Valentinas Mitė. „Nabucco“ dujotiekis gali stipriai sumažinti ES priklausomybę nuo Rusijos tiekimų  (4)

Šia savaitę keturios šalys Europos Sąjungos narės ir Turkija pasirašė susitarimą pradėti „Nabucco“ dujotiekio statybą. 3,3 tūkst. kilometrų ilgio dujotiekis drieksis per rytinę Turkiją iki pat Austrijos sostinės Vienos. Jis turėtų pradėti veikti 2014 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nabucco“ suteiks galimybę Europos Sąjungai (ES) gauti dujas tiesiogiai iš Kaspijos jūros regiono, taip pat Irako bei Vidurio Rytų. Svarbiausias „Nabuko“ tikslas sumažinti Sąjungos priklausomumą nuo Rusijos tiekimų, kurie kelia vis daugiau problemų ES valstybėms bei leidžia Kremliui bandyti įtakoti ES politiką.

Formaliai ES pareigūnai neigia, jog „Nabucco“ statybos tikslas yra sumažinti Rusijos įtaką, bet visiems aišku, jog ES – ypač naujosios jos narės – neturi priklausyti nuo vieno tiekėjo. Bendrai paėmus, beveik ketvirtis visų ES naudojamų dujų yra perkamos Rusijoje.

Susitarimas sukėlė nepasitenkinimą Maskvoje. Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“, sakė, jog jis yra neprotingas ir grindžiamas išpūsta priklausomybės nuo Rusijos energetinių išteklių baime. Jis kalbėjo, jog ekonominiai sperndimai neturėtų būti grindžiami geopolitiniais išskaičiavimais, nors būtent taip elgiasi pati Rusija.

Tas pats pareigūnas, kurio pavardės „Interfax“ neskelbia, sakė, jog dujotiekis statomas Baltijos jūra į Vokietiją, yra greičiau realizuojams bei labiau ekonomiškai pagrįstas. Tačiau Rusijos spauda susitarimą dėl „Nabucco“ statybos laiko stipriu smūgiu Baltijos dujotiekio perspektyvoms.

Valstybinis Rusijos laikraštis „Rosijskaja Gazeta“ rašo, jog ilgą laiką Rusijos ekspertai laikė „Nabucco“ projektą neįgyvendinamu, bet dabar padėtis pasiekitė. Rusijos verslo laikraštis „Vedomosti“ tvirtina, kad ES su savo „Nabuko“ projektu laimi ilgą laiką vykusį žaidimą, o Baltijos dujotiekis, pasikeitus padėčiai, stumiamas į antrą planą.

Dėl dabartinės padėties kalta pati Rusija. Rusijos, kaip dujų tiekėjo, reputacija pastaisiais metais labai pablogėjo ir Kremliu i naudojant energijos išteklius, kaip politinį ginklą, ES ja nepasitiki.

ES pareigūnai, kurie dažniausia žurnalistų prašo, jog jų pavardės nebūtų minimos, Vakarų spaudai yra daug kartų pareiškę, jog nežiūrint Rusijos nepasitenkinimo Sąjunga turi visų pirmą atsižvelgti į savo, ypač naujųjų narių, interesus.

Praeitą savaitę vienas Europos Komisijos (EK) pareigūnas parėžė, jog dujotiekis statomas gerai prisimenat kaip Rusija buvo užsukusi čiaupus Ukrainai, tuo pačiu sustabdydama dujų tiekimą ES šalims. Paskutinį kartą tai įvyko šių metų sausio mėnesį, kai beveik pusė ES vastybių, dėl Rusijos–Ukrainos ginčų pajuto dujų trūkumą.

ES pareigūnai yra įsitikinę, jog „Nabucco“ nauda bus jaučiama nuo Graikijos iki Vengrijos. Ja be abejonės pajus Lenkija, Vokietija ir net Prancūzija.

Beje, šį antradienį, Bulgarija ir Graikija paskelbė tiesiančios dar vieną dujotiekį dujoms iš Kaspijos regiono šalių importuoti. Šis dujotiekis bus tiesiamas iš Azerbaidžano. Juo per Turkija dujos pateks ne tik Graikijos bet ir Italijos vartotojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Valentinas Mitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)