Pasaulyje nebeliko saugių vietų: kaip verta ruoštis kelionėms ir ką daryti, jei patenki į teroristinę ataką  (7)

Antradienį Stambulo Atatiurko oro uoste įvykdytas teroristinis aktas – ne pirmasis ir greičiausiai ne paskutinis šiemet. Kad ir kaip nesinorėtų pripažinti, tačiau keliaujant šiuo metu saugus jaustis gali visur ir kartu niekur.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad visai nesvarbu, kur planuojate praleisti artimiausias atostogas ar į kurią pasaulio šalį skrisite darbo reikalais, visuomet pravartu žinoti, ką daryti, jei atsidurtumėte teroristinio akto epicentre.

Nemaža dalis užsienio šalių yra paruošusios atmintines savo piliečiams ir svečiams, kuriose nurodyta, kaip reikėtų elgtis tragiškų nelaimių, tokių kaip teroristinis aktas, metu. Lietuva tokio patarimų sąrašo neturi.

Sakyti, kad informacijos niekur nėra, negalima – beveik viskas, ką reikia žinoti, surašyta Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) interneto puslapyje. Vis dėlto gana dažnai nelaimės metu nėra galimybės naršyti po internetą, o kai kuriuos dalykus apskritai geriausia atlikti dar prieš kelionę namuose.

Ką reikėtų atlikti prieš kelionę?

  • Prieš išvykstant į kelionę keliautojams pirmiausia rekomenduoja susipažinti su URM konsulinės informacijos tinklalapyje Keliauk.urm.lt konkrečiai valstybei skelbiama rekomendacinio pobūdžio informacija.
  • Patartina užsiregistruoti internetinėje kelionių registracijoje, ministerijoje (el. paštas pilieciai@urm.lt , tel. +370 (5) 236 2444) arba LR ambasadoje šalyje, į kurią vykstama. Nelaimės atveju oficialių institucijų atstovai galės greičiau susisiekti su Jumis ir, jei reikės, suteikti pagalbą.
  • Prieš vykstant į kelionę taip pat reikėtų pasidomėti vietiniais policijos, greitosios pagalbos, gelbėjimo tarnybų kontaktais. Juos galima užsirašyti į savo užrašinę, telefoną – geriau turėti ir nepanaudoti nei neturėti ir vėliau karštligiškai ieškoti.


Ką daryti, jei atsidūrėte teroristinės atakos epicentre?

  • Patekus į ekstremalią situaciją labai svarbu nepanikuoti. Jei yra galimybė, reikia pasitraukti į saugią vietą.
  • Pavojui praėjus reikėtų pasitikrinti savo sveikatos būklę, asmens bei kelionės dokumentus.
  • Būtina kontaktuoti su vietinėmis gelbėjimo tarnybomis bei vykdyti jų nurodymus. Jie geriausiai žino situaciją ir tai, kur jums saugu, o kur – ne.
  • Kai tik gausite galimybę, susisiekite su artimaisiais ar draugais – telefonu, el. paštu ar socialiniuose tinkluose.
  • Susisiekite su artimiausia LR ambasada. Visą jų sąrašą bei kontaktus rasite čia. Jų darbuotojai patars, kokių veiksmų imtis toliau.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Raimonda Mikalčiūtė
(11)
(1)
(10)

Komentarai (7)