Išmanieji telefonai skatina visuomenės kvailėjimą? (Video)  (1)

Išmaniuosius įrenginius, kaip medijų formą visame pasaulyje renkasi daugelis žmonių. Nuo lankymosi socialiniuose tinkluose iki videoklipų peržiūros, nuo interneto bankininkystės iki naujienų sekimo, o kur dar asmenukės, žaidimai ir visa kita.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet ar gero dalyko gali būti per daug? Apsidairę aplinkui tikrai galime pamatyti minias žmonių, kurių akys tiesiog prilipusios prie išmaniųjų telefonų ekranų, ir kuriems niekas – be to, ką mato ekrane – nerūpi, rašo BBC. Ar tai yra nuostolis, praradimas?

Ar tai, kad nuolat bendraujame su savo išmaniuoju draugu, reiškia, kad prarandame visa kita? Ar vietoje ekrano baksnojimo galėtume išmokti naujų naudingų įgūdžių ar patobulinti senuosius? Galų gale, ar nenukenčia mūsų protas?

Waterloo universiteto (Ontario, Kanada) atskleidžia, kad i6manieji padeda mums i6vengti savarankiško mąstymo. 2015-aisiais mokslininkai pastebėjo, kad tie išmaniųjų vartotojai, kurie gyvenime yra linkę priimti sprendimus labiau remdamiesi intuicija, mieliau sprendimų priėmimą permeta ir išmaniesiems bei jų paieškos sistemoms – o ne stengiasi priimti sprendimus patys.

Sumažėjęs intelektas

„Tai reiškia, kad žmonės gali ir pakartotinai ieškoti ir tokios informacijos, kurią šiaip jau žino, ar gali itin lengvai sužinoti, bet nenori pernelyg stengtis ar galvoti apie ieškomą dalyką“ – teigia vienas tyrimo autorių Gordonas Pennycookas.

Tuo tarpu turintys analitinį mąstymą, labiau linkę mąstyti savarankiškai, pergalvoti kelis kartus ir labiau pasikliauti logika. Šis vartotojų tipas informacijos paieškai išmaniaisiais praleidžia mažiau laiko. Pasak G.Pennycooko, šis tyrimas demonstruoja ryšį tarp išmaniojo naudojimo ir sumažėjusio intelekto.

„Bet vis dėlto, klausimas, ar išmanieji daro vartotojus kvailesniais, lieka dar pakankamai atviras, tad reikės atlikti ir daugiau tyrimų“ – pasakoja mokslininkas.

Keletas pasvarstymų, kaip išmanieji telefonai daro mus kvailesniais

Kitas prie to paties tyrimo dirbęs mokslininkas – Nathanielis Barras – teigia, kad mūsų pasikliovimas išmaniaisiais ir toliau augs.

„Remiantis dešimtmečių tyrimais, kai tenka imtis problemų sprendimo, žmonės visada yra linkę to siekti minimaliomis pastangomis“ – teigia mokslininkas ir priduria, kad žmonės greičiausiai ir toliau išmaniuosius įrenginius sėkmingai naudos kaip „išorines smegenis“.

Laikas skaitmeninei detoksikacijai?

Jei jaučiate, kad sulindę į išmanųjį būnate tikrai jau per daug, štai keletas patarimų.

O jei jums net ir neatrodo, kad esate pernelyg pavargę nuo savo išmaniojo – ilgesnė ar trumpesnė pertrauka, ištaikoma laikas nuo laiko, tikrai neturėtų pakenkti.

1. Išjunkite specialiuosius pranešimus (angl. push notifications). Taip, žinoma, mes norime būti informuoti apie karščiausias naujienas ir šviežiausius įvykius – bet juk galime tai padaryti ne tą pačią minutę, o vėliau.

2. Įkrovinėkite savo telefoną ne miegamajame, bet kuriame nors kitame kambaryje. Tai padės prieš miegą nežvilgčioti į telefoną.

3. Taip pat pasistenkite susivaldyti nuo panirimo į išmaniojo ekraną vos tik pabudę. Patikėkit,e jie būtų nutikę kas nors tikrai svarbaus, jums būtų paskambinę.

4. Dienai ar dviems ištrinkite iš savo išmaniojo socialinių tinklų programėles. Jūsų paskyros nuo to nenukentės, o jūs patys nustosite žvilgčioti į ekraną kas penkias minutes.

5. Jei jau išsiruošėte į susitikimą su draugais – tarkime, restorane ar bare – kodėl išvis nepalikus išmaniojo namie? Naudokitės tikru bendravimu be jokių trukdžių.

6. Padėkite telefoną, paimkite knygą. Ar laikraštį, ar žurnalą. Paskaitykite ką nors, kas nesuteikia galimės piršto brūkštelėjimu uždaryti straipsnį, jei jis neįdomus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai (1)