Grynųjų saulėlydis - Švedija gali tapti pirmąja šalimi be atgyvenusių popierinių pinigų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2020-12-07 10:06
Aš net ne prisimenu kada paskutini karta naudojau grynuosius. Norint naudotis grynuosius visu pirma reikia nueiti iki savo banko bankomato, surinkti savo PIN kodą ir pasiimti grynuosius, o tada parduotuvėje vargti su smulkiomis monetomis. Todėl atsiskaitau tik kortele ir grynųjų iš bankomato neimu. Kuo daugiau šalyje juodų pinigų tuo populiaresni yra grynieji pinigai, nes taip lengviau nuslėpti mokesčius ir kitokius dalykus. Skaitmeniniai pinigai nesaugu, dėl elektroninių vagysčių? O tai popieriniai pinigai saugiau per gaisrą? Liepsnose prarasi ne tik savo būta, bet ir visas santaupas. Bijai elektroninių sukčių? Susikuri antra banko sąskaita kurioje išjungi tarptautinius pervedimus. Ji neturi kreditinės kortelės. Apriboji pervedimo sumą. Ir sąskaita pakankamai saugi. O kitoje sąskaitoje laikai tik tiek pinigų kiek planuoji išleisti per mėnesį. Be jokių apribojimų. Žinoma, greičiausiai teks mokėti už kiekviena sąskaitą, bet tai bus saugiau nei grynieji.
HardAxe 2020-12-07 10:36
* Švedai turi plačiai paplitusį nemokamą labai daug kur pripažįstamą elektroninį parašą. (bankId). * Švedai turi nemokamą mikrotranzakcijų appsą palaikomą visų bankų. (swish). Tai tam kartui galim nesilygiuoti. Lietuvoje bankai ir gsm paslaugos priklauso švedam, tai kodėl toks skirtumas? Ar jie mus išnaudoja? Ne... Tiesiog Lietuvoj tose įmonėse dirba lietuviški šefukai ir administratoriai su mūsišku mentalitetu. Konkurencijos vaikymasis ir pelno statymas prieš viską žlugdo daug projektų.
immortallt 2020-12-07 11:03
HardAxe, o pas mus transakcijos kažką kainuoja? Moku abonentinį, kuris dengia mano kreditinės kainą, kuri iš esmės dengia mano šeimos kelionių draudimo kainą. Turime bevielius atsiskaitymus per apps'ą iki 100€. Kitas dalykas, Švedija yra labiausiai pažengusi atsisakant grynųjų pinigų. Lietuvoje grynieji iki karantino turbūt sudarė 60% apyvartos. Kodėl nori, kad pas mus būtų kaip pas švedus, kai mes labiau panašūs į vokiečius? Nėra tokios paklausos. O lyginant su likusia Europa (atmetus švedus) esame labai pažangūs ir tokie jau buvome ir 10 metų atgal. Nereikia gal amžinai kaltinti korupcija ir pan., jei nesame patys pirmi pasaulyje. Amerika tik nesenai pradėjo naudoti lustus kortelėse...
kestutisz 2020-12-07 11:55
Kaip tik pamatau kokį pionierišką straipsnį apie grynųjų saulėlydį tai būtinai užsidedu varnelę praeit pro bankomatą ir nusiimt maksimalią sumą kurią dar galima atsiimti be baudos, t.y. "paslaugos" mokesčio. Gi mano pinigai (po visų mokesčių iki to) ne visi man ir bepriklauso...
Evil 2020-12-07 12:26
o pas vokietį cash is king. būti be grynų labai patiktų vergams ir avims iš prigimties.
HardAxe 2020-12-07 12:56
Nekaltinu korupcijos ir nesakau, kad lietuviškas mentalitetas yra blogesnis. Jis tiesiog yra kitoks.
gytis13 2020-12-07 13:31
Aš tai dar prisimenu laikus kai atlyginimas buvo atiduodamas grynaisiais darbovietėje. Ir visai gerai buvo. Tik įstaigos kasininės keikėsi, rizika dideles sumas pinigų vežioti. O ką, turėdamas kortelę tikrai netampi turtingesniu. O situacija kai priasipili mašiną kuro ir paaiškėka kad nepakanka pinigų kortelęje gana nemaloni
immortallt 2020-12-07 13:51
Lietuvoje turime Smart ID, dauguma bankų naudoja, per valdžios vartus ir prie SoDros prisijungti gali. Pagal telefono numerį tikrai tame pačiame banke gali, į kitus dar nežinau, bet man čia jau žaidimas. Pinigai įkrenta Lietuvoje akimirksniu. Būna dar vaizdas ant ekrano neatsinaujino, o į telefoną gaunu pranešimą, kad pinigus įskaitė. Beje, Vokietijoje irgi pradėjo augti atsiskaitymai kortele. Ypač paspartėjo augimas dabar. Jei didesnė darbovietė, tai jai dažnai brangiau kainuoja vien pinigų atskaičiavimas, o ką jau kalbėti apie inkasatoriaus paslaugas, seifą, apsaugą ar draudimą. Turėdamas kortelę, gali turėti kreditinę, kuri man labai pravertė statybose, ir dabar dar kai baiginėju su visais atsiskaityti, kad trumpo laikotarpio likvidumo problemas išspręsti. Per vieną mėnesį gaunu pajamas vidutiniškai iš 3 veiklų, tad labai investicijų į namą nestabdau, o kreditinėje iki 45 dienų gali pasiskolinti be palūkanų ir neigiamo poveikio kredito reitingui.
Audrius 2020-12-07 14:32
Taip, grynieji 2020-tais daugeliu aspektu yra atgyvena, ypac pandemijos fone, isskyrus ju teikiama-privatuma. Neliks grynuju, neliks ir galimybes daryti mokejimu be banko/valstybes tarpininkavimo. Zmones su resursais ir nelegalas nesunkiai apeis sistema per offshor'us ir pan., bet eilinis varguolis bus nuogas po padidinamuoju stiklu.
kestutisz 2020-12-07 14:37
Pasiskolinti daug kur gali, gal net nemokamai jei iš "stalčiuko" ar pan. Bet vistiek tai yra skolinti pinigai ir viskas su jais gerai kol nenutiko koks netikėtumas - o taip nutikus greičiausiai net su treninginiu baryga lengviau sutarsi nei su bankeliu :)
immortallt 2020-12-07 14:47
Treninginis sulaužys ką nors. Su banku žinau iš karto kokie reikalavimai. Ir jei jau matai, kad kitaip neišsisuksi, likviduoji kažką su nuostoliais, pasiskolini iš artimųjų ar pan.. Tačiau kreditinės kortelės perviršį padengti reikės max 100€ per mėnesį.
AAA000 2020-12-07 15:04
cia gi straipsnio akcentas, kad kortelinis atsiskaitymas atseit "saugiau" del virusines pandemijos. bet man tai atrodo kaip tik labiau nesaugu - nes ta pacia kortele ciupineja daugiau asmenu nei pinigus. tu ja istisai naudoji ir kaisioji visur - kasdien po kelis kartus. ir i vietas kur ir kiti lieciasi ir kaisioja. su pinigais taip nebuna, jie uzsistovi. ypac stambios kupiuros. o smulkiu tu pvz gali neimt grazos - turi pasirinkima. plius nereikia spaudyt kazkokiu purvinu klaviaturu ir liestis prie kazkokiu nuciupinetu lizdu kortelems. aplamai - kortelinis atsiskaitymas - uzsistovi toje vietoje - kol atsiskaitai. prisikvepuoji viruso. pinigus gali atsiskaiciuot - kai zinai kaina ir paduot-numest. net pvz is keliu metru . ir nueit greit sau. negaisintis vietoje ir kvepuot virusinej aplinkoj. ta prasme tu gali apsisaugot per atstuma - bent jau save. ir ta gali tik su grynais - NEMOKAMAI. su kortele to negali - turi kazka paliest vistiek... kazkokia smirdincia nuciupineta vieta ir dar ilist i kazkokia aplinka - kur kruvos bomzu trinasi-stebi - tipo prie bankomatom siauroj tarpuvartej-erdvej (nes ten filmuoja del BANKO saugumo ir specialiai taip irengia - pusiau narvo aplinkas-srautu nukreipimo juostas kazkokias ir pan... gryniems viso to nereikia. tu vienpusi atsiskaityma gali saryt 100% saugiai. o pinigu priemejas gali sakykim palaikyt gautus pinigus "karantine" pora savaiciu kol ismirs virusai ant pavirsiaus su kortelem taip neiseina... jas reiktu plaut ir plaut dezinfekantais po kievieno naudojimo... o tam nepritaikytos deja... o pvz mobilus bekontaktis atsiskaitymas - papildomu keblumu kelia visokiu energetiniu palaikymu reikia - sutarciu ir prieziuros, technikos pastovaus atnaujinimo. kazkokiu sudetingesniu vartojimo igudziu. pinigai ar pvz sukalibruotom dozem auksas - tokiu problemu isvis nekelia. auksas net ir negenda... tau saugiau pvz kai negenda milijonus metu, ar kai sugenda iskrites is 1 metro aukscio... tau saugiau antras variantas? AR TIKRAI?
HardAxe 2020-12-07 15:07
Kai kuriais atvejais alga vėluoja tris mėnesius (konsultavimo tipo darbas). Tai tu gali žinoti, kad gausi pinigų, tik jų dar neturi.
AAA000 2020-12-07 15:15
tik nekniskit proto su tais pasiskolinimais. kai tu pasiskolini grynus, tu 100% atveju pasiskolini pilna verte. o kai skoliniesi virtualiai - ten is kreditines - visokios papildomos gresmes yra, uzblokavimai, pereikvojimai, vertes sumazejimas, kazkokiu tarpininku salygu pakeitimas tau nezinant ir dar kruvos problemu... ir dar nueini kazkur isleidinet savo laikinai "igytos" vertes - ir gali neveikt kazkas fiziskai... ir vel ten aiskinkis be galo ir be krasto - kame cia problemos su grynais toks sudas niekada nenutinka. jei ju turi, tu uztikrintas 100% savo mokumu. ir 99,9% uztikrintas kad nenuvertes per laika kol nueisi iki atsiskaitymo vietos su grynais tu esi pilnavertis bankas asmeniskai. o jei vaikstai su kazkokia banko garantija - tipo kortelinis ar virtualus - tu esi vertingas tik tiek - kiek vertingas tas sudbankis gal ten sudbankis praskolintas ir tu tik virtualiai isivaizduoji, kad esi mokus o realybe skiriasi...
gytis13 2020-12-07 16:03
Aplamai man skolinimasis tai ženklas kad tau su finansais netvarkoj. Taigi kam tų kredito kortelių reikia?Vienintelė išimtis būtų būsto kreditas, kurio neturiu ačiū dievui...
Shinigami 2020-12-07 16:13
Aš naudoju M-paraša. Gaila tik kad jis kainuoja 50 centų mėnesiui. Bet visa kita labai patogų. Žinoma, karts nuo karto pasitaiko, kad M-parašas vienoje svetainėje neveikia, bet kitoje veikia. Banko kodų generatoriaus jau seniai nenaudojau. Butu gerai, kad valstybė padarytu savo nemokama m-parašą per programėlę ir kad prie šitos sistemos galėtu prisijungti kas nori (tai yra įvairios svetainės galėtu įdiegti identifikacija per ją). Švedai vienoje srityje gali mus lenkti, bet kitoje atsilikti, nes kiekvienai sričiai ištobulinti reikia laiko ir pinigu. Todėl nereikia tikėtis, kad visose srityse busi pirmas. Žinoma, reikia stengtis. Dar kai kurioms sritims reikia ir bendro mentaliteto. Vien čia kiek komentatorių kurie nenori paleisti grynųjų. Jei tokių daug, tai bus sunku jų atsisakyti. Yra asmenų, kurie patekę į nedidelę uždara vieta pradeda dusti ir panikuoti. Yra ir kiti, kurie pamate banką pradeda dusti ir panikuoti.
HardAxe 2020-12-07 17:06
Iš kitos pusės jeigu kažkas švedijoj jau veikia 20 metų o Lietuva tai įgyvendina tik dabar, Lietuvoj turim modernesnę sistemą. Švediška būna lyg pasenus, bet įsišaknijus... taip ir velkasi. Patys žinot kiek kartų lengviau statyti naują namą ar IT sprendimą nei klibinti esamą.
immortallt 2020-12-07 17:19
Shinigami, kaip tas nemokamas gėris, mobilus parašas atsiranda? Kažkas galų gale vis tiek turės subsidijuoti, o kad subsidijuotų, kažkur gaus daugiau. AAA eilinį kartą, privarė frazių, kurių kažkur kažakada girdėjo, bet net nežino nei ką reiškia, nei su kuo valgoma. Ane, skolinimasis su finansais netvarkoje? O jei aš taip iš 7k€ uždirbu 35k€ per 4 metus? Gal visgi reikėtų skirti, kai finansiškai neraštingas skolinasi, ir kai suprantantis ką daro skolinasi. Pvz., galėjau parduoti visą NT ir pasistatyti namą be paskolos. Rezultatas - turėčiau namą be paskolos. Arba pasistatėme namą su paskola, paskolą beveik visą dengia NT nuoma. Po 20 metų turėsime namą, ir butą senamiestyje.
Shinigami 2020-12-07 19:37
Jei norime kad visi tuo naudotus, tai turi būti "nemokama". Nesvarbu kad dėl to reikės pakelti kokius tai mokesčius ar kažkam kitam apkarpyti pinigus. Tai yra psichologinis dalykas. Nes yra daug asmenų kurie tuo nesinaudos, nes už tai reiks mokėti. Žinoma, jei mūsų tikslas nėra visus pervesti prie elektroninių sistemų, bet tik tuos kurie tikrai nori, tuomet esama sistema yra gera. Čia kaip ir grynieji pinigai. Dalis žmonių galvoja, kad valdžia juos ant medžių augina, bet negalvoja kad jų spausdinimui ir kaldinimui (monetos) išleidžiami dideli pinigai. Panaikinus popierinius pinigus valstybė nemažai sutaupytų pinigų.
AAA000 2020-12-08 00:10
slepkis taupytojau. sitas islaidas desimteriopai visiskai pilnai padengia pastovus pinigu skiedimas. vadinasi infliacija. o kontrole gaunama principe dykai. nes pinigai tik popierius. brangiai kainuoja nebent tik monetos, ypac tos smulkiosios. nu tai tegu greiciau naikina sita pinigu dali. jei tau cia parupo. as pvz ne pries naujoves. as uz ju konkurencija su veikianciom sistemom. tame tarpe ir pinigine mainu sistema. o tie kur nori veikiancias sistemas panaikint vardan kazkokiu miglotu kitu sistemu privalumu, laikau neadekvatais ar ufonautais. ir tiek aukso gabalus suskaidyt iki norimo dydzio ir padaryt masine grynumo kontrole aplamai yra pigiausias variantas. bet ji bet kokia valdzia naikina net ivedima, ir net uzuominas persekioja renkasi vistiek nepadengtus pinigus, nes lengviau planuot svaistyma ir savo nesamones o su "auksinais" negaletu infliacijos net palaikyt ir labai per daug matytusi valdzios sprendimu nekompetencija taip kad jau visuomene praradus net sita tokia svarbia itaka... o as kaip vartotojas visiskai nenoriu dar ir apmoket savo kontroles ir prarast individualu konkurencini pranasuma. as nematau cia jokio privalumo, kad kazkas zinos mano galimybes ir automatiskai uzdarines duris didesnem. kad keli ufonautai sukasi pirmeivio stadijoje - nes pirmieji isisavino kazkokia "naujesne" sistema ir moka is jos niuansu uzdirbt - cia as nematau jokios geroves visuomenei. cia parazitavimo forma. svedai aplamai nerodiklis. jie net kompus bande gamint atskiram standarte su visa skandinavija susiciulbeje. ir bande padaryt cia teisini uzdaros rinkos monopoli - kol atsiliko technologiskai ir uzsilenke sistemiskai. taip kad man ju realizuotos parazitavimo idejos pasaulinio konteksto saskaita visiskai nezavi sveicarai irgi tokia sistema turejo su indeliu "saugumu" ir parazitavo kaip sala. skleide propagandas - kaip cia viskas puiku. bet ir juos nugesino