Kokios profesijos bus populiarios po 20 metų?  (0)

„The Telegraph“ renkantis būsimąją profesiją siūlo mąstyti plačiau, nes bankininkai, teisininkai ir biržos brokeriai ateityje bus ne vieninteliai, kurie šluosis didžiausius atlyginimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Futurologų teigimu po dešimties ir dvidešimties metų pelningiausių ir perspektyviausių profesijų sąrašas gali ženkliai pasikeisti.



Atsiras visiškai naujų, iki šiol negirdėtų profesijų. Susidarys specialistų poreikis tokiose srityse kaip vertikalus ūkininkavimas ar žmogaus organų auginimas. Naujos profesijos nėra didelė naujiena, socialinių tinklų konsultanto profesija atsirado visai neseniai, o ir internetinė žiniasklaida skaičiuoja vos antrą dešimtmetį.



Futurologo Jameso Biellini teigimu senstančiose ateities visuomenėse išaugs asmeninių sveikatos ir geros savijautos priežiūros konsultantų poreikis. Pažengus technologijoms senyviems žmonėms atsiras galimybė dirbtiniu būdu praplėsti prarastą atmintį, todėl išaugs naujo tipo neurochirurgų poreikis.



Anot jo, žemės ūkio laukia didžiuliai pokyčiai, nes dėl dirbamos žemės stokos bus pradėta praktikuoti vertikali žemdirbystė, kuomet maistas bus auginamas kelių aukštų statiniuose, primenančiuose daugiaaukštes automobilių stovėjimo aikšteles. Be to, išaugs genetiškai modifikuotų produktų svarba.



Futurologo Iano Pearsono teigimu naujų profesinių galimybių atsiras papildytoje tikrovėje, kurioje realybė persipina su skaitmeniniais vaizdais.

Anot jo, ateityje parduotuvė galės susikurti skaitmeninį savo fasadą ir vilioti pirkėjus kompiuterio sumodeliuotais vaizdais.



I. Pearsono įsitikinimu tobulėjant kompiuteriams žmonėms teks sutelkti dėmesį į tokius žmogiškuosius įgudžius kaip lyderystė, motyvacija ar užuojauta.



Kitos futurologės, Karen Moloney, manymu pasaulis aiškiai pasidalins į tuos, kurie supranta technologijas ir tuos, kurie stokoja technologinių žinių.



Anot jos, programuotojai sukurs pasaulį, kuriame teks gyventi visiems. Likusiems teks ieškoti veiklos, kurioje iš kompiuterių yra maža naudos, todėl daugelis žmonių įsidarbins paslaugų sektoriuje.



K. Moloney mano, kad ateityje gali atsirasti tokia profesija kaip vaikų programuotojas, kuris klientų pageidavimu sumodeliuos tėvų pageidaujamas vaiko savybes ir įdiegs jas į būsimą vaiką. Techninės tokių sprendimų galimybės neabejotinai bus išvystytos, kita vertus nežinia kada, ir aš viso, jos sulauks etinio palaikymo.



Tuo tarpu lietimo programuotojai turės gilintis į mūsų pojūčius, kurie atsiranda liečiant daiktus ir perkelti šią patirtį į skaitmeninį pasaulį.



Tiesa, futurologai sutinka, kad visos šios prognozės tėra spėjimai, kai kurie iš jų gali nepasiteisinti, be to, ateitis gali pateikti tokių netikėtumų apie kurios nedrįstų pagalvoti joks vizionierius.



Nepriklausomai nuo to, kokios profesijos išpopuliarės ateityje, ekonomistai, įdarbinimo specialistai ir futurologai sutinka dėl vieno – mūsų darbo aplinka neišvengiamai pasikeis.



„FreshMinds“ vadovo Jameso Calladerio teigimu ateityje darbuotojų mobilumas tik dar labiau sustiprės. Prieš dvidešimt metų vis dar buvo įprasta ieškoti darbovietės visam gyvenimui, tačiau šiandien darbuotojų kaita darbovietėse sparčiai auga ir šis reiškinys įgis dar didesnį mąstą.



Futurologai pateikia galimą ateities profesijų sąrašą:


  • Lietimo programuotojas. Šios srities eksperto uždavinys – programuoti lietimo pojūčius. Jų dėka viena ir ta pati medžiaga pagal pageidavimą galės sukelti tokį pat jausmą kaip ir šilkas arba šiurkštus asfaltas.

  • Asmeninis vaistininkas. Šios profesijos atstovai visapusiškai rūpinsis kliento sveikata pasitelkdami įvairas alternatyvias terapijas.
  • 

Vidinių galių išlaisvintojas. Šie naujos kartos terapeutai padės žmonėms patikėti savo gebėjimais ir nuolatos mokys siekti užsibrėžto tikslo.

  • 
Vaikų projektuotojai. Pagal tėvų pageidavimą genetinės inžinerijos pagalba kurs vaikus, kurie pasižymės pasirinktomis asmeninėmis savybėmis.

  • Asmeninio prekės ženklo vadybininkas. Kurs ir populiarins kliento prekės ženklą.

  • Laiko brokeris. Mainais už prekes ir paslaugas valdys kliento laiką.

  • 
Atminties papildymo chirurgas. Padės senstantiems visuomenės atstovams išsaugoti ir praplėsti nykstančią atmintį.

  • 
Avataro vadybininkas. Kurs ir valdys holografinius arba kitokio skaitmeninio pavidalo klientų antrininkus.

  • Klimato valdytojas. Pagal pageidavimą koreguos parinktos vietovės orus.

  • 
Informacinių šiukšlių valdytojas. Atsakingai valdys jūsų duomenis ir atskirs juos nuo gausėjančių skaitmeninių šiukšlių.

  • 
Vertikalios žemdirbystės specialistas. Siekiant sutaupyti žemės plotą užsiims ūkininkavimu daugiaaukštėse konstrukcijose.

  • 
Nanomedikas. Kurs itin mažus implantus, kurių uždavinys bus stebėti klientų sveikatos būklę ir esant reikalui pradėti gydymo procesą.

  • Kūno dalių gamintojas. Kurs atskiras kūno dalis kariškiams ir sportininkams
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(14)
(4)
(3)

Komentarai (0)