Nuo vėjo turbinų iki milijardus kainavusios sienos: nuožmi olandų kova su jūra (Foto, Video)  ()

Nyderlandai garsėja savo kova su jūros vandeniu, nes pusė šalies plyti vos vieno metro aukštyje virš jūros lygio, o daugiau nei aštuntadalis net žemiau šios linijos. Tačiau išradinga tauta nuolat suranda būdų, kaip su tuo kovoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nyderlandai turi ilgą potvynių istoriją, kurių metu žuvo šimtai tūkstančių žmonių. Vienas skaudžiausių įvykių Olandijoje buvo 1530 metais lapkričio 5 dieną įvykusi stichinė nelaimė, kurios metu audra išlaužė užtvanką ir pylimus. Taip žuvo daugiau nei 100 tūkst. žmonių.

Kaip tai buvo sutvarkyta?

Problema yra ta, kad bet koks jūros lygio svyravimas sukelia didelius potvynius visoje planetoje. O žemumose gyvenantys olandai tai ypač jaučia. Su šia problema jau šimtmečius jie kovojo statydami pylimus, didindami upės keteros aukštį ir taip reguliuodami vandens lygį žemyninėje dalyje (žr. nuotrauką).

Tačiau užtvankos dažnai neatlaiko milžiniškų vandens kiekių ir sugriauna pylimus. Kad to išvengtų, olandai sugalvojo panaudoti didžiulius vėjo malūnus, kurie pumpuotų vandenį iš kanalų, nukreipdami jį atgal į jūrą.

Šis sprendimas pasitarnavo daugelį metų, tačiau ir jis buvo ne idealus.

Modernioji revoliucija

1953 metais potvynis buvo toks stiprus, kad suardė visus pakrantės pylimus, užtvankas ir sienas. Ši nelaimė nusinešė 1 836 žmonių gyvybių, žuvo 200 tūkst. galvijų ir buvo užtvindyta 200 tūkst. hektarų žemės.

Po šio įvykio valdžia skubiai priėmė sprendimą kažką keisti. Taip atsirado „Delta“ planas, pagal kurį turėjo būti atstatyta 3700 km pylimų ir užtvankų. Tačiau taip pat turėjo atsirasti didžiulė „jūros siena“, kurios statybos kainavo daugiau nei 2,5 milijardų dolerių.

Į planą įtraukta revoliucinė technologija, kurią sudaro ir tuščiaviduriai vartai, galintys atsiverti bei leisti žuvims laisvai plaukti, taip nepažeisdami biologinės ekosistemos. Tačiau, kai atsirita audros banga, vartai greitai prisipildo vandens, nusileidžia į dugną ir tarnauja, kaip užtvanka, sauganti milijonus žmonių nuo sužalojimų.

Šią sieną sudaro masyvūs stulpai, kurių kiekvienas yra 30-40 metrų aukščio. Jie sveria daugiau, kaip 18 tūkst. tonų. Jie išsidėstę trijų kilometrų plotyje.

Kadangi jūros lygis nuolat kyla, Nyderlandų vyriausybė aktyviai ieško būdų šiai problemai spręsti. Ir jau beveik visas pasaulis žino, apie šios šalies revoliucingus jūros vandens valdymo mechanizmus – prieš tai buvusius ir pakankamai gerai veikusius vėjo turbinų siurblius bei dabartines didžiules užtvankas (Jūros sienas).

Olandai vis dar kenčia nuo potvynių, tačiau su šiuolaikinėmis technologijomis, jiems pavyksta sumažinti žalą iki minimumo. Toks jų sumanumas suteikia viltį visiems pasaulio žemumų gyventojams, kurie aktyviai skolinasi idėjas ir taip pat sėkmingai gelbėjasi nuo gamtos stichijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(37)
(3)
(34)

Komentarai ()