Jauniausias pasaulio IT žinovas – aštuonerių  (34)

Kol kiti pradinės mokyklos moksleiviai per pertraukas dalijasi komiksais, Marko Casalan atsiverčia Microsoft serverių tinklo saugumo administravimą ir užtikrinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būdamas vos aštuonerių, Marko tapo jauniausiu atestuotu kompiuterių sistemų administratoriumi, rašo TimesOnline. Spauda jį tituluoja kompiuterių Mocartu – berniukas be vargo išlaikė informacinių technologijų profesionalams skirtus Microsoft egzaminus.

Teoriškai, jis galėtų gauti darbą sudėtingų kompiuterių tinklų aptarnavimo srityje. Vienintelė problema ta, kad Makedonijos sostinėje Skopje gyvenantis Marko vos įpusėjo trečiąją klasę.

„Microsoft vadovai padovanojo man kompiuterinių žaidimų ir DVD kompaktų su komiksais egzaminų išlaikymo proga, nes aš vaikas. Tai labai malonu, bet iš tiesų aš nesidomiu šitais dalykais,“ – pasakojo Marko.

„Kai užaugsiu, norėčiau būti kompiuterių specialistas ir sukurti naują operacinę sistemą,“ – ateities planais dalijosi berniukas.

Marko išmoko rašyti ir skaityti, kai buvo dvejų, ir iškart pradėjo dirbti kompiuteriu. Savo nepaprastų pasiekimų dėka berniukas tapo vietine įžymybe. Audienciją jam suteikė net Makedonijos Ministras pirmininkas Nikola Gruevskis, pristatęs berniukui IT laboratoriją su 15 kompiuterių, prie kurių jis galėtų praktikuotis.

Abu jo tėvai yra IT ekspertai, vadovaujantys vaikų kompiuterinio raštingumo mokyklėlei. Jie svarsto galimybes išsiųsti Marko mokytis specializuotame užsienio institute, kuriame susirenka patys gabiausi vaikai. Makedonijoje tokios nėra.

„Marko parodė ypatingą imlumą informacijai būdamas dar labai mažas. Jis galėjo atkartoti kompiuterinę operaciją vos pasiskaitęs apie ją internete. Dabar prašome jo padėti, kai turime kokių nors su technologijomis susijusių problemų darbe,“ – pasakojo 38 – erių Marko mama Radica Casalan.

Ji ir jos 37 – erių vyras Milanas planuoja išleisti mažiems vaikams skirtą kompiuterinio išsilavinimo knygą, remdamiesi Marko patirtimi. Jų manymu, kiti vaikai taip pat galėtų atskleisti tokių pat gabumų.

„Žinoma, jis neįtikėtinai apdovanotas, bet vaikai virš šešerių apie kompiuterius galėtų išmokti daug daugiau, nei manoma,“ – teigė R. Casalan.

Marko mylimiausia pamoka – matematika, o laisvalaikiu jis naršo interneto forumus, kuriuose diskutuoja IT profesionalai, ir dalyvauja debatuose apie sudėtingas kompiuterių inžinerijos problemas.

Be labai mėgstamo sporto – Thai bokso, jis taip pat domisi fizika ir astronomija. Berniukas neužmigo naktį prieš tai, kai Europos Atominių Tyrimų Organizacija CERN ruošėsi atlikti eksperimentą, kuris galėjo sudaryti Didžiojo Sprogimo sąlygas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (34)

Susijusios žymos: