Ataskaita skelbia apie šokiruojantį rasizmo lygį ES  (26)

Ieškodami darbo, apsipirkdami parduotuvėje ar lankydamiesi pas daktarą, Europoje gyvenančių mažumų atstovai dažnai susiduria su diskriminacija, skelbia Europos Sąjungos Pagrindinių teisių agentūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsisakydama ES dokumentuose dažniausiai vartojamos sausos kalbos, agentūra, siekdama apibūdinti ES vyraujančias rasistines, antiimigracines ir islamofobiškas tendencijas, pavartojo žodį „šokiruojantis“.

Pirmojoje per visą savo istoriją ataskaitoje agentūra apklausė 23 tūkst. asmenų. 276 puslapių dokumente teigiama, kad mažiausiai 22 proc. afrikiečių per pastaruosius metus bent kartą susidūrė su diskriminacija ieškodamiesi darbo. 17 proc. čigonų teigė susidūrę su panašiomis diskriminacijos problemomis lankydamiesi pas daktarus ar medicinos seseles. Be to, 11 proc. atvykėlių iš Šiaurės Afrikos teigė susidūrę su diskriminacija vien tik atėję į parduotuvę.

Agentūra skelbia, kad europiečiai nėra patenkinti sparčia imigracija į jų šalis. Tebesitęsiant ekonominei krizei, laukiama, kad diskriminacija tik augs, nes kai kurie asmenys ir organizacijos atsakomybę už visas kilusias problemas siekia suversti imigrantams.

Pagrindinių teisių agentūros ruoštame dokumente diskriminacija nagrinėjama 9 skirtingose kasdienio gyvenimo srityse: darbo paieškose arba darbe, perkant ar siekiant išsinuomoti būstą, lankantis pas medicinos ar socialinius darbuotojus, mokyklose, kavinėse, restoranuose, baruose ar naktiniuose klubuose ir parduotuvėse. Be to, buvo žvelgiama su kokiomis problemomis susiduria mažumų atstovai siekdami atsidaryti banko sąskaitą ir gauti paskolą.

Be to, iš apklausos paaiškėjo, kad mažumų atstovai dažnai būna kaltinami įvairiais nusikaltimais, tačiau patys aukomis tampa dar dažniau. Beveik ketvirtadalis (25 proc.) apklaustųjų teigė per pastaruosius metus bent kartą tapę nusikaltėlių taikiniu.

Tačiau, nepasitikėdami policija, 82 proc. apklaustųjų, kurie teigė anksčiau susidūrę su diskriminacija, dėl nusikaltimų nė nebandė kreiptis į teisėsaugos organus. Todėl ataskaitoje daroma išvada, kad oficialiai valstybių pristatoma statistika dėl rasistinės diskriminacijos tėra ledkalnio viršūnė.

Labiausiai nuo diskriminacijos kenčiančia grupe pripažinti Čekijoje gyvenantys čigonai, iš kurių net 64 proc. teigė susidūrę su diskriminacija. Nuo jų nedaug atsilieka ir Vengrijos čigonai (62 proc.), Lenkijos (59 proc.) ir Graikijos (55 proc.) čigonai. Be jų labiausiai diskriminuojama grupe galima laikyti afrikiečius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)