Džihadistu apsimetęs žurnalistas atskleidė, kaip IS Vokietijoje verbuoja ir ruošia teroristus bei kokie teroro aktai yra planuojami  (7)

„Islamo valstybės“ (IS) propagandos ir verbavimo aparatas – itin galingas, į teroristinę veiklą įtraukiantis daugybę žmonių. Tuo įsitikino vokiečių žurnalistas Bjornas Stritzelas, apsimetęs džihadistu, siekiančiu įvykdyti teroristinį išpuolį, rašo „Bild“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikdamas šį keletą mėnesių trukusį eksperimentą, B. Stritzelas visą laiką konsultavosi su Vokietijos saugumo specialistais.

Pirmiausia žurnalistas stebėjo „Amaq“ – IS priklausančią „naujienų agentūrą“, viešinančią laiškus, kuriuose teroristinė grupuotė prisiima atsakomybę už įvykdytus išpuolius.

Vėliau, susikūręs kitą tapatybę, B. Stritzelas prisijungė prie uždaros grupės mobiliojoje programėlėje „Telegram“.

Šioje grupėje tiesiai iš IS vadų gaunami naujausi pranešimai, kuriuos stengiamasi kiek įmanoma labiau išplatinti. Keletą mėnesių jis šioje grupėje tik skaitė kitų įrašus.

Vėliau žurnalistas paklausė, kaip jam įvykdyti teroristinį išpuolį.

B. Stritzelas iškart sulaukė atsakymo: „Paklausk „Sarayos“, jis gali tau padėti. „Jundullah“ labai gerai kalba angliškai.

Šie angliškai kalbantys instruktoriai iš Sirijos, kurią neramumai krečia jau nuo 2011-ųjų, nedelsdami susisiekė su B. Stritzelu.

Mobiliosios programėlės – terorizmo įrankis

Vienas jų, pasivadinęs Abu K., buvo mandagus ir rūpinosi džihadistu apsimetusio žurnalisto saugumu.

„Broli, jei kažką planuoji, patariu nebendrauti per „Telegram“, – patarinėjo instruktorius. Nors IS šią programėlę naudoja propagandos skleidimui, atakų planavimui ji nėra pakankamai saugi.

„Abu Abdullah rekomenduoja, kad sunaikintum savo SIM kortelę“, – patarė apie save trečiuoju asmeniu kalbantis kitas instruktorius Abu Abdullah.

Jis pasiūlė naudotis programėle „Wickr“, kurios saugumo mechanizmai laikomi saugesniais.

Abu K., pradėjęs žurnalistą vadinti „akhi“ (liet. broliu), paaiškino: „Broli, susitvarkyk nustatymus taip, kad po minutės žinutės būtų ištrinamos. Tuomet žinutės, kai perskaitytos, bus ištrintos iš abiejų prietaisų.“

Programėlė „Wickr“ taip pat praneša, jei pašnekovas padarė momentinę ekrano kopiją. Todėl eksperimentą atliekančiam žurnalistui žinutes teko fotografuoti kitu prietaisu.

Tokių programėlių kaip „Wickr“, „Signal“ ir „WhatsApp“ duomenys šifruojami, todėl saugumo pareigūnams labai sunku, o kartais net neįmanoma, perskaityti teroristų susirašinėjimų.

Praeitais metais Vokietijos Viurcburgo ir Ansbacho miestuose išpuolius įvykdę teroristai su IS nariais bendravo taip pat per susirašinėjimui skirtas mobiliąsias programėles.

Po atakų praėjus šiek tiek laiko, buvo paviešinti vaizdo įrašai, kuriuose teroristai prisiekia ištikimybę IS kalifui Abu Bakr al Baghdadi. Toks greitas įrašų paviešinimas sufleruoja, kad „Amaq“ glaudžiai bendradarbiauja su atakų instruktoriais.

Reikalauja nusifilmuoti

Po kelių dienų Abu K. vėl susisiekė su B. Stritzelu ir paskatino suplanuoti konkretų išpuolį. Instruktorius pažadėjo, kad tuomet oficiali IS propaganda žurnalistui suteiks „Islamo valstybės kario“ titulą.

Kiek anksčiau B. Stritzelas buvo paprašytas atsiųsti vaizdo įrašą, kuriame jis prisiima atsakomybę už planuojamą vykdyti ataką.

„Ramybės tau, akhi. Ar siuntei man ką nors šiandien arba vakar? Nebuvau prisijungęs“, – žinute klausė Abu K.

B. Stritzelas netruko atsakyti.

„Ramybės ir tau. Beveik baigiau pasiruošimą. Reikia atlikti paskutinį bandymą. Jei atsiųsiu vaizdo įrašą per čia, ar jis pasieks tave kai telefonas bus sunaikintas?“, – domėjosi žurnalistas.

„Jokių problemų, – atsakė Abu K., negailėdamas patarimų. – Geriausia, jei pakeistum nustatymus taip, kad žinutės išsitrintų po penkių dienų. Tai reikalinga tuo atveju, jei nebūčiau prisijungęs dieną ar dvi, nors tai nutinka retai. Jeigu ką, nustatyk penkias dienas, tokio laiko užteks, kad žinutės mane pasiektų. Tegu Alachas tau atsilygina, broli.“

Vis dėlto vėliau penkių dienų laikotarpis Abu K. tapo per ilgas. Jis paprašė pakeisti nustatymus taip, kad žinutės išsitrintų po trijų dienų.

„Aš tai padarysiu, akhi. Tegu Alachas tau atsilygina už tavo patarimą“, – atrašė džihadistu apsimetantis žurnalistas.

Panašu, kad toks B. Stritzelo atsakymas patenkino Abu K.

„Gerai, lauksiu tavo vaizdo įrašo“, – rašė instruktorius.

Žudymo instrukcijos

Vis dėlto Abu K. kantrybė greitai baigėsi – jis pradėjo daryti spaudimą žurnalistui.

IS instruktorius žurnalistui parekomendavo vaizdo įrašą, kuriame tiesiai šviesiai aiškinama, kaip žudyti. Vaizdo įrašo pradžioje šlovinamos praeityje įvykdytos atakos, o pavadinimas kalba pats už save – „Paaiškinimas, kaip skersti netikinčiuosius“.

Vaizdo įraše matomi namo griuvėsiai, kuriuose prie cementinio bloko antrankiais pritvirtintas belaisvis. Kaukėtas džihadistas prancūziškai aiškina, kodėl prieš „kryžiuočius“ turėtų būti vykdomos atakos.

Tuomet Abu Sulayman al Faransi prisistatęs teroristas parodo keletą peilių – nuo virtuvinio iki skirto kovoms ir paaiškina, kurie tinka išpuoliams.

„Sulankstomi peiliai netinka, kadangi jų ašmenys – nestabilūs“, – pasakoja instruktorius.

Vaizdo įraše matoma, kaip kaukėtas džihadistas prieina prie belaisvio, dėvinčio baltą džemperį su Vokietijos farmacijos kompanijos logotipu. Teroristas perpjauna jo riešus, peiliu smeigia į gerklę ir pilvą, galiausiai belaisvio gerklę perrėžia.

Vaizdo įrašo pabaigoje kaukėtas džihadistas paaiškina, kaip pasigaminti sprogmenį. Tam, kad pademonstruotų sprogimo efektą, bomba panaudojama kito belaisvio nužudymui.

Vokiškai kalbantis IS instruktorius liepė B. Stritzelui išpuolio metu panaudoti vaizdo įraše matytas peilio valdymo technikas. Jis nurodė, kad išpuolis turi būti įvykdytas Vokietijoje ir pasiūlo keletą galimų taikinių.

„Eik į senelių namus, tai labai paprasta“, – žurnalistui siūlė IS instruktorius. Paklaustas, ar tai leidžiama net pagal radikalią IS islamo interpretaciją, jis atsakė: „Taip. Arba eik į vienuolyną ar bažnyčią.“

B. Stritzelo teigimu, instruktoriaus pasiūlytuose taikiniuose potencialios aukos vargiai priešintųsi. Taip pat atakoms rekomenduojamos vietos turi simbolinę prasmę.

Panaši ataka buvo įvykdyta praeityje: 2016-ųjų liepos 26 dieną du IS teroristai Prancūzijoje perrėžė gerklę kunigui Jacquesui Hamelui. Tuomet „Amaq“ paviešino vaizdo įrašą, kuriame užpuolikai prisiima atsakomybę už išpuolį.

B. Stritzelo instruktorius puikiai suvokė, kokį šoką pasaulyje sukėlė ši žmogžudystė. Todėl jis akivaizdžiai norėjo tai pakartoti.

„Patikėk manimi, akhi. Tai pripildys jų širdis baimės, kadangi kiekvienas gali tai padaryti“, – rašė IS narys.

„Niekas nėra saugus“

Žurnalisto manymu, Vokietijos džihadistų strategija yra įrodyti, kad niekas negali jaustis saugus, nes kiekvienas gali būti potencialus teroristas.

Tam, kad išsklaidytų visas B. Stritzelo abejones, instruktorius už žmogžudystes pažadėjo dangišką atlygį.

„Tai paskatins daugybę musulmonų padaryti tą patį, ir tada sulauksi savo atlygio“, – rašė instruktorius.

Anot salafistų-džihadistų ideologijos, jei džihadisto išpuolis įkvepia tai padaryti kitus, po mirties jam atsilyginama papildomai. Vadinasi, į „kankinio sąskaitą“ įsiskaičiuoja ne tik savo teroristinis išpuolis, bet ir įkvėptos kitų įvykdytos atakos.

Tuomet B. Stritzelas ėmė aiškinti IS instruktoriui, kad nepaisant vaizdo įraše matytų peilio panaudojimo technikų, jis yra pernelyg nerangus, kad nužudytų žmogų. Tačiau džihadistas ir šiuo atveju pasiūlė išeitį.

„Akhi, tikėk Alachu, tai labai lengva. Paprasčiausiai nueik į ligoninę... Pasiimk su savimi gėlių ir nueik į palatą, kur guli sunkiausiai sergantieji. Tada ramiai juos išskersk. Labai ramiai“, – žurnalistui siūlė instruktorius.

Tokio pasiūlymo šokiruotas žurnalistas portale „Bild“ rašė: „Paslėpti peilį gėlių puokštėje tam, kad nužudytum sunkiai sergančius žmones – toks mano IS instruktoriaus džihadas (liet. kelias).“

„Šeichas al Adnani daug kartų sakė. Mes norime labai paprastų operacijų, nes priešas jų negali sustabdyti. Ar supranti, akhi?“, – nenustygo teroristas.

Instruktoriaus minimas Abu Muhammadas al Adnani – vienas aukščiausio rango IS lyderių, anksčiau ėjęs IS išorinių operacijų departamento, atsakingo už išpuolius užsienyje, vadovo pareigas.

Lankstinukais ir garso žinutėmis jis ragino vykdyti teroristinius išpuolius Vakaruose – nesvarbu, automobiliais ar peiliais.

2016 m. rugpjūčio 30 d. jį šiaurės Sirijoje pražudė JAV oro smūgis. Vis dėlto išorinių operacijų departamentas vis dar egzistuoja. Jame dirbantys vokiečiai bando padėti džihadistams vykdyti atakas. Taip pat, kaip bandė padėti islamistu apsimetusiam žurnalistui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(33)
(1)
(32)

Komentarai (7)