Ką įspūdingo nuveiktum, jei visuomenės nuomonė tau neegzistuotų? 7 milijardai kritikų ir ką su tuo daryti  ()

Dauguma mūsų gyvenime nepakrutiname nė piršto ir nepadarome nieko reikšmingo, kad tik nesuteiktume kitiems progos mus sukritikuoti. O ar kada susimąstėte, ką iš tiesų galėtumėte nuveikti, jei kitų nuomonė Jums nerūpėtų?, – verslumą kurstančioje knygoje “Būk, kuo nori būti” (Alma Littera) klausia rašytoja Laura Čeber.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turbūt nė vienas nemėgstame būti kritikuojami, ypač nekonstruktyviai. Kritika žeidžia, bet juk kiekvienas pirmiausia esame kritikas, ir visai neblogas. Aplink mus tokių kritikų kokie 7 milijardai.

Dar Aristotelis atrado būdą, kaip galima išvengti kritikos. Jis sako, kad tokiu atveju reikia nieko nedaryti, nieko nesakyti ir būti niekuo. Bet, ko gero, ir tada jos neišvengsite, nes būsite kritikuojamas, kad esate nevykėlis.

Turbūt pastebite, kad jeigu žmonės apie ką nors kalba, tai dažniausiai kritikuoja. Niekas paprastai negiria, ak, koks šaunuolis, padarė tokį įdomų ir reikšmingą darbą, koks geras žmogus. Arba įsivaizduoju tautą, įsitaisiusią prie televizoriaus ekranų per gyvenimo būdo laidą ir mintyse ar balsu liejančią teigiamas emocijas: kokia gražuolė, kaip tinka šios naujos putlios lūpos, nuostabi atlikėja, o jos populiarumas taip įkvepia! Bet tikrovė tokia, kad jei ir neturime nieko bloga pasakyti apie tą asmenį, tai greičiausiai žiūrime ir tylime.

Nuo kritikos nepabėgsi, ji yra visuomenės pašaras. Galime pakeisti tik požiūrį į kritiką, pavyzdžiui, įsivertinti galimą jos mąstą ir sumenkinti. Tarkim, norite viską mesti ir pradėti mėgstamą veiklą, imtis verslo, bet suprantate, kad jei nepasiseks, nepakelsite aplinkinių kritikos, nesupratimo. Kiek žmonių Jus kritikuos? 10 šeimos narių ir artimųjų? 30 žmonių: draugai, artimiausia aplinka, bendradarbiai? Koks tai bereikšmis skaičius šio miesto, šalies ar pasaulio mastu!

Kuo mažesnėje aplinkoje veikiame, tuo neigiama reakcija atrodo didesnė. Sakykime, norite išleisti knygą įprastu 1500–2000 vienetų tiražu. “Ah, jei būsiu nesuprastas, mane visi nuginkluos!” Na, ir kiek kritikų bus? Jei pavyks parduoti visą tiražą – du tūkstančiai. Tiktai! Palyginkime: drąsūs, kontroversiški kai kurių aktyvių veikėjų pareiškimai socialiniuose tinkluose sulaukia po keliolika tūkst. reakcijų ir kelių tūkstančių komentarų, koks niekšas tas autorius. Dar keli šimtai sekėjų paspaudžia unfollow, bet keli šimtai naujų paspaudžia “follow”. Kuo daugiau kam nors patinkame, tuo daugiau kam nors nepatinkame, ir atvirkščiai.

Scott Boras sako, kad jei tikrai gerai darai savo darbą, 95 % apie tave pasakytų dalykų bus neigiami. Akivaizdu, kad kuo plačiau veiksime, tuo didesnė galimybė susidurti ne tik su nesėkmėmis, pralaimėjimais, bet ir su kritika. Ir tai bus teigiamas rezultatas. Jei kritikuoja, vadinasi gyvenime pradėjote daryti šį tą gero. Nes žmonės nešneka apie didžius kitų darbus, žmonės juos kritikuoja. Bet juk nenorite išvengti kritikos dar Aristotelio atrastu būdu?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Laura Čeber
(17)
(5)
(12)

Komentarai ()