Tai viena iš žinomiausių skulptūrų pasaulyje, kurios vagystės sulaukia neįtikėtinai audringos reakcijos: kodėl geriau nelįsti prie „Besišlapinančio berniuko“ Briuselyje  ()

„Manneken Pis“ (lietuviškai žinomas kaip „Besišlapinantis berniukas“) - gausiausiai turistų lankomas fontanas Briuselyje ir viena iš žinomiausių skulptūrų pasaulyje. Ši 61 cm aukščio bronzinė skulptūra yra gana sena, todėl per savo istoriją ne kartą tapo vagių taikiniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Manneken Pis“ stovi pačiame Briuselio centre, netoli vadinamojo Gran Plaso (Didžiosios aikštės). Pirmasis fontanas šioje vietoje atsirado dar 15 amžiuje ir turėjo labai praktišką paskirtį - miestiečiau čia pasisemdavo vandens. 1620 metais čia atsirado pirmasis „Besišlapinantis berniukas“, sukurtas Hieronimuso Duquesnoy Vyresniojo. Iš pradžių skulptūra stovėjo ant aukštos kolonos, vėliau buvo integruota į dekoratyvią sieną.

Per savo istoriją „Manneken Pis“ susidūrė su galybe pavojų. Skulptūra išgyveno 1695-ųjų bombardavimą. 1747 metais ji buvo pirmą kartą pavogta Briuselyje įsikūrusių prancūzų grenadierių. Ji iš karto buvo sugrąžinta, bet Briuselio gyventojai įsiuto ir žadėjo kruviną kerštą. Prancūzijos karalius Liudvikas XV Mylimasis nusprendė prisigerinti, todėl „Besišlapinančiam berniukui“ padovanojo auksu siuvinėtus drabužius, apdovanojo jį Šventojo Liudviko kryžiumi ir suteikė teisę nešioti kardą.

Manote, kad karalius perdėjo? „Besišlapinantis berniukas“ jau seniai buvo matomas kaip praktiškai gyvas žmogus ir nepagarba jam būtų užtraukusi žiaurų kerštą. Tuo įsitikino Antoine'as Licasas, kuris 1817 metais pavogė „Manneken Pis“ ir vėliau to pasigailėjo. Jam skirta bausmė - surakinimas aikštėje valandai ir sunkieji priverstiniai darbai visam likusiam gyvenimui.

Licasas skulptūrą praktiškai sunaikino - jis ją supjaustė į 11 dalių. Suvirintojas ir skulptorius ją sutvirtino, padarė jos formą ir išliejo naują skulptūrą. Po ja buvo iškaltas užrašas „1620 - REST 1817“, kad ateities kartos žinotų, jog tai nėra ta pati skulptūra.

„Besišlapinantis berniukas“ buvo pavogtas dar kelis kartus. 1955 ir 1957 metais jis buvo greitai sugrąžintas. O štai 1963 metais Antverpeno studentai pagrobė „Manneken Pis“ reikalaudami pinigų dviem vaikų namams - skulptūra buvo grąžinta po penkių dienų. 1965 metais „Manneken Pis“ vėl buvo pavogtas ir buvo surastas tik 1966-aisiais, kai anonimas pranešė, jog nupjauta skulptūra yra Šarlerua kanale. Tuomet originalas buvo perkeltas į Briuselio miesto muziejų, o jo vietą užėmė identiška kopija.

„Besišlapinantis berniukas“ yra tikras Briuselio ir Belgijos gyventojų humoro jausmo simbolis. Tai yra skulptūra, kuri ir po kelių šimtmečių stovės Briuselyje toje pačioje vietoje. Su šiuo fontanu siejama daug tradicijų ir legendų. Įvairiomis progomis „Besišlapinantis berniukas“ yra perrengiamas, čia fotografuojasi turistai, iš jos kartais bėga alus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()