„Tai sensacija. Įvykis, kuris vyksta kartą per šimtmetį.“ Skelbiamas Kinijos žlugimas (Video)  (4)

Kinijos ekonominis stebuklas nustojo egzistavęs, ir tai nebėra tik spėlionės, o faktas, įsitikinęs Jurijus Švecas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos lyderis Xi Jinpingas BRICS viršūnių susitikime netikėtai praleido verslo forumą, o vietoj jo kalbą, smerkiančią JAV hegemoniją, sakė Kinijos prekybos ministras.

Pačioje Kinijoje šio įvykio oficialiai niekas nekomentuoja, tik Honkonge leidžiamas „South China Morning Post“ citavo du pagrindinius ekspertus, kurie pareiškė, kad čia kažkas ne taip. Kas tiksliai vyksta ne taip, buvęs sovietų žvalgybos pareigūnas, ekonomikos ir karybos analitikas Jurijus Švecas paaiškino savo „YouTube“ kanale.

„Kaip tik šios BRICS sesijos išvakarėse Vakarų ekonomistai ir politikai priėjo vieningos išvados, kad Kinijos ekonomikos stebuklas nustojo egzistavęs. Tai sensacija. Tai įvykis, kuris vyksta kartą per šimtmetį arba du kartus per šimtmetį“, - sakė Jurijus Švecas.

Tada analitikas prisiminė, kad kažkada taip buvo ir su Sovietų Sąjunga, kai nustojo veikti jos ekonominis modelis.

Analogiją galima daryti ir su Japonija, kuri po Antrojo pasaulinio karo per kelis dešimtmečius sparčiai pakilo, pirmavo elektronikos srityje ir pagal ekonominius rodiklius buvo antroje vietoje pasaulyje. Netgi buvo sakoma, kad šiek tiek daugiau, ir mažoji Japonija pralenks JAV, tada trenksmas, prasidėjo nuosmukis, o vėliau krizė.

„Mokslininkai mano, kad Kinijoje viskas užsitęs arba 10, arba 20 metų. Vystymosi lygis sieks nuo 0 iki 3% BVP per metus. Tačiau tie patys ekspertai perspėja, kad Kinija, kaip ir Rusijos Federacija, labai nesąžiningai žiūri į savo statistiką, taigi jų pateikti skaičiai turi būti padalyti iš dviejų, tai yra, jei yra 0, tai tikrai reiškia minus 2. O jei 3, kaip jie deklaruoja, tai kažkur apie 1,5%. 1,5% ekonomikai yra visiška nesėkmė“, – paaiškino analitikas. Jurijus Švecas taip pat citavo buvusio JAV iždo sekretoriaus Lawrence'o Summerso nuomonę, kuris prognozuoja štai ką: Kinija, bent jau kitos kartos laikotarpiu, nepasivys JAV ekonomikos.

 

Kai kurie ekspertai teigia, kad visa tai gali baigtis Xi Jinpingo režimo, kuris dėl savo nelankstumo negalės atsistatyti 180 laipsnių, žlugimu.

Tačiau tuo pat metu Kinija, skirtingai nei SSRS, yra įtraukta į pasaulio ekonomiką ir kitos šalys nebus suinteresuotos jos žlugimu, nes tai siųs bangas visame pasaulyje.

„Kinija dabar turi išlįsti iš šios ekonominės duobės, plėtodama ekonomiką, susietą su naujausiomis technologijomis. O Rusija čia visiškai netelpa. Ji išlieka neapdorotų išteklių, kurie tampa nebereikalingi, tiekimo šaltiniu. Tie patys angliavandeniliai yra 19 a. ekonomika. O dabar Rusijai nėra prasmės tikėtis, kad santykiai su Kinija pasitarnaus jos plėtrai, tam galima padaryti tašką“, – sakė J. Švecas. Kaip Kinija išsisuks? Tas pats L. Summersas sako, kad, viena vertus, Kinija turi vilties. Kinija turi apriboti išorinius nuotykius ir veiklą BRICS šalyse.“

 

Ir tai yra gana teigiamas veiksnys Ukrainai, pažymėjo J. Švecas.

Taigi, anot J. Šveco, reikėtų tikėtis, kad Kinijos ekonomikos nesėkmė Ukrainai ir visoms gėrio jėgoms išeis į naudą, tačiau tuo pačiu L. Summersas perspėja, kad per tokį žlugimą kai kurios šalys, priešingai, gali tapti agresyvesnės. Vienu metu SSRS tai darė kariaudama Afganistane.

 „Tačiau vis tiek manau, kad Kinija turėtų sulėtinti tempą“, – sakė analitikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(3)
(22)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: