Kas ta žiaurioji MS-13 gauja, kurią pats Trumpas pažadėjo sunaikinti?  (1)

Didžiųjų JAV miestų gatvėse karaliauja žiaurios nusikalstamos grupuotės. Jos užsiima narkotikų prekyba, plėšimais, reketu, kartais ir vaikų prostitucija. Jos atsakingos už daugybę nužudymų ir turto sunaikinimą, tačiau tik viena gauja susilaukė didelio JAV prezidento Donaldo Trumpo dėmesio - MS-13. Kas tai per organizacija?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mara Salvatrucha - tai oficialus šios grupuotės pavadinimas, kurį jos nariai dažnai tatuiruojasi ant savo kūnų. Ši grupuotė, kurios pradžią galima atsekti iki pat praeito amžiaus devintojo dešimtmečio pradžios, garsėja savo nusikaltimais ir yra gavusi tarptautinės nusikalstamos organizacijos statusą. Nuo pat praeito gruodžio JAV prezidentas Donaldas Trumpas šiai gaujai skiria išskirtinį dėmesį, nuolat kalbose pabrėždamas, kad ši lotynų amerikiečių organizacija turi būti sunaikinta, nes jau ne vienas parkas, kadaise taikus rajonas ir mokykla yra paversta žudynių vieta. Ir iš tikrųjų, MS-13 garsėja savo žiaurumu.

Kokia yra MS-13 struktūra?

MS-13 - tai didelė struktūra, po savo sparnu dengianti gausybę smulkių grupuočių, vadinamų klikomis. Kiekviena klika turi savo vadovą ir veikia daugiau mažiau nepriklausomai. Kai kurios iš jų yra mažiau žiaurios už kitas. Jų nariai - jauni vyrai, kilę iš Gvatemalos, Meksikos, Hondūro. Daug jų yra gimę JAV, tačiau nemaža dalis yra nelegalūs imigrantai. Kai kurie iš jų į šalį atvyko tik tam, kad prisidėtų prie šios gaujos.

Kur veikia MS-13?

Aktyviausiai pietinėse valstijose ir Meksikoje, tačiau narių randama visoje JAV teritorijoje, o dabar - ir Toronte. Tai - tarptautinė nusikalstama grupuotė, kuri ieško galimybių plėstis ir kol kas teisėsauga šio judėjimo sustabdyti negali.

Kaip susikūrė MS-13?

Devintajame dešimtmetyje JAV gatves jau valdė gaujos. Imigrantai iš Salvadoro susibūrė į grupuotę, iš pradžių  ketindami tik gintis. Nemažai šių žmonių buvo pilietinio karo veteranai. Kiek vėliau JAV nemažai MS-13 narių tiesiog deportavo, bet tai tik sustiprino gaują Hondūre, Salvadore ir Gvatemaloje. Dabar šis Centrinės Amerikos trikampis yra labai pavojingas.

Kodėl MS-13 gauja tokia žiauri?

JAV puikiai pažįsta gaujas - jų šalyje buvo nuo labai senų laikų. Tačiau MS-13 narių žiaurumas vis tiek stebina. Gauja savo aukas kapoja mačetėmis, daužo beisbolo lazdomis, trypia kareiviškais batais. Net nebegyvos aukos yra tampomos, kad atrodytų kuo baisiau, o paskui paliekamos gatvėse. Kodėl?

MS-13 yra kitokia nei kitos gaujos kadaise veikusios JAV. Italų gaujos taip pat žudė, tačiau tam turėjo tik vieną priežastį - pinigus. Todėl nužudymai įprastai buvo atliekami šaunamaisiais ginklais. Net jei koks nors žmogus ir būdavo nukankintas, už to visuomet stovėdavo didesnis pinigų siekis. Tuo tarpu MS-13 siekia didinti teritoriją,, nepriklausomai nuo to, ar tai garantuos didesnį pelną. Teritorijos valdymas tikriausiai yra dar iš pilietinio Salvadoro karo laikų atėjęs siekis, kuris dabar stebina JAV policiją. Žiaurūs nužudymai tai tarsi būdas parodyti, kad tai - MS-13 valdos. Dažniausiai MS-13 aukomis tampa kiti lotynų Amerikos šalių atstovai.

Iš ko MS-13 uždirba pinigus?

Aišku, nusikalstama gauja turi valdyti didelius pinigų srautus, kad išliktų. Tačiau MS-13 šiuo požiūriu yra unikali - daugelis jos narių dirba statybose, restoranuose ar kokiuose kituose darbuose. Todėl nusikaltimus taip sunku įrodyti - ne visi žmonės dėvintys gaujos tatuiruotes iš tikrųjų daro ką nors nusikalstamo. Aišku, dalis MS-13 verslo yra susijusi su prostitucija (įskaitant vaikų), narkotikų prekyba ir plėšimais.

Trumpas žada paramą kovoje su nusikalstamomis grupuotėmis, tačiau nėra aišku, kiek ši kova gali būti efektyvi. MS-13 jau yra labai stipriai įsigalėjusi ir jos narių neįmanoma suskaičiuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(3)
(26)

Komentarai (1)