Barackas Obama prabilo apie didžiausią pavojų – „Islamo valstybės“ atominę bombą  ()

Vašingtone vykusiame branduolinio saugumo susitikime JAV prezidentas Barackas Obama įspėjo, kad didžiausią pavojų pasauliui sukeltų „Islamo valstybės“ džihadistų pasigamintas arba pavogtas atominis ginklas, rašo „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šie išprotėję vyrai panaudotų tokį ginklą tam, kad nužudytų kuo daugiau žmonių“, – sakė B.Obama.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas pabrėžė. kad didžiausią realų pavojų kol kas kelia galimybė, kad tokia grupuotė pasigamins vadinamąją „purvinąją bombą“, kuri suteiks galimybę panaudoti ir radioaktyvias medžiagas sprogdinimui.

JAV prezidentas teigė, kad kalbėti apie tokią riziką verčia turimi faktai, jog „Islamo valstybės“ kovotojai jau yra naudoję cheminį ginklą, o „al Qaeda“ grupuotė ilgą laiką siekė gauti prieigą prie branduoliniam ginklui gaminti skirtų medžiagų.

Nerimą kelią ir Belgijos saugumo tarnybų informacija, kad džihadistai kurį laiką stebėjo už atominių elektrinių saugumą Belgijoje atsakingos asmens veiklą.

„Žinome, kad šie teroristai, su kuriais susiduriame dabar, norėtų nužudyti kaip įmanoma daugiau žmonių ir tam panaudoti branduolinę ginkluotę“, – sakė D.Cameronas.

„Akivaizdu, kad valstybių, turinčių tokių medžiagų, saugumas yra itin svarbi tema“, – teigė Jungtinės Karalystės lyderis, pridurdamas, kad britai yra pasirengę suteikti visą būtiną informaciją partneriams.

Analitikų grupės „Chatham House“ atstovė, daktarė Beyza Unal teigė, kad šiuo metu nėra jokių įrodymų, kad teroristinės grupuotės turėtų galimybę pasigaminti tokios galios ginklą.

Tiesa, ji pabrėžė, kad tai nepanaikina būtinybės toliau stiprinti branduolinių medžiagų saugyklų priežiūrą. B.Unal perspėjo, kad teroristai gali bandyti pasinaudoti saugumo sistemoje esančiais jiems palankiais asmenimis.

Susitikime pristatytoje ataskaitoje pabrėžiama, kad naują pavojų sukuria ir technologijų plėtra bei tokių tokių naujovių kaip 3D spausdinimo galimybė pritaikymas ginkluotės kūrime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()