Rusijoje gyvena seniausia pasaulio moteris? 129-ių metų senolė teigia niekada nebuvusi laiminga  (12)

Rusijoje gyvenanti seniausia pasaulyje moteris artėjančio 129-ojo gimtadienio nelaukia. Ji teigė, kad toks gyvenimas – bausmė, rašo Dailymail.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš Čečėnijos kilusi Koku Istambulova pasakojo, kad per visą savo gyvenimą ji neturėjo nė vienos laimingos dienos, ir nesupranta, kaip jai pavyko taip ilgai išgyventi.

Mėsos nevalganti, tačiau raugintą pieną mėgstanti senolė tiki, jog kitą mėnesį jos laukianti išties įspūdinga sukaktis – Dievo planas.

K. Istambulovos amžių patvirtino ir Rusijos valdžia. Remiantis jos pasu, senolė gimė 1889 m. birželio 1 d. Jei skaičiavimai teisingi, kai baigėsi Antrasis pasaulinis karas, Koku buvo 55-eri, o sugriuvus Sovietų Sąjungai – 102-eji. Moteris pamena, kaip karo metu pro jos šeimos namus važiuodavo nacių tankai.

Paklausus, kokia jos tokio ilgo gyvenimo paslaptis, Koku sakė: „Tokia buvo Dievo valia. Niekaip dėl to nesistengiau. Žinau, kad kiti ilgaamžiai žmonės buvo labai aktyvūs sportininkai, maitinosi tam tikrais produktais, tačiau aš nedariau nieko panašaus.“

Išgyveno svarbiausius istorinius įvykius

Senolė pridūrė, kad per jos ilgą gyvenimą nebuvo nė vienos dienos, kada ji jaustųsi laiminga.

„Visuomet sunkiai dirbdavau, prižiūrėjau daržą. Esu pavargusi. Ilgas gyvenimas man nėra dovana, greičiau Dievo siųsta bausmė“, – tęsė Koku.

Nors ji greitai švęs 129-ąjį gimtadienį, senolė vis dar aiškiai kalba, vaikšto ir pati valgo. Tiesa, jos regėjimas vis labiau silpsta. Per savo ilgą gyvenimą Koku susilaukė keleto vaikų. Moters giminaičiai atskleidė, kad vienintelė likusi Koku dukra Tamara mirė prieš 5 metus. Savo amžiumi ji neatsiliko nuo mamos – sulaukė 104-erių.

„Išgyvenau revoliuciją, Antrąjį pasaulinį karą, tautos deportaciją 1944-aisiais ir 2 Čečėnijos karus. Esu tikra, kad mano gyvenimas nebuvo laimingas. Buvo baisu, tačiau stengiausi to neparodyti. Kurį laiką teko pagyventi ir Sibire. Kasdien svajojau grįžti namo. Darbas darže ir sode padėjo užsimiršti ir išvaikyti liūdnas mintis, – pasakojo moteris. – Galėjau mirti būdama jaunesnė. Visą gyvenimą dirbau, neturėjau laisvo laiko, negalėjau linksmintis.“

Rusijos valdžia teigia, kad šalyje iš viso gyvena 37 žmonės, vyresni nei 110 metų. Koku – viena jų.

Tačiau K. Istambulovos amžiumi yra pagrindo abejoti. Seniausiu visų laikų žmogumi pripažinta Jeanne Calment išgyveno kiek daugiau nei 122 metus. Įprastai tokio amžiaus žmonių amžių jau sunku patikrinti, ypač jei jie keitė dokumentus ir gyveno nuošaliose vietose. Jie retai turi originalius gimimo liudijimus, santuokos liudijimus, įdarbinimo korteles ir kitus dokumentus. Jei ir turi, kaip K. Istambulova, sunku patikrinti jų autentiškumą - kas dabar žino, kada ši garbingo amžiaus senolė gavo šį gimimo liudijimą ir kam jis priklauso. Taigi, oficialiai rekordą išlaikys Jeanne Calment.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Edita Maračinskaitė
(31)
(3)
(28)

Komentarai (12)