Musių varomi orlaiviai (Video)  (6)

JAV Smitsono nacionaliniame aeronautikos muziejuje demonstruojama galbūt pati įspūdingiausi pasaulyje lėktuvų kolekcija. Tačiau šis vienas egzempliorius yra labiausiai intriguojantis: aštuntajame dešimtmetyje lėktuvų modeliuotojo Frank'o Ehling'o sukonstruoti musių varomi orlaiviai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie skraidantys orlaivių modeliai yra mažiausi muziejaus kolekcijoje. Tačiau daug keistesnis yra ne jų dydis, o tai, kaip jie yra varomi, t.y. panaudojant naminių musių jėgą. Konstrukcijos pagamintos iš balzos medžio ir raudono plonyčio popieriaus audinio - tokio, koks naudojamas popierinėms servetėlėms gaminti. "Vienos musės" modelio sparnų plotis yra du coliai. "Dviejų musių" orlaivis yra deltaplano konstrukcijos, kurio sparnų plotis yra keturi coliai. Abejais atvejais gyvosioms jėgainėms pritvirtinti prie fiuzeliažo panaudoti klijai. 

Frank'as Ehling'as mirė 2001 metais. Laikraštis "The Washington Post" jam skirtame nekrologe aprašė musių "apdorojimo" būdą: "…Ehling'as ištobulino efektyvų būdą kaip savomis rankomis sugauti musę ir po to ją mesti žemėn, kad prarastų sąmonę. Tada jis and galinės vabzdžio kūno dalies užtepdavo klijų, stengdamasis nepažeisti trapių sparnų, ir taip pritvirtindamo musę prie lėktuvo. Jis naudodavo ir kitą būdą - patalpindavo musę į šaldytuvą ir vėliau ją priklijuodavo prie medinio modelio korpuso, kol ši iš šalčio negalėdavo pajudėti. Bet kuriuo atveju - kai musė atgaudavo sąmonę arba sušildavo iki kambario temperatūros - sparnuotas sutvėrimas galėdavo pakelti lėktuvo modelį į orą".

Teoriškai, musei pavargus nuo pastangų išlikti ore, nuo papildomo orlaivio svorio ir oro pasipriešinimo šis nusklęsdavo ant žemės. Tokius modelius galima pasidaryti ir patiems. Internete pardavinėjami gatavi rinkiniai, tiesa, be pačių musių. Juos prekiaujančias įmones ar asmenis, taip pat patarimus, kaip tuo užsiimti, galima rasti per internetinės paieškos sistemas įvedus raktinius žodžius “fly-powered airplane”. Jei vis dar esate skeptiški, žvilgtelkite į šį video, kur kitas išradėjas Thomas'as Fetterman'as parodo, kaip jis pagamina savąją musėmis varomą lėktuvo modelį (paruoštus rinkinius galite nusipirkti per išradėjo asmeninę svetainę).

 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (6)