"Google" paieškos užklausos gali tapti nusikaltimo įrodymu  (17)

Sanfrancisko bankininkas 2005 metų sausio 11 dieną savo "Jaguar" markės automobiliu partrenkė ir mirtinai sužalojo 55 metų amžiaus moterį. Skiriant jam nuosprendį teismas atsižvelgė į "Google" paieškos sistemos užklausų istoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2005 metų sausio 11 dieną maždaug 9.00 valandą vakaro 55 metų amžiaus Gurdeep Kaur pakeleivingu automobiliu parvažiavo į savo namus. Jai einant per gatvę (nors ir ne perėjos vietoje, nes perėja buvo maždaug už 300 metrų) ją partrenkė automobilis. Vairuotojas pabėgo iš įvykio vietos; policijai nepavyko rasti jokių stabdymo ženklų. Moteris buvo nugabenta į ligoninę, tačiau dėl daugybinių sužalojimų ten mirė. Vietinė policija, išanalizavusi įvykio vietoje rastas nuolaužas, paskelbė, kad ieškomas automobilis yra raudonos arba bordo spalvos "Jaguar XJ6" arba XJ8 modelis, nuo 1995 iki 2003 metų laidos. Netrukus pagal liudininkų parodymus jie nustatė, kad už įvykį atsakingas yra bankininku dirbantis Lee Herbert'as, kuriam jau ir anksčiau buvo kelti kaltinimai už vairavimą neblaiviam. Jo garaže rastas neseniai valytas juodas 2000 metų laidos "Jaguar Vanden Plas"; jo kėbule buvo pažeidimų, o prie priekinio stiklo ekspertai rado vieną moters auskarą. 

Nekilo jokių abejonių, kad būtent Harbert'as buvo tas vairuotojas, kuris partrenkė ir užmušė Kaur; vienintelis likęs klausimas buvo tai, ar jis pažeidė taisyklę, reikalaujančią tokiu atveju sustoti ir suteikti pagalbą sužeistam asmeniui. Harbert'as tvirtino buvęs įsitikinęs, kad kliudė elnią ir dėl to nesustojęs. Be to, policija teigė ieškanti raudonos arba bordo spalvos automobilio, dėl to bankininkas teigė esąs niekaip nesusijęs su nelaimingu įvykiu.

Situacija galėjo taip ir likti nepakitusi, išskyrus vieną smulkmeną - Harbert'o internetines paieškas. Policija darydama kratą jo namuose taip pat apieškojo ir savininko kompiuterį. Kelių dienų bėgyje po incidento "Google" paieškos istorijoje buvo įrašyti tokie terminai kaip "auto detalės", "stiklo keitimas", "pabėgimas iš autoįvykio" bei kiti, labai panašūs į šiuos. Bankininkas nuteistas kalėti trejus metus.

Tai nėra pirmasis kartas kai policija nusikltėliams išaiškinti pasinaudoja "Google" paieškų istorija. Panašus scenarijus buvo vienoje 2006 metų bevielių tinklų hakerio byloje (paieškos terminas "kaip transliuoti trukdžius WiFi tinklu 2.4 GHZ dažnių ruože"); 2008 metų žmogžudystės byloje , kai moteris nužudė savo vyrą (paieškos terminas "kūno irimas vandenyje"), bei 2005 metų žmogžudystės byloje (paieškos terminai "kaklas", "trakštelėjimas", "lūžis"),

(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)