Kelionės laiku: loginis „senelio paradokso“ testavimas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Realistas 2011-01-07 16:16
Dar iki filmo drugio efektas, mano nuomone apie time travel buvo beveik tokia kokia parodo filmas, ir nesvarbu kad gal nebu imanoma keliaut laiku, bet pagr mintis ta kad jei ka nors pakeisi praeityje tai itakos ateiti (t.y. dabarti. Beje throught the wormhole laidoje daug aiskino apie keliavima laiku, bet tam reikalingi neimanomi procesai :C
saulens22 2011-03-11 23:25
Iš straipsnio: "Loydas savo ruožtu siūlo laiko kelionių modelį (angl. post-selected model), kuris "uždraudžia" tokius nesuderinamumus. "Mūsų kelionių laiku versijoje, paradoksalios situacijos yra cenzūruojamos", sako mokslininkas. Pagal šią logiką, keliautojo laiku "gimtojoje" laiko juostoje vykstantys įvykiai susiklostys taip, kad su juo susijusių praeities įvykių jam pačiam pakeisti neišeitų. Pavyzdžiui, kulkų gamintojas pagamins defektuotų kulkų, jei tik bus galimybė, kad tomis kulkomis vėliau keliautojas bandys sužeisti savo senelį, arba galbūt ginklas tiesiog užsikirs. "Gali įvykti ir kokia nors kvantinė fliuktuacija, kurios metu kulka bus atstumta pačiu paskutiniu momentu", sako Loydas. Jo kelionių laiku versijoje senelis tampa itin "kietu riešutėliu". " Taigi, jei kaip nors pavyktų nusigauti į praeitį, bet joje nieko negalėtume pakeisti = negalėtume kalbėti, judėti, rodytis, nes ir tai pakeistų laiko tėkmę = galėtume tik stebėti praeitį.
kiTukampu 2012-01-07 15:26
Gal but nera jokio paradokso. Gal but viskas paprasciau Gal but galime gryzti i praeiti ir nuzudysime savo seneli, bet patys neisnyksime, nes busime gime pries isvykstant i praeiti. Kiti tai vadina paraleliniais pasauliais, bet tai gali buti tik pavadinimas, realybe ir pasaulis gali buti vienas. 2 Pavyzdys: 1 Zmonija 9018 metais sugalvoja laiko masina. 2 9666 metais gresia planetos zeme sunaikinimas "trali vali" kosninio asteroido. 3 Priimtas sprendimas planetos gyventojus ir visa gyvenimui reikalinga infrastruktura persikelti i 7000 metus Pr. Kr. 4 Zmojija persikelia, isnaikina visus kas jiems trukdo ramiai gyventi (pro pro pro ... senelius) ir gyvena sau laimingai toliau. Gal but persikelus laiku galiotu taisykle "Po mano persikelimo i praeiti nors ir tvanas" 2 pavyzdys: 1 9600 metais "genijus kamikadze tororistas" laiko masina nusikelia i 6999 metus Pr. Kr. 2 Nuskrenda i menuli ir i zeme numeta "Super Truper Atomine bomba" kuri sunaikina visa planeta. 3 Teroristas pasizavi palenos sunaikinimo vaizdais ir toliau gyvena menulyje. Iskyla klausimas kaip zmonija 9018 galejo keltis i 7000 metus Pr. Kr. jei 6999 metais Pr. Kr. planeta buvo sunaikinta. Atsakymas: Niekaip, nes 6999 metais Pr. Kr. planeta buvo sunaikinta. ir 7001 m Pr. Kr. buvo tik vienas gyventojas menulyje "genijus kamikadze tororistas" 3 Pavyzdys: 1 "genijus kamikadze tororistas" 7001 m Pr. Kr. pradeda vienas labai liudeti ir supranta, kad gal nereikejo susprogdinti Zemes planetos. 2 jis noretu sugrizti i 9600 metus ir nuzudyti save. 3 Nuzudyti saves 9600 metais jis negali nes jau senai senai turejo buti mires menulyje. 4 Todel jis nusprendzia persikelti laiku i 6998 metus Pr. Kr., sulaukti 6999 metais Pr. Kr. kol atsikels jis pats is 9600 metu. 5 Kai tik atsikelia, ji nuzudo, tad zeme nebesunaikinama. 6 Tada "genijus kamikadze tororistas is menulio" gyvena toliau. 7 7000 metais Pr. Kr. pradeda atsikelineti zmones is 9018 metu. ir veliau. Zodziu taip, jei turim liko masina i praeiti: Kiekvienas persikelimas laiku "sukuria" paralelini pasauli. Taciau paralelinis pasaulis nera sukuriamas, nes yra tik vienas pasaulis ir yra tik viena realybe. Bet kada istorija gali buti pakeista, bet tam asmeniui ar daiktui kuris persikele i praeti ir pakeite istorija, sie pakeitimai netures jokios itakos. Kas pasakis kurioje vietoje mano teorijoje neveikia fizikos desniai ? O tokios teorijos, kad jei nusikeles i praeiti. sausi i savo seneli tai kulka uzstriks ar dar kazkas pamaisys ir niekaip negalesi jo nuzudyti, tai cia jau tikrai nemoksliska manau.
Swift RR 2012-01-07 17:44
gali rašyti ką nori, tingisi skaityt... bet turi paiškinti/įrodyti kaip galima persikelt į praeitį. Mokslininkai neaprašė to jokioms formulėmis. Pvz: kiek težinau kad kelionė į ateitį paremta geometrine progresija ir procentais.
kiTukampu 2012-01-07 18:16
Labai geras pastebejimas. Jei hitleri pasalintu vaikysteje tada stalinas gal uzgrobtu visa eurazija. Jei pasalintume visus diktatorius, karvedzius vaikysteje, zmones be karu labai greitai prisidaugintu, ir gal but gyventu skurdziai ir be progreso. Simuliacija reikalinga itin galinga.
Bekampis 2012-01-07 22:33
O laikas ne ketvirtoji dimensija? Juk ilgis plotis ir aukstis ir yra erdve?
Swift RR 2012-01-08 19:03
Du kampainiai