandei pasakyti? Kad...vizgi Sveicarijai 0.7% BVP yra daugiau nei pvz butu 2% BVP? Nes, kaip aiskiai nepastebejai, sitos rashliavos isvada-neutralumas Sveicarijai labai brangiai kainuoja. Tiesiog atkreipiau demesi, kad tai yra netiesa, jis tekainuoja 0.7% BVP, kas yra kur kas pigiau nei naryste NATO. Apie Rusija niekur neuzsiminiau nei zodzio. Nezusiminiau samoningai, nes zinau, kad visos sito forumo mergaites iskart i kelnaites deda vos tik pamini Putina ir piktaja Rusija. Pabandyk nusiramint, susikaut ir dar karteli isreiks savo mintis. Aciu.
Kyborg 2016-05-25 17:36
Vatinuk, užsiciklinai su savo proicentais, imkim realius skaičius. Šveicarai karinėms reikmėms nuo žmogaus skyrė 579 USD 2015m., tuo tarpu lietuviai 162 USD. Skirtumą jauti? Jie turi ekonomiką kurios dauguma gali pavydėt, o ją turi nes 200m. nedalyvavo konfliktuose. Tad % galiu skirt mažiau nei kitos šalys, bet pavertus % į skaičius, jie skiria daugiau nei dauguma šalių. Beje, jų karinis biudžetas nuo šaltojo karo laikų sumažėjo daugiau nei dvigubai, tačiau vis dar yra tarp lyderių pagal karines išlaidas. Vėlgi, karinę infrastruktūrą, pačią kariuomenę jie vystė 200m., lietuviai tuo tarpu teturėjo 25 metus. Grįžtant prie NATO, šis aljansas yra paremtas kolektyvine ginyba, kodėl mus kažkas turi gint, jeigu mes patys nestiprinam savo ginybos. Negi manai, kad jei mes kaip šveicarai skirsim 0,7% ir mūsų kariai bus ginkluoti ragatkėm kažkas mus gins?
Audrius 2016-05-25 18:04
Sveikas atvykes i primityvu kluba. A) Zmogeli, apie Lietuvele ir Rusija as nekalbu. B) Dar karta paaiskink kas tau neduoda sitam teiginy: sitas straipsnis labai aiskiai bruka minti, kad neva Sveicaru neutralumas jiems labai brangiai kainuoja (sutinki? Jei nesutinki, perskaityt straipsvi). As pasakiau, kad taip nera, jis tekainuoja 0.7%. Sitas mano pasakymas visiems paleido verbalinia diarrhea. NES....nes ka? Kas tave ie tavo draugus primityvus kamuoja sitam teiginy? Nieks taip ir nesugebejo pasakyt ka as cia netaip pasakiau. Tipo...jei Sveicarija butu NATO, jos ginyba jai kainuotu pigiau??? Kas del tavo rudu komentaru apie procentus ir apsoliucius skaicius, tai...nzn, ka cia pasakyt. Zinai, del to ir parsyta NATO istatuose 2 % nuo BVP, o ne 100 litu ant kareivio
Evil Goku 2016-05-25 18:08
Gruzija su Ukraina buvo neutralios, kaip joms sekasi patys matom. Turėtu Šveicarija sieną su Rusais seniai būtu NATO nare P.S. Islandija, būdama NATO nare krašto apsaugai išleidžia 45 mln. USD, o tai yra 0,26% BVP. Nors grėsmės Islandijai, manau yra didesnės, nei Šveicarijai.
Absoliutas 2016-05-25 18:34
Gerbiamam Audriui: Jeigu Sveicarija yra : ar rusai kvaili, kad svaisto pinigus ir skiria 6 kartus daugiau negu Sveicarija, ar tavo argumentai kvaili? Tikiousi proto sviesulys Audrius atasakys i paprasta klausima
AAA000 2016-05-25 18:55
Cia manau labiau mentaliteto klausimas. Kalnai salies neutralitetui apgint nera ypatingai butini. Mes galim daryt pvz pelkiu ruozus ir knistis i zeme gilyn dar sekmingiau, nes nereikia uolas trupint. Suomija turejo tokius ruozus isirengus, kur rusai sekmingai pastrigo. Estija ir Latvija irgi turi gana neblogas galimybes tokiom zonom atsitvert nuo rusu puses. Pas Latvius tam pelketam iskisuly vokieciai per 2 pasaulini uzsilaike ir apsigyne net ilgiau - nei pati Berlyna apgyne. Musu padetis tik prasciausia, nei kalnu ner, ir net pelkes per sausoka daryt Esam tiesiog europos centro koridorius, sunkiai uzdengiamas is visu pusiu... Bet kazka padaryt visada imanoma. Del sveicaru - ten yra ir kiti dalykai, pvz ten valstybe pasitiki savo pilieciais - leidzia turet automatinius ginklus namuose masiskai. Pas mus dar sovietmetis siuo klausimu. Ten sprendimai priimami demokratiskiau - masiskai vyksta referendumai ivairiais klausimais. Sveicarai savo reikalus sprendzia tiesiogiai. Pas mus yra tarpine valdzia, kuri uz mus sprendzia. Mes tegalim tik pacia tarpine valdzia rinkt... Irgi atsilikimas mentalitete... Pas sveicarus pvz kiekvienam kaime yra saudykla ir jie realiai visa tauta snaiperiai su realiais igudziais. Dar yra dviraciu kultas, tipo karo atveju neuzmusamas tranportas ir pan. Na jie tiesiog protingi zmones ir mum butu neblogai kai ka is ju perimt. Net Izraelis is ju mokosi, nors juk visi propagandas pucia, kad zydai patys protingiausi pasauly Bet sveicarai siuo atveju protingesni...
Audrius 2016-05-25 19:43
Nemanau, kad esu proto sveisulys, bet aciu uz kreipini Kas del Rusijos skiriamu 4% tai galiu tik pareiksti uzuojauta paprastiems rusams...Mano nuomone, viskas kas virsyja 1% BVP yra visiskai nepateisinama-bukas pinigu leidimas, kuris dazniausiai (sakyciau visada) nuseda kontraktoriu kisenesi ir atkatuose..Kaip taisykle, toks pinigu deginimas, visada grindziamas didziu isores priesu ir suprimityvintu patriotizmu (musu atveju, visokiais vyciais ir trispalvem ir baubu is rytu, rusijos atveju trispalve, istorija ir didziu priesu is vakaru-tas pats sh). Trumpai tariant, nezinau ar rusai kvaili, bet ju elitas, mano nuomone, leidzia milijardus ne ten kur turetu. Tas pats daroma ir Saudu arabijos, UAE, Kuwaitas, Izraelis, Omanas, Jordanija ir pan. Sveicarija, mano nuomone, yra geras pavyzdys tikro patriotizmo, kai pinigai suinvestuojami i ekonomika, salies infrastruktura (pirmoj vietoj pasauly) ir kitas sritis, kurios padaro visa sali stipriai ir patrauklia, o ne praturtina pora CEO ir valdininku (rusijos atvejis). anyway, NATO fanai, jusu minti pagavau, apie baubus is rytu galite neberasyti. Reik jau eit man.
Evil Goku 2016-05-25 20:03
didesnė suma skiriama 1 kvadratinio kilometro gynybai. Šveicarija, būdama NATO nare dėl geografinės savo padėties (kaimynių ir kalnų), galėtų skirti krašto apsaugai 4 000 000 000 USD mažiau, ir būtu tiek pat saugūs kaip dabar.
AAA000 2016-05-25 22:19
Fanatams pasiulysiu alternatyvu ir paprasta salies gynybos buda Reikia per pora kartu prigimdyt milijarda lietuviu, kad ju butu kaip parazitu ant kiekvieno kampo...
Kirtiklis 2016-05-26 00:38
Nes tu ant tiek nesigaudai metematikoje, kad nesupranti elemntarių dalykų. Tau atrodo 0.7% bvp mažai nes matai tik 0,7% ir daugiau nieko. Šiek tiek statistikos : Šveicarų - 0,7% - US$4.83 billion Austrų (NATO) - 0,8% - €2.481 billion (2.767 billion USD) Kam pigiau - Austrijai ar Šveicarijai? Abi kalnų valstybės, kaimynės.