Po 35 metų mokslininkai siunčia atsakymą ateiviams  (8)

Jeigu norite ką nors pasakyti ateiviams, dabar tam turite kuo puikiausią galimybę. Žemės gyventojai jau yra pasiruošę atsakyti vadinamajam „Wow!“ – neaiškios kilmės radijo signalui, užfiksuotam 1977 metais. Kaip spėjama, jis galėjo būti pasiųstas protaujančių nežemiškų būtybių. Dabar kiekvienas iš mūsų, naudodamasis „Twitter“ paskyra, gali nusiųsti 140 simbolių žinutę ateiviams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visos žinutės, sukurtos „Twitter“ soc. tinklalapyje, liepos 30 d. nuo 3 val. nakties iki tos pačios dienos 10 valandos ryto paženklintos kodu #ChasingUFOs bus sujungtos į vieną didelę žinią. Jas sujungs televizijos kanalas „National Geographic“, tuo pat metu pristatysiantis serialo „Chasing UFOs“ premjerą.

Rugpjūčio 15 dieną, praėjus lygiai 35 metams po „Wow!“ signalo gavimo, visos žmonijos žinutė bus pasiųsta į kosmosą, ta pačia kryptimi, kuria jis ir atkeliavo.

„Drauge su Arecibo observatorija stengiamės sukurti geriausią būdą užkoduoti perduodamą žinią. Anksčiau žinučių esmė buvo paprastumas, o dabar daugiau dėmesio bus skiriama sukurti sudėtingas, bet nesunkiai pastebimas struktūras. Tikimės, kad taip signalas lengviau išsiskirs iš atsitiktinio kosminio triukšmo fono“, – sakė „National Geographic“ kanalo atstovė spaudai Kristin Montalbano.

Per pastaruosius keturis stebėjimo dešimtmečius „Wow!“ buvo vienintelis iš išorės radijo bangomis atkeliavęs signalas, išsiskyręs iš foninio triukšmo. Signalą užfiksavo dangų stebėję astronomai, kurie šį projektą pavadino „Search for Extra-Terrestrial Intelligence“ (SETI).

Ohajo valstijos universiteto radijo observatorija „Big Ear“ 1977 metais užfiksavo intensyvų 72 sekundžių trukmės radijo signalą, atkeliavusį iš Šaulio žvaigždyno krypties. Piko metu signalas už fono triukšmą buvo „garsesnis“ 30 kartų – dėl to savanoris astronomas Jerry Ehmanas ant lapo, kur buvo išspausdinta signalo koduotė, užrašė „Wow!“ ir taip atsitiktinai suteikė jam oficialų pavadinimą.

Kol kas nėra aišku, ar, iš pažiūros, nenatūralų signalą mums atsiuntė protaujantys ateiviai, o ir mokslininkai, nepaisant jų didelių pastangų ir dėmesingumo, niekada daugiau nebeužfiksavo jokio signalo iš to paties dangaus plotelio. Prabėgus 35 metams „Wow!“ signalas vis dar laikomas neįminta mįslė.

Tikimasi, kad nežemiškų būtybių mokslininkai – jeigu tik tokie egzistuoja – sugebės iškoduoti žmonijos atsakymą.

„Atpažinę žinutės struktūrą, kitame gale esantys „mokslininkai“ teoriškai turėtų spręsti uždavinį, kaip iškoduoti signalą ir suprasti mūsų kalbą. Tai nelengva užduotis, tačiau be jokios abejonės protingų būtybių iš kitos kosmoso vietos atsiųsta žinutė jiems būtų labai svarbus įvykis – jei manytume, kad jie anksčiau mūsų nėra aplankę ir apie mus dar nieko nežino. Ir nestebi mūsų žinučių „Twitter“ tinkle“, – sakė K. Montalbano.

O jeigu „Wow!“ signalą iš tiesų pasiuntė ateiviai, labai tikėtina, kad tai bus itin pažangi civilizacija. Mokslininkai teigia, kad tokiam signalui perduoti reikėtų 2,2 gigavato siųstuvo – kur kas galingesnio už bet kurios Žemės radijo stoties siųstuvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(0)

Komentarai (8)