Šis tas, ką filmai visada parodo neteisingai - kokį poveikį turėtų chloroformu suvilgytas skudurėlis?  (1)

Mūsų herojus tamsią lietingą naktį skuba namo. Nepastebėtas šešėlyje slepiasi vyras. Jis tyko ir labai tyliai vejasi pagrindinį filmo veikėją. Tuomet užvertęs buteliuką ant audeklo jį suvilgo chloroformu ir greitu judesiu prispaudžia skudurėlį prie herojaus burnos. Pora sekundžių kovos ir jis sukniumba, įtempta muzika nutyla. Tai - pakankamai dažnas siužetas, bet su realybe jis turi mažai ką bendro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų chloroformas ilgą laiką buvo naudojamas kaip anestetikas. Jis iš tikrųjų gali atimti žmogaus sąmonę. Dar daugiau - filmų kūrėjai jo panaudojimą kriminalinėje veikloje sukūrė ne patys. 19 amžiaus pabaigoje-20 amžiaus pradžioje buvo nusikaltėlių, kurie chloroformu ne tik apsvaigindavo savo aukas, bet ir jas nužudydavo. Pavyzdžiui, Josephas Harrisas dar 1894 metais buvo apkaltintas chloroformo naudojimu apiplėšimams, o serijinis žudikas H. H. Holmesas naudojo chloroformą moterims nužudyti.

Tokių atvejų buvo ne taip jau mažai. 20 amžiaus pradžioje chloroformas vis dar buvo plačiai naudojamas kaip anestetikas, nors jau buvo suvokta, kad jis yra pakankamai pavojingas. Filmų kūrėjai pasigavo šį motyvą ir jo nepaleido. Prasidėjo suvilgytų skudurėlių era. Tačiau iš tikrųjų taip apsvaiginti suaugusį žmogų yra beveik neįmanoma.

Pradėkime nuo to, kad jei iš nugaros prisėlinę uždėsite skudurėlį kam nors ant veido, iš karto gausite spyrį kulnu. Ir ne vieną. Skaičiuojama, kad reikėtų kvėpuoti bent 5 minutes chloroformo garais iš juo suvilgyto daikto, kad auka netektų sąmonės. Tai tikrai ilgas laiko tarpas, kuris būtų pažymėtas aršių kautynių. Tai būtų ne tik labai sunku, bet ir pavojinga pačiam užpuolikui, nes išsilaisvinusi auka net nebūtų praradusi jėgų. Yra daug geresnių būdų užpulti žmones (atsiprašome, bet geriausiųjų dešimtuko nesudarinėsime) ir chloroformas yra tikriausiai vienas iš prastesnių.

Bet pala, juk tokių nusikaltimų būta. Na taip, bet tuomet chloroformas buvo naudojamas kitaip, dažnai kartu su kitais vaistais ar alkoholiu. Dar daugiau - neretai aukos pačios sutikdavo taip pasisvaiginti ar paprasčiausiai būdavo apgaunamos. Jei viskas atliekama teisingai, auka atsibus beveik iš karto, kai bekvėpuos chloroformu - tuo tarpu filmuose žmones dar ir nutempia ar nuveža į naujas vietas. Užpuolikams taip pat reikėtų pasirūpinti, kad auka neprarytų liežuvio, nes taip galima ir uždusti - tai anksčiau būdavo daug įgūdžių reikalaujanti anesteziologų pareiga.

Taigi, chloroformas neveikia taip, kaip rodo filmai. Jis apskritai yra labai pavojingas būdamas netinkamose rankose. Ir vagims bei pagrobėjams jis tiesiog nėra geriausias pasirinkimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(66)
(3)
(63)

Komentarai (1)