Belgė papasakojo, kaip ją užverbavo IS ir koks košmaras buvo po to (Video)  (1)

Laura Passoni – viena iš 550 moterų, apie kurias žinoma, kad išvyko į Siriją ir Iraką, jog prisijungtų prie „Islamo valstybės“, skelbiama 2015 m. Strateginio dialogo instituto ataskaitoje. Nuo tada jų yra išvykę dar daugiau. Tačiau ne visos moterys, kurios prisijungia prie IS, yra pasirengusios vykdyti išpuolius, rašo PRI.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

L. Passoni – belgė, kuri sako, kad buvo suviliota teroristinės grupuotės ir su savo mažamečiu vaiku išvyko į Siriją. Ten ji gyveno devynis mėnesius, kol galiausiai pabėgo.

PRI žurnalistas Jake'as Cigainero su L. Passoni susitiko Briuselyje, kur ji vėl iš naujo kuria savo gyvenimą po Rakos – de facto IS sostinės Sirijoje.

31-erių moteris užaugo katalikiškoje šeimoje Šarlerua mieste. Jos geriausia draugė buvo musulmonė, ir L. Passoni kartu su jos šeima švęsdavo musulmonų šventes. Ji pasakojo, kad kuo geriau pažino islamą, tuo labiau norėjo būti jo dalimi. Tikėjimą ji pakeitė būdama 16 metų.

Iš pradžių moteris nebuvo labai pamaldi. Tačiau kai ją su sūnumi paliko ilgametis draugas, L. Passoni nugrimzdo į depresiją ir prieglobsčio ėmė ieškoti radikaliame islame.

Ji susikūrė naują profilį socialiniame tinkle „Facebook“ su netikru vardu ir pradėjo skelbti nuotraukas, kuriose – burkas dėvinčios moterys su „Kalašnikov“ automatais. Moteris pasakojo, kad po skyrybų tai ją privertė jaustis stipresne. Tačiau tokia veikla ji pritraukė ir IS verbuotojo dėmesį.

„Jis naudojosi mano silpnosiomis vietomis. Man sakė, kad galėčiau padėti Sirijos žmonėms, kad galėčiau būti slaugė, būti naudinga, – prisiminė L. Passoni. – Tai man buvo labai svarbu – galimybė iš naujo pradėti gyvenimą, nes buvau paskendusi depresijoje.“

Ji ieškojo meilės ir tikslo gyvenime. Verbuotojas – žmonų IS teroristams.

„Verbuotojai sako, kad mūsų šeimos mūsų nesupranta, o jie mus tikrai supranta. Ir, deja, mes tikime jais“, – sakė ji.

Verbuotojas jai rodė romantiškus vaizdo klipus apie gyvenimą Sirijoje – nė karto juose nebuvo matyti smurto. Ji įsivaizdavo, kad džihadistai – drąsus, ištikimi vyrai, kurie rūpintųsi ja ir jos sūnumi. Tad kai Belgijoje gyvenantis tunisietis susisiekė su ja per feisbuką, ji nusprendė už jo ištekėti ir išvykti į Siriją.

2014-ųjų liepą, praėjus dviem mėnesiams nuo jų susitikimo, nauja pora kartu su keturmečiu Nassimu paliko Belgiją.

Sunku patikėti, kad kas nors gali būti toks aklas IS žiaurumui ir karui, apėmusiam Siriją – net jeigu tai dar vyko prieš IS pasiskelbiant kalifatu, prieš „Charlie Hebdo“ redakcijos išžudymą Paryžiuje. Tačiau L. Passoni tikina, kad jie niekada neskaitė žinių, todėl tiesiog nieko nežinojo.

Kai naujoji šeima atvyko į Siriją, jos vyras išvyko į mokymus, o L. Passoni buvo apgyvendinta moterų namuose ir supažindinta su griežtomis taisyklėmis. Tuomet ji pradėjo suvokti, kad ji nepadės sirams, kaip jai žadėjo jos verbuotojas.

„Greitai ėmė atsiverti akys, kad viskas buvo tik melas. Aš buvau ten tik tam, kad pagimdyčiau vaikų „Islamo valstybei“, – sakė ji. – Atvykimas buvo lengvas. Išvykimas – ne. Kai tik viską suvokiau, dariau viską, kad galėčiau pabėgti, ir kad mano sūnus netaptų teroristu.“

L. Passoni pasakojo, kad stengėsi saugoti sūnų, tačiau jis jau nebepriklausė jai vienai. IS kovotojai pasirodydavo be perspėjimo ir paėmę vaiką nuvesdavo jį į mečetę. Vieną dieną jos sūnus grįžo su pliušiniu meškiuku ir plastikiniu peiliu. Jis persigandusiai mamai parodė, kaip jį mokė nupjauti galvą meškiukui.

„Laimei, mano sūnui buvo tik ketveri, – sakė ji. – Kai berniukams būna 12 metų, jie automatiškai eina į kovą.“

Gyvendama Sirijoje L. Passoni sugebėjo palaikyti ryšį su savo šeima, kuriai ir pasakė, kad nori grįžti namo. Pabėgimą paskubino ir jos pastojimas – moteriai reikėjo medikų priežiūros.

Pirmą kartą jai nepavyko, tačiau antras mėginimas pasisekė – L. Passoni kartu su sūnumi ir vyru pabėgo į Turkiją, kur prie pat sienos jų jau laukė jos tėvai.

Dabar jos vyras kali Belgijos kalėjime – jis buvo nuteistas 4 metams už bendradarbiavimą su teroristine organizacija. Teismas patikėjo L. Passoni nuoširdumu, kad moteris nesuvokė, ką IS daro Sirijoje, ir skyrė jai lygtinę bausmę.

Ją stebi policija, L. Passoni turi reguliariai susitikti su prižiūrinčiais pareigūnais. Moteris negali išvykti iš šalies, naudotis socialiniais tinklais ar bendrauti su bet kuo, ką pažinojo Sirijoje.

Jai draudžiama ir kalbėtis su vyru, kol jis yra kalėjime. Ji sako nežinanti, ar jie tebebus kartu, kai jis bus paleistas.

L. Passoni parašė biografinę knygą „Daesh širdyje kartu su savo sūnumi“, apie savo patirtį kalba su vaikais Belgijos mokyklose.

„Padariau labai baisią klaidą. Gailiuosi, kad savo sūnų ten vežiau, – PRI sakė ji. – Tikiuosi, kad galiu kitus įtikinti ten nevykti, šviestis, o svarbiausia – suvokti, kad tai nėra islamas, ir kad mes visi galime sugyventi kartu.“

Catherine Lorsignol – Belgijos žurnalistė ir L. Passoni memuarų bendraautorė – L. Passoni istoriją sekė nuo tada, kai susitiko su jos tėvais rašydama apie radikalizaciją. C. Lorsignol buvo kartu su L. Passoni tėvais Turkijos pasienyje, kai L. Passoni su šeima ten atbėgo iš Sirijos.

„Ši jauna moteris nebėra tokia, kokia grįžo, ar tokia, kokia išvažiavo, – teigė žurnalistė. – Šiandien ji ryžtinga, drąsi ir rizikuojanti savo saugumu vien kalbėdama.“

Visgi, daugelio akyse L. Passoni vis dar yra teroristų mylėtoja. Net jos sūnus, kuriam dabar šešeri, yra laikomas grėsme.

L. Passoni sakė, kad jos sūnus beveik nieko neprisimena apie Siriją. Bent jau apie tai nekalba. Tačiau jam teko vis tiek pakeisti mokyklą – kitų mokinių tėvai pareikalavo, kad jos sūnus paliktų mokyklą.

Dabar L. Passoni mėgina susitvarkyti gyvenimą, tačiau tai padaryti sunku turint teistumą. Ji sako, kad viskas, ką gali padaryti, – tai pasakoti savo istoriją užuot slėpusis.

L. Passoni teigia, kad jeigu sustabdytų bent vieną žmogų nuo prisijungimo prie IS, tuomet jos patirtis turėtų prasmę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(12)
(-3)

Komentarai (1)