Sankcijų nepaiso: į Rusiją šnipai kontrabanda gabena jautrią ES techniką  ()

Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) iš ES bendrovių įsigijo slaptų technologijų, skirtų karui Ukrainoje, net ir po to, kai JAV vadovaujamos pajėgos užkardė slaptą kontrabandos tinklą, praneša „Financial Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV teisingumo departamentas apkaltino „Serniya tinklą“, kad jis Rusijos šnipinėjimo agentūros FSB vardu vykdė „itin įslaptintą pirkimų veiklą“, rašo „Financial Times“ tyrimas.

Tinklas, sukurtas įvairioms prekėms – nuo mikroschemų iki šaudmenų – įsigyti, sugebėjo į šalį atgabenti staklių iš Vokietijos ir Suomijos nepaisant 2022 m. kovo mėn. įvestų JAV sankcijų.

Kiti klientai – Kremliaus užsienio žvalgybos tarnyba (SVR), valstybinis gynybos konglomeratas „Rostec“, Rusijos gynybos ministerija ir valstybinė atominės energetikos bendrovė „Rosatom“, atsakinga už šalies branduolinį arsenalą.

„Financial Times“ nustatė, kad Rusijos bendrovė, kontroliuojama to paties asmens, kuris valdo tinklo „Serniya“ subjektą, JAV įvardytą kaip „užsiimantį platinimo veikla Rusijos žvalgybos tarnybų nurodymu“, toliau pirko prekes iš ES bendrovių.

Įmonių įrašai, importo deklaracijos ir pokalbiai atskleidė, kad „Trading House Treydtuls“, registruota adresu pramoniniame rajone Maskvos šiaurėje, nuo karo Ukrainoje pradžios įsigijo medžiagų už 900 tūkst. JAV dolerių, įskaitant mikroschemas ir pramoninei gamybai skirtus daiktus, daugiausia iš ES.

 

„Treydtuls“ registruota tuo pačiu adresu kaip ir „Robin Trade“, priklausanti tinklui „Serniya“, ir priklauso tam pačiam asmeniui, Rusijos piliečiui Aleksejui Zibyrovui.

Komerciniai muitinės įrašai, kuriuos patvirtina importo duomenys, rodo, kad „Robin Trade“ iki 2022 m. balandžio mėn. į Rusiją įvežė prekių už 12,2 mln. dolerių, o po sankcijų įvedimo jos pajamos sumažėjo 90 proc., rašoma „Financial Times“ tyrime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(9)
(-6)

Komentarai ()