Kaip atsikratyti seno automobilio, „kad vėliau kas nors su juo nevažiuotų vogti degalų“  ()

Kaip atsikratyti seno automobilio? Juk lietuvių lengvųjų automobilių parkas – vienas seniausių ES, tad toks klausimas kyla ne vienam savininkui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nebereikalingą automobilį parduoti nusprendęs vilnietis Nerijus pasijuto lyg pakliuvęs į aklavietę – automobilį pasiimti besisiūlančių gausybė, bet ką jie su mašina darys paskui, neaišku. „Turiu seną automobilį, kuris nuolat genda. Iš jo jau tikrai nieko gero nebebus. Bet nenorėčiau, kad su mano numeriais kas nors važiuotų vogti degalų“, – ironizavo jis.

Palikti seną automobilį rūdyti lauke? O gal pasinaudoti geriausiu pasiūlymu ir parduoti kuriam nors iš gausybės internete besiskelbiančių automobilių supirkėjų? Ar išregistruoti nevažiuojantį automobilį reikės pačiam savininkui prieš jį parduodant, ar tai turėtų padaryti pirkėjas? Ar į sąvartyną mašiną atiduoti su valstybiniu numeriu, ar jį dar prieš pardavimą nuėmus nuvežti į „Regitrą“?

Tokie rūpesčiai kankina ne vieną seno automobilio savininką, susiruošusį atsikratyti savo mašinos.

Iš sąvartyno pajudėti negali

Valstybės įmonės „Regitra“ Veiklos departamento direktorius Darius Jurgutis „Lietuvos rytui“ sakė, jog įstatymuose aiškiai numatyta tvarka, kaip turėtų būti atsikratoma nebeeksploatuojamo automobilio.

Pirmiausia transporto priemonių savininkai ar valdytojai turėtų kreiptis į įmones, turinčias teisę jas utilizuoti. Priėmusi seną automobilį įmonė savininkui privalo išduoti pažymą, kad mašina utilizuojama. Su šia pažyma, automobilio valstybiniu numeriu ir transporto priemonės registracijos liudijimu savininkas turėtų atvykti į „Regitrą“, kur šis automobilis bus išregistruotas.

„Tai yra būdas, kaip turėtų būti viskas padaryta. Įmonių, kurios gali priimti transporto priemones ir tinkamai užsiimti utilizavimu, sąrašas skelbiamas Aplinkos ministerijos interneto tinklapyje. O licencijuotų įmonių išduodamos pažymos yra tam tikros formos, kaip ir numatyta įstatymuose. Jei išduota pažyma apie automobilio utilizavimą, transporto priemonė jau nebegali išvažiuoti iš tos įmonės teritorijos. Ji turėtų būti tinkamai išardyta ir sunaikinta, utilizuota“, – sakė „Regitros“ atstovas.

Verta sudaryti sutartį

D.Jurgutis sutiko, kad yra ir kitas būdas atsikratyti seno automobilio, – parduoti jį perpardavėjams. Bet tokiu atveju kyla rizika, kad eksploatuoti netinkamas automobilis ar tik jo valstybinis numeris gali būti naudojami toliau. Atsakomybė už tai tenka mašinos savininkui. Todėl nusprendus mašiną parduoti perpardavėjams verta tinkamai sudaryti pirkimo ir pardavimo sutartį ir reikėtų ją pateikti „Regitrai“.

„Su ta sutartimi reikėtų atvažiuoti pas mus ir pranešti, kam parduota transporto priemonė. Naujajam valdytojui, jeigu transporto priemonė dar nėra išregistruota, yra nustatyti terminas, per kurį jis irgi privalo kreiptis į „Regitrą“. Praleidus šiuos terminus transporto priemonė automatiškai išregistruojama. Tokiu atveju numerio ženklai irgi tampa negaliojantys“, – aiškino D.Jurgutis.

Supirkėjų – gyva galybė

Ant automobilių perpardavėjų kabliuko dažnu atveju žmonės užkimba pamatę viliojančius pažadus „skubiai ir brangiai“ nupirkti seną mašiną. Kad tokių pasiūlymų pilnas internetas, įsitikino ir „Lietuvos ryto“ žurnalistas, pabandęs paieškoti įmonių, superkančių automobilius.

Į paieškos laukelį įrašius žodžius „automobilių supirkimas“ paaiškėjo, kad tuo užsiimančių įmonių yra daugybė. Tačiau jų kontaktiniai duomenys nė iš tolo nesutapo su Aplinkos ministerijos skelbiamų licencijuotų ir turinčių teisę utilizuoti transporto priemones įmonių kontaktiniais duomenimis.

Negana to, internete besireklamuojantys automobilių supirkėjai paprastai skelbia tik savo telefono numerius. Nei įmonių pavadinimų, nei adresų, kur jos įsikūrusios, nei kitų rekvizitų čia nerasite. Geriausiu atveju bus parašytas elektroninio pašto adresas ar forma, į kurią galima įvesti parduodamo automobilio duomenis. Tai padarius siūloma laukti skambučio ar laiško.

Tuo metu Aplinkos ministerijos sąraše esančių įmonių interneto puslapiuose ne tik nurodomi visi kontaktiniai duomenys ar rekvizitai, bet ir pabrėžiama, kad bendrovė turi leidimą ir gali tinkamai utilizuoti transporto priemones, taip pat išduoda reikalingas pažymas.

Siūlo pirmąjį kelią

Tik patys mašinų savininkai gali nuspręsti, ar saugu ir patikima bendradarbiauti su savo kontaktinių duomenų nenurodančiais perpardavėjais, viliojančiais tuo, jog atsiskaito iš karto, čia pat sutvarko pirkimo ir pardavimo sutartis ir pasirūpina visais kitais formalumais. Beje, informacijos apie tai, kad pirkdamos automobilius šios įmonės išduoda pažymas apie transporto priemonės utilizavimą, jų puslapiuose internete irgi nepavyko rasti.

„Parduoti automobilį perpardavėjams – tarsi antras kelias atsikratyti jo. Bet mes visą laiką patariame eiti pirmuoju, jei žmogus nusprendė, kad automobilis tinkamas tik sąvartynui. Nes kitaip dažnai būna, kad parduoda mašiną kažkam, tas kažkas neišregistruoja jos, ir kartais kyla problemų“, – įspėjo „Regitros“ Veiklos departamento direktorius D.Jurgutis.

Teisės vairuoti kelyje netenka automatiškai Pasibaigus civilinės atsakomybės draudimo poliso ar techninės apžiūros galiojimo laikui transporto priemonė automatiškai išregistruojama per 180 dienų, jei savininkas nepasirūpina jų atnaujinti. Paprastai tokiais atvejais „Regitra“ automobilio savininkui iš anksto atsiunčia laišką su perspėjimu, iki kada reikia susitvarkyti ir kada automobilis bus išregistruotas. Išregistruotą automobilį draudžiama eksploatuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Andrius Vaitkevičius
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()