JAV kongresas rengiasi apmokestinti "nebūtinas" plastines operacijas  (5)

Praėjusią savaitę JAV senatas pradėjo svarstyti 848 milijardų dolerių apimties sveikatos reformos projektą, kuriame taip pat įtrauktas 5% dydžio akcizo mokestis už "nebūtinąsias" kosmetines chirurgines operacijas. Jei projektas bus patvirtintas, mokestis įsigalios jau nuo 2010 sausio 1 dienos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistų vertinimu, tokia priemonė per ateinantį dešimtmetį šalies biudžetą papildytų 5.8 milijardo dolerių. Tačiau kosmetinės plastinės chirurgijos atstovai aktyviai kritikuoja tokį sumanymą ir bando įtikinti įstatymų leidėjus, jog mokestis apkrautų ne tik pasiturinčius asmenis, bet ir vidutines bei žemesnes pajamas turinčius gyventojus. Jų argumentai:

•Mokestis nelygiaverčiai apsunkintu vidutinės klasės moteris. "American Society of Plastic Surgeons" asociacijos teigimu, 86% plastinės chirurgijos pacientų JAV sudaro moterys, o 60% jų metinės pajamos patenka į  intervalą nuo 30000 iki 90000 dolerių. "Moterys patiria daug didesnį spaudimą palaikyti jaunatvišką išvaizdą nei vyrai", sako 26 metų amžiaus Niujorke gyvenanti teisininkė Jill Filipovic. "Senatoriams lengva priimti tokį sprendimą, nes absoliuti jų dauguma yra vyrai, ir tai yra kažkas tokio, ko jiems galbūt niekada neprireiks", sako moteris.

•Mokesčius bus sunku kontroliuoti. "Nors įstatymas netaikomas korekcinėms operacijoms, kurios yra būtinos žaizdų ir ligų padariniams ištaisyti, atstumas tarp kosmetinės ir rekonstrukcinės operacijos ne visada yra aiškus", teigia plastikos chirurgų atstovas Phil Haeck. Pavyzdžiui, jo teigimu, oro kanalams pravalyti reikalinga nosies operacija nebūtų apmokestinama. Tačiau jei chirurgas taip pat ištiesina paciento nosį - įprastinė operacija po nosies lūžio - tai bus laikoma kosmetine operacija. "Vyriausybei tai bus labai sunku iššifruoti", sako specialistas.

•Šis mokestis kosmetinę chirurgiją išstumtų į užsienio šalis. "Kai 2004 metais Njudžersio valstija kosmetines operacijas apmokestino 6% mokesčiu, daugelis pacientų šioms procedūroms atlikti vykdavo į gretimas Niujorko arba Pensilvanijos valstijas", pasakoja "American Society for Aesthetic Plastic Surgery" prezidentas  Renato Saltz. Toks pats valstybinis akcizo mokestis turėtų tą patį efektą, tačiau pacientai vyktų į Tailandą, Meksiką arba Kosta Riką, mano gydytojas. "Mes jau stebime, kiek komplikacijų kyla dėl užsienyje atliktų operacijų".

Nepaisant visų lobistų pastangų, yra nemaža tikimybė, kad mokestis pateks į galutinį senato parengtą įstatymo projektą, teigia "American Institute of Certified Public Accountants" viceprezidentas Tom Ochsenschlager. Jei Lietuva nepaseks šiuo pavyzdžiu, gali būti, jog mūsų šalies plastikos chirurgai sulauks daugiau klientų iš užsienio - tuo labiau, kad šios srities specialistų mes turime išties neblogų.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)