Kaip atidaryti supaprastintą sąskaitą vaikams? Nebereikia vykti į banką, viskas padaroma per nuotolį ir žaibiškai  ()

Sparčiai veiklą plečiantis Lietuvos finansinių technologijų (fintech) startuolis “Travel Union” pagreitino ir supaprastino sąskaitų vaikams atidarymo procesą, bei maksimaliai automatizavo įprastinių sąskaitų turinčių IBAN numerį (ang. international bank account number) atidarymą. Naudojantis „myTU“ mobiliosios bankininkystės programėle, įprasta asmeninė sąskaita atidaroma per 5-10 minučių. Įprastu darbo dienos metu vaiko dokumentų patikra ir sąskaitos atidarymo laikas užtrunka nuo 10 min. iki pusvalandžio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Norime pakeisti nusistovėjusią nuostatą, kad atidaryti sąskaitą, o ypač atidaryti sąskaitą vaikui, yra sudėtingas ir daug laiko bei pastangų reikalaujantis veiksmas. Atnaujinome ir robotizavome mūsų mobiliosios bankininkystės sistemą, įdiegėme išmaniąsias automatinio asmens duomenų patikrinimo technologijas. Nuotoliniu būdu mums pateikus reikiamus dokumentus, įprasta sąskaita atidaroma bet kuriuo paros metu.

Patobulinome ir stipriai pagreitinome sąskaitų vaikams atidarymą. Išmaniuoju telefonu mums tinkamai pateikus vaiko asmens tapatybės dokumentą ir gimimo liudijimą, vaiko sąskaitą darbo dienomis jau galime atidaryti greičiau nei per pusvalandį“, - sako startuolio vienas iš įkūrėjų ir Technologijų vadovas Tomas Navickas.

Vaikai – vis dar grynųjų pinigų įkaitai

Pasak „myTU“ bendraįkūrėjo, sukurti visavertę finansų valdymo paslaugą vaikams paskatino didelis šios paslaugos poreikis, menka pasiūla rinkoje ir tradicinių bankų požiūris į finansinius sprendimus vaikams.

„Šeimoje auginame keturias atžalas ir pastebėjome, kaip dažnai neturime grynųjų kišenpinigiams, kaip nepatogu prireikus perduoti pinigus, kai vaikai jau mokykloje, ar užklasinėje veikloje. Apklausėme ir daugiau tėvų, paaiškėjo, kad problemos tos pačios, o galimybės atidaryti vaikams sąskaitas ir gauti mokėjimo korteles bankuose – menkai išvystytos ir nepatogios. Labai dažnai tėvai vaikams arba duoda naudotis kortelėmis, išduotomis savo vardu, arba vis dar duoda vaikams grynuosius, o tai menkai prisideda prie vaikų finansinio raštingumo skatinimo“, - sako T. Navickas.

 

Technologiniai sprendimai laimi prieš bankų biurokratiją

„Nepaisant bankų deklaruojamo dėmesio vaikų finansiniam švietimui, bankuose sąskaitų vaikams atidarymas yra nepatogus ir ilgas, o dažnu atveju į banko skyrių, priklausomai nuo vaiko amžiaus, privalomai turi ateiti vienas arba abu tėvai ar globėjai. Mes radome tvarius technologinius sprendimus, padedančius išvengti biurokratijos ir tuo pačiu laikytis aukščiausių su vaiku susijusių duomenų apsaugos ir patikros standartų“, - sako T. Navickas.

 

Pasak „myTU“ Technologijų vadovo, išmaniųjų technologijų pagalba pavyko atsisakyti nereikalingų klausimų anketoje, kurie buvo aktualūs tik suaugusiems, tuo tarpu vaikams jie buvo visiškai pertekliniai. „Automatizavome „Pažink savo klientą“ funkciją ir nuėjome kitu keliu, negu daugelis kitų finansų institucijų. Užuot klausinėję sudėtingų klausimų, kuriuos vaikai dažnai negali atsakyti net su tėvų pagalba, vaiko profilį pildome remiantis patikimais šaltiniais, patobulinome atliekamų operacijų stebėjimo įrankius, todėl galime iš karto atpažinti netinkamas veiklas ir jas sustabdyti“, - sako T. Navickas.  

Vaikams asmeninė sąskaita – savarankiškumo pripažinimas

Pasak „myTU“ atstovų, vaikui yra labai svarbu, kad sąskaita ir mokėjimo kortelė būtų išduodama jo vardu, nes tai reikšmingas vaiko savarankiškumo įvertinimas.

Naudojimosi “myTU” programėle analizė rodo, kad dažniausiai sąskaitos atidaromos ir mūsų paslaugomis pradedama naudotis nuo 10-11 m. amžiaus. Vaikai taip pat perka smulkius daiktus internetinėse parduotuvėse, sumoka už pinigus namuose pamiršusius draugus, atsiskaito kavinėse. Mūsų klientų apklausos rodo, kad sąskaitas turintys vaikai padeda grynųjų pritrūkusiems tėvams išsigelbėti nuo nepatogių situacijų namuose – pvz. atsiskaityti už santechniko iškvietimą, žolės pjovimą ar panašias paslaugas, kur vis dar dominuoja grynieji atsiskaitymai. Vaikai grynųjų dažniausiai turi savo taupyklėse ir juos mielai skolina tėvams mainais į  momentinį pavedimą į savo sąskaitą.

 

„Išmani „myTU“ naudotojų elgsenos sistema fiksuoja, kad įprastai sąskaitos atidarymu vaikui pasidomi tiek vyrai, tiek moterys, tačiau sąskaitas vaikams įprastai atidaro mamos. Dažniausiai vaikams atidaromų sąskaitų laikas - vėlus vakaras, kai visa šeima namie ir visi reikiami dokumentai yra po ranka“, - sako „myTU“ atstovai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()