Vienos prieštaringiausių teorijų istorijoje, įkvėpusių nacius ir Adolfą Hitlerį – socialinis darvinizmas ir eugenika: populiarios buvo ir JAV, kur buvo sterilizuota daugiau nei 60 000 „nepageidaujamųjų" (Foto, Video)  (5)

Teorija, paremta Darvino evoliucija, buvo itin populiari ne tik nacistinėje Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Socialinis darvinizmas yra laisvas ideologijų rinkinys, atsiradęs XIX amžiaus pabaigoje, kuriame Charleso Darvino natūralios atrankos evoliucijos teorija buvo naudojama tam tikroms politinėms, socialinėms ar ekonominėms pažiūroms pagrįsti.

Socialiniai darvinistai tiki „geriausių išgyvenimu“ – idėja, kad tam tikri žmonės tampa galingi visuomenėje, nes tai yra įgimta.

Socialinis darvinizmas įvairiais laikais per pastarąjį pusantro amžiaus buvo naudojamas imperializmui, rasizmui, eugenikai ir socialinei nelygybei pateisinti.

Evoliucija ir natūrali atranka

Remiantis Darvino evoliucijos teorija, išlieka tik tie augalai ir gyvūnai, kurie geriausiai prisitaikė prie savo aplinkos, kad daugintųsi ir perduotų savo genus kitai kartai. Gyvūnai ir augalai, kurie yra prastai prisitaikę prie savo aplinkos – neišgyvens.

Darvinas paskelbė savo sampratas apie natūralią atranką ir evoliucijos teoriją įtakingoje 1859 metų knygoje „Apie rūšių kilmę“.

Darvino natūralios atrankos evoliucijos teorija buvo mokslinė teorija, kurios pagrindinis tikslas buvo paaiškinti jo pastebėjimus apie biologinę įvairovę ir tai, kodėl skirtingos augalų ir gyvūnų rūšys atrodo skirtingai.

Herbertas Spenceris

 

Vis dėlto bandydamas perduoti savo mokslines idėjas Didžiosios Britanijos visuomenei, Darvinas pasiskolino populiarias koncepcijas, įskaitant „geriausių išgyvenimą“ iš sociologo Herberto Spencerio ir „kovą už būvį“ iš ekonomisto Thomaso Malthuso, kurie anksčiau rašė apie tai, kaip laikui bėgant vystosi žmonių visuomenės.

Darvinas retai komentuodavo savo teorijų socialines pasekmes. Tačiau tiems, kurie sekė Spencerį ir Malthusą, Darvino teorija, atrodo, patvirtino mokslu tai, kas, jų manymu, jau buvo teisinga žmonių visuomenėje – kad tinkamos paveldėtos savybės yra tokios kaip darbštumas ir gebėjimas kaupti turtus, o netinkamos – tingumas ir kvailumas.

Po to, kai Darvinas paskelbė savo teorijas apie biologinę evoliuciją ir natūralią atranką, Herbertas Spenceris nubrėžė dar daugiau paralelių tarp savo ekonomikos teorijų ir Darvino mokslinių principų.

Spenceris „geriausių išgyvenimo“ idėją pritaikė vadinamajam „laissez faire“ ar nevaržomam kapitalizmui pramoninės revoliucijos metu, kai verslui leidžiama veikti laisvai be vyriausybės įsikišimo.

Skirtingai nuo Darvino, Spenceris tikėjo, kad žmonės genetiškai gali perduoti išmoktas savybes, tokias kaip taupumas ir moralė, savo vaikams.

 

Spenceris priešinosi bet kokiems įstatymams, kurie padėjo darbuotojams, vargšams ir tiems, kuriuos jis laikė genetiškai silpnais. Tokie įstatymai, jo teigimu, prieštarautų civilizacijos evoliucijai, atitolindami „netinkamųjų“ išnykimą.

Kitas žinomas socialinis darvinistas buvo amerikiečių ekonomistas Williamas Grahamas Sumneris. Jis buvo vienas pirmųjų gerovės valstybės priešininkų. Jis vertino individualią konkurenciją dėl turtinės ir socialinės padėties, kaip priemonę pašalinti silpnus ir amoralius gyventojus.

Tęsinys kitame puslapyje:




Eugenika

XIX amžiaus pabaigoje, kai socialiniai darvinistiniai nelygybės racionalizavimai išpopuliarėjo, britų mokslininkas seras Francisas Galtonas (netikras Darvino pusbrolis) pradėjo naują „mokslą“, kurio tikslas buvo pagerinti žmonių rasę, išlaisvinant visuomenę nuo „nepageidaujamųjų“. Jis tai pavadino eugenika.

Galtonas pasiūlė žmonijai propaguoti britų elitą. Jis teigė, kad socialinės institucijos, tokios kaip gerovė ir psichinės prieglaudos, leido nepilnaverčiams žmonėms išgyventi ir daugintis aukštesniame lygmenyje nei jų aukštesnieji kolegos iš Didžiosios Britanijos turtingųjų klasės.

Galtono idėjos jo šalyje niekada neįsitvirtino, tačiau jos išpopuliarėjo Amerikoje, kur eugenikos sąvokos greitai įgavo stiprų palaikymą.

 

Eugenika tapo populiariu socialiniu judėjimu JAV, kuris pasiekė aukščiausią tašką 1920–1930 m. Eugeniką propagavo knygos ir filmai, o vietinėse mugėse ir parodose visoje šalyje vyko „tinkamiausios šeimos“ ir „geresnio kūdikio“ konkursai.

Eugenikos judėjimas JAV daugiausia dėmesio skyrė nepageidaujamų gyventojų bruožų pašalinimui. Eugenikos judėjimo šalininkai teigė, kad geriausias būdas tai padaryti buvo užkirsti kelią „netinkamiems“ asmenims turėti vaikų.

Pirmoje XX amžiaus pusėje, 32 JAV valstijos priėmė įstatymus, kurie vertė priverstinai sterilizuoti daugiau nei 64 000 amerikiečių, įskaitant imigrantus, spalvotus žmones, netekėjusias motinas ir psichinius ligonius.

Nuo 1909 iki 1979 metų Kalifornijos valstijos psichikos įstaigose įvyko apie 20 000 sterilizacijų, prisidengiant visuomenės apsauga nuo psichikos ligomis sergančių žmonių palikuonių.

1927 m. JAV Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad priverstinė neįgaliųjų sterilizacija nepažeidžia JAV Konstitucijos. Tik 1942 m. nutarimas buvo panaikintas, bet ne anksčiau, nei tūkstančiams žmonių buvo atlikta procedūra.

Nacistinė Vokietija

 

Adolfas Hitleris, vienas garsiausių pasaulio eugenikų, kurdamas rasinę nacistinės Vokietijos politiką, įkvėpimo sėmėsi iš Kalifornijos priverstinės „silpnų protų“ sterilizacijos.

Hitleris pradėjo skaityti apie eugeniką ir socialinį darvinizmą, kai jis buvo įkalintas po nesėkmingo 1923 m. bandymo įvykdyti perversmą, žinomą kaip „Alaus pučas“.

Hitleris perėmė socialinių darvinistų prielaidą, kad turi išlikti stipriausi ir tinkamiausi visuomenės nariai. Jis tikėjo, kad vokiečių tauta tapo silpna dėl nearijų įtakos Vokietijoje. Fiureriui vokiečių „arijų“ rasės išgyvenimas priklausė nuo jos sugebėjimo išlaikyti genofondo grynumą.

Naciai nusitaikė į tam tikras grupes ar rases, kurios, jų manymu, buvo biologiškai prastesnės. Tarp jų buvo žydai, romai (čigonai), lenkai, sovietai, neįgalieji ir homoseksualai.

Socialinio darvinizmo pasmerkimas

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje socialinės darvinistinės ir eugenikos teorijos JAV ir didžiojoje Europos dalyje buvo atmestos – iš dalies dėl jų asociacijos su nacių programomis bei propaganda ir dėl to, kad šios teorijos buvo moksliškai nepagrįstos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai (5)