Košmariška navigacija Tokijo mieste: dauguma gatvių neturi pavadinimų ir tik dabar pasiūlytas būdas, kaip išspręsti šią problemą  (2)

Japonijos sostinė Tokijas yra miestas, neturintis gatvių pavadinimų. Įsivaizduokite, kokiu galvos skausmu tai gali tapti paštininkams, tuo labiau turistams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vietoje to, kad gatvėms duotų pavadinimus, o namams – numerius, japonai šią problemą ėmė spręsti savaip: XX amžiaus 9-ajame dešimtmetyje jie sumažino fakso aparatų dydį bei jų kainą, kad jais būtų patogiau siųsti Tokijo žemėlapius.

Iki pat šios dienos sudėtinga Tokijo metro bei gatvių sistema išlieka rimtu iššūkiu net ir vietiniams gyventojams. Tiesa, japonai planuoja įdiegti kompiuterinę sistemą, kuri sužymės visas miesto gatves bei taškus.

Šis Tokijo universiteto projektas bus pirmoji tokio pobūdžio kompiuterinė sistema pasaulyje. Ji žmones ves ir informuos sudėtingame Tokijo gatvių labirinte. Ši sistema naudotojams suteiks visišką kontrolę.

Mokslininkai ketina sužymėti tik gatves ir aplinką, tačiau ne žmones. Tai bus kišeninis prietaisas, kuris tik skaitys ir rašys, o žmonių tapatybės išliks apsaugotos. Japonijos valdžia mano, kad miesto objektus nuskaitantis aparatas pasitarnaus daugeliui žmonių, pradedant turistais ir baigiant laiškanešiais.

Neseniai Japonijos valdžia šios sistemos bandymams išleido apie 4,5 milijono eurų. Bandymų metu prietaisai buvo duoti žurnalistams bei turistams, kurie klaidžiojo po vieną Tokijo kvartalą ir stengėsi orientuotis pagal prietaiso suteikiamą informaciją.

Būdami Ginza metro stotyje bandymo dalyviai savo prietaisuose matė 3D vaizdą to, kas yra virš metro stoties, kad žinotų, kuria kryptimi keliauti ir pro kurį išėjimą išeiti.

Jeigu norite pakliūti į kokį nors pastatą, prietaisas jus nuves iki jo ir priėjus pažymės ekrane pastatą 3D formatu bei parodys moters, kuri jus pasitiks, atvaizdą. Prietaisas netgi suteiks informaciją apie pastatą bei jo istoriją.

Šios sistemos sukūrimas yra žymiai pigesnis negu gatvių pavadinimų bei kitos infrastruktūros sukūrimas nuo nulio. Be to, ateityje prietaisą bus galima palikti namuose ir naudoti išmanųjį telefoną.

Šios sistemos minusas – ji atskleis asmens buvimo vietą. Tačiau be paties asmens sutikimo jos viešinti niekas neleis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai (2)