Gario Kasparovo pamokymai JAV prezidentui ir rekomenduojamų knygų sąrašas norint suprasti, kas dedasi pasaulyje  ()

Garsus šachmatininkas ir Kremliaus kritikas Garis Kasparovas paklaustas, kokias knygas rekomenduotų perskaityti JAV prezidentui Donaldui Trumpui, kad suprastų Rusijos lyderį Vladimirą Putiną, pirmiausia reikia jį atitraukti nuo televizoriaus, rašo „The Weekly Standard“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D.Trumpas mėgsta žiūrėti naujienas, kurias jis vėliau neretai peikia. Todėl G.Kasparovas įsitikinęs – JAV prezidentui verta paskaityti knygą, kurioje daug apmąstymų, o ne atskirų citatų ir abejotinių faktų. 

„Dažnai sakiau ir tik iš dalies juokais, kad jei iš tiesų nori suvokti V.Putino režimą, būtina perskaityti Mario Puzo „Krikštatėvį“.  V.Putino valdyme nėra jokios ideologijos ar ko nors kito be pinigų, lojalumo ir valdžios, kuri visa tai užtikrina. Tai tokia mafijos sistema. Nacionalizmas, religija, V.Putino bandymas it Frankenšteiną prikelti Sovietų Sąjungą – visa tai dėl pinigų jam ir jo mažai oligarchų grupelei.  Ironiška, tačiau tokį mentalitetą D.Trumpas greičiausiai supras ir, sprendžiant iš jo komentarų, neras tame nieko blogo“, – teigė G.Kasparovas.

Kalbėdamas apie naujausias knygas apie Rusiją, šachmatininkas tikino, kad yra nemažai kūrinių, kuriuos derėtų paskaityti D.Trumpui. 

„Tačiau čia iškyla problema. D.Trumpas žavisi diktatoriais ir sugebėjimais tokių žmonių, kaip V.Putinas. Sugebėjimais laikyti valdžią savo rankose ir nekreipti dėmesio į teisėsaugą, parlamentą ar kritiškai nusiteikusią žiniasklaidą.  Skaitydamas, kaip V.Putinas sodina į kalėjimus savo kritikus, užgrobia žiniasklaidą, vaiko protestus, D.Trumpas gali tai suprasti kaip pavyzdį, kurį reikia sekti. Ne tik rinkimų kampanijos metu ar tapęs prezidentu, bet pastaruosius dešimtmečius D.Trumpas gyrė diktatoriškus valdymo metodus“, – teigė G.Kasparovas. 

Atsižvelgęs į visą tai šachmatininkas nusprendė, kad D.Trumpui vertėtų paskaityti Luke'o Hardingo knygą „Labai brangus nuodas“ („A Very Expensive Poison“). Knygoje pateikiant Aleksandro Litvinenkos, nunuodyto radioaktyviu poloniu, pavyzdį parodomas kriminalinis ir mirtį nešantis V.Putino režimas.

L.Hardingas daug metų Maskvoje dirbo reporteriu ir ne kartą patyrė V.Putinos valdžios spaudimą.  A.Litvinenkai buvo suteiktas politinis prieglobstis Jungtinėje Karalystėje už tai, kad jis paviešino informaciją apie kai kuriuos žiaurius V.Putino nusikaltimus prieš šalies gyventojus, ypač 1999 m. sprogimus gyvenamuosiuose namuose, už kuriuos kaltę suvertė čečėnams.

Naujoji Davido Satterio knyga „Kuo mažiau žinai, tuo geriau miegi“ („The Less You Know, the Better You Sleep“) pasakoja būtent apie tai, ji puiki. 

„Tai, kad A.Litvinenko buvo nužudytas tokiu būdu ir dar kitoje šalyje, rodo, jog V.Putinas neturi jokios pagarbos tarptautinei teisei ar sienoms. Vakarų lyderiai, kurie tikėjosi su juo susidraugauti, pasirodė katastrofiškai naivūs. A.Litvinenkos nužudymo tyrimas buvo vilkinamas ir atidėtas siekiant nesusigadinti santykių su Rusija. Kokią žinutę tai gali pasiųsti V.Putinui ir kitiems diktatoriams?“, – kalbėjo G.Kasparovas.

Kremliaus kritikas įsitikinęs – esminė klaida, nuo kurios nukentėjo Barackas Obama ir George'as Bushas, buvo tikėjimas, kad galbūt yra kokia nors bendra priežastis bendrauti su priešiška diktatūra.

„Tokiu atveju gali būti tik viena – tau pačiam teks išduoti savo vertybes ir interesus. Nuo Šaltojo karo pabaigos niekas nenori kalbėti apie sulaikymą ir izoliaciją, tačiau tokie dalykai veikė ir iki šiol yra reikalingi, kai turime reikalų su autoritariniu režimu Labiausiai tikiuosi, kad D.Trumpas sugebės suprasti L.Hardingo knygoje tai, kad tą valdžią, kurią turi V.Putinas ir kuria taip žavisi Amerikos prezidentas, sudaro žudymai, nekaltųjų, kritikų ir žurnalistų persekiojmas. Ir tai ne jėga, tai teroras“, – kalbėjo G.Kasparovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()