95% internetu parsisiunčiamų muzikos įrašų yra nelegalūs  (16)

Tarptautinės Fonografinės Industrijos Asociacijos (AFPI) duomenimis, devyniasdešimt penki procentai internetu parsisiunčiamų muzikos įrašų yra nelegalūs. Asociacijos teigimu, tai yra didžiausias jos iššūkis, nes atlikėjai ir įrašų kompanijos praranda savo pajamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau lyginant su praėjusiais metais internetu parsisiunčiamų kūrinių skaičius padidėjo 25% ir dabar jų pardavimai internetu sudaro penktadalį visų įrašų pardavimų. IFPI taip pat pažymi, kad per praėjusius metus pasaulinės muzikos rinkos pajamos sumažėjo 7%.

Stabilus augimas

Kaltė dėl pajamų sumažėjimo buvo verčiama mažėjančioms kompaktinių plokštelių (CD) pardavimų apimtims, nes didėjantys skaitmeninių įrašų pardavimai šio nuostolio nekompensavo. IFPI, kuri šiuo metu atstovauja 1400 kompanijų iš šalių, preliminačiai vertina, kad 2008 metais pasaulyje nelegaliai buvo parsisiųsta daugiau kaip 40 milijardų muzikos failų. Palyginimui legaliai parsisiųstų įrašų tais pačiais metais buvo tik 1,4 milijardo; geriausiai perkamas buvo skaitmeninis atlikėjo Lil Wayne singlas "Lollipop", kurio parduota 9,1 milijono kopijų.

BBC technologijų korespondentas Rory Cellan-Jones pažymi, kad nepaisant startavusių daugelio legalių parsisiuntimo svetainių ir sistemų, vartotojai vis dar linkę dažniau gauti muziką nemokamai iš interneto. 

IFPI vadovas John'as Kennedy pažymi, kad industrija jau pakeitė savo požiūrį į verslo eigą: "Šiuo metu mes aktyviai diskutuojame apie aplinką, kurioje veikia mūsų verslas ir visi su juo susiję žmonės. Vyriausybės pradeda pripažinti tai, kad kalbant apie 'laisvą turinį' ir įtraukiant ISP [interneto paslaugų tiekėjus] į intelektualinės nuosavybės apsaugą pasyvumas nėra išeitis, jei norima užtikrinti ateitį komerciniams skaitmeniniams produktams". 

Organizacijos "Open Rights Group" direktorius Jim'as Killock'as sako: "Įrašų industrijos noras griežtai slopinti nelegalų failų platinimą mums kelia nerimą. Pirmiausia mums reiktų įsitikinti, kiek geresnius rezultatus šios kompanijos gali pasiekti pirmiausia tinkamai sutvarkydamos savo teikiamas paslaugas dar prieš pradedant vyriausybėms stumti į priekš drastiškus ir drakoniškus įstatymus". Jis taip pat prideda, kad "Augantys internetiniai pardavimai rodo, kad įrašų industrija gali laimėti prieš nelegalų keitimąsi failais. Jei kompanijos tobulėtų ir pagerintų pirkėjo gaunamą  patirtį ir vertę, jos išloštų daugiau pajamų ir galėtų sumažinti autorinių teisių pažeidimų skaičių".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)