Naujasis Australijos aborigenų hobis: kupranugarių medžioklė  (7)

Sausringose Australijos vietovėse gyvenantys aborigenai "užsikabino" už naujo būdo laisvalaikiui praleisti, kuris ne tik turėtų išsklaidyti nuobodulį, bet ir sumažinti jų bendruomenes kankinančias socialines problemas. Vietinių gyventojų protėviai čia medžiodavo tradicinį grobį - kengūras ir varanus, tuo tarpu jaunoji karta keliauja į laukymes šaudyti vienakuprių kupranugarių. Šie gyvūnai į Australiją buvo atvežti iš Indijos 19-ame amžiuje ir buvo naudojami kroviniams nešioti. Atsiradus geležinkeliui ir paplitus automobiliams jie tapo nereikalingi ir tūkstančiais buvo išleisti į laukinę gamtą. Tačiau prie vietinių gamtinių sąlygų jie adaptavosi neįtikėtinai gerai ir dabar yra laikomi kenkėjais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau nei milijonas kupranugarių klajoja retai gyvenamuose žemyno rajonuose. Biologai teigia, jog gyvūnų populiacija padvigubėja kas 8 metus. Jau dabar jie įvardijami kaip auganti grėsmė dykumos ekosistemoms ir vietinėms gyvulių fermoms, kadangi jie užteršia geriamojo vandens vietoves ir išlaužo gyvulių aptvarus.

Centrinės Australijos regione Kintore kartą per savaitę vietiniai aborigenų paaugliai vežami į dykumą medžioti laukinių kupranugarių. Juos dažniausiai sumedžioja vienas iš trijų jaunimą lydinčių policijos pareigūnų. "Pirmą kartą kai išvykome, sumedžiojome tris kupranugarius - du didelius ir vieną mažesnį. Medžioklės išvykos man suteikia daug džiaugsmo, nes aš galiu šeimai pargabenti mėsos maistui", pasakoja Farren'as Marks'as. 19 metų jaunuolis, kaip ir dauguma jo bendraamžių, gyvenančių toje pačioje bendruomenėje, neturi jokio darbo ir kiauras dienas klausosi repo muzikos.

Kintore, kaip ir daugumoje kitų vietovių, nutolusių nuo intensyviai apgyvendintų centrų, darbo pasiūla yra maža, o galimybių pramogoms išvis nėra. Nuobodulys ir neviltis skatina nusikalstamumą, alkoholizmą bei narkomaniją jaunimo tarpe. Kupranugarių medžioklės iniciatyva prasidėjo prieš šešis mėnesius, ją inicijavo vietinė policija. Iki šiol sumedžiota tik 15 gyvūnų, o nuolatinių medžiotojų grupei priklauso 20 asmenų, iš kurių jauniausiam yra tik 13 metų. 

Nors kupranugarių yra išties daug, anksčiau aborigenai juos medžiojo nenoriai. Daugiausia tai lėmė religiniai įsitikinimai.  Dauguma senesnių vietinių žmonių yra auklėti krikščioniškose mokyklose ir dėl to jie laikosi požiūrio, jog kupranugaris yra šventas gyvūnas, iš esmės dėl to, jog nešė Tris Karalius aplankyti kūdikėlio Jėzaus. Teisiškai patvirtinus leidimą medžioti toks požiūris sparčiai nyksta, nes nemaža dalis tenykščių gyventojų kenčia nuo maisto trūkumo.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)