Paveikslas iš „Pono Byno“ filmo yra tikras — kuo „Whistlerio motina“ yra toks ypatingas kūrinys?  (1)

„Whistlerio motina“ („Whistler's Mother“ arba „Arrangement in Grey and Black No.1“) - 1871 metais amerikiečių dailininko Jameso McNeillio Whistlerio nutapytas paveikslas, jo motinos portretas. Tai — vienas iš garsiausių amerikietiškų paveikslų, dažnai vadinamas „Viktorijos eros Mona Liza“. Jums jis tikriausiai geriausiai atsimenamas iš „Pono Byno“ filmo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Whistlerio motina“ — tai tamsiomis, šaltomis spalvomis nutapytas didelis paveikslas, kurio matmenys — 1443×1624 mm. Anna Whistler iš tikrųjų pozavo šiam paveikslui. Nors jis laikomas amerikietišku, nes Whistleris buvo gimęs JAV, šis paveikslas nutapytas Londone.

Anna Whistler tuo metu buvo 67 metai. Nors dailininkas norėjo, kad ji stovėtų, pagyvenusi moteris nebūtų ilgą laiką taip pozavusi. Ji net sėdėti tiek ilgai negalėjo, todėl kartais ją pakeisdavo Whistlerio kaimynė Helena Amelia Lindgren.

Užbaigtas portretas pavadintas „Arrangement“ („Kompozicija“). šis techninis pavadinimas netiko Viktorijos eros meno mėgėjams, todėl šalia jo atsirado paaiškinimas „Dailininko mamos portretas“. Kiek vėliau kalbant apie šį paveikslą, imtas naudoti „Whistlerio motinos“ pavadinimas. Kai paveikslą pamatė britų istorikas ir filosofas Thomas Carlyle'as, jis irgi panoro tokio savo portreto. Jis buvo pavadintas „Arrangement in Grey and Black No.2“, o originalusis „Arrangement“ tapo „Arrangement in Grey and Black No.1“.

Beje, Whistleris nemanė, kad tai – portretas. Jam tai visada buvo „Kompozicija“. Dailininkui nepatiko, kad žmonės šiam paveikslui priskiria tokią didelę reikšmę ir ieško jo tapatybės. Jam tai buvo tiesiog meno kūrinys, kuriam nereikalinga istorija.

Tačiau daugeliui tai buvo „Whistlerio motina“. Šis paveikslas greitai tapo motinystės simboliu apskritai, buvo kopijuojamas ir vaizduojamas populiariojoje kultūroje. Štai 1991-ųjų filme „Nuogas ginklas 2,5: „Baimės kvapas“ vienas iš personažų turėjo „Whistlerio motiną“ primenantį apgamą ant užpakalio. O štai 1997-ųjų „Ponas Bynas“…

Taip, Bynas sugadino paveikslą, nuvalydamas subjekto veidą. Tikrovėje veidas būtų atkurtas – dailininkai kitokiais dažais (paveikslas nutapytas aliejiniais dažais, todėl restauratoriai naudotų vandeninius) iš naujo nutapytų Whistlerio motinos veidą. Tačiau filme Bynas tiesiog pakeitė paveikslą plakatu.

„Whistlerio motina“ iš tikrųjų yra eksponuojamas Orsės muziejuje Paryžiuje. Šis paveikslas nėra labai senas, todėl daug keliauja. Jis kelis kartus buvo JAV, o pernai sugrįžo iš Abu Dabio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(5)
(14)

Komentarai (1)