10 technologijų, kurios pakeis pasaulį  (7)

JAV Masačusetso technologijos instituto (MIT) mokslininkai sudarė 10 naujų technologijų, kurios jau praktiškai yra paruoštos naudoti ir gali labai pakeisti žmonijos gyvenimą, sąrašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

MIT kasmet skelbia atnaujinamą 10 svarbiausių naujų technologijų sąrašą, pavadintą „10 revoliucinių technologijų“. Pasak instituto atstovų, tai technologijos, galinčios išplėsti žmogaus galimybes, išspręsti sudėtingiausias ir aktualiausias dabarties problemas, „kokias tik įmanoma įsivaizduoti“.

Taigi, kokios technologijos pateko į naujausią MIT sąrašą?

Dirbtinio intelekto naudojimas

Dėl milžiniškų skaičiavimo resursų prieinamumo kompiuteriai šiandien gali atpažinti objektus ir versti kalbą realiuoju laiku. MIT mokslininkų teigimu, dirbtinio intelekto (AI) sistemos galutinai tapo „protingos“.

Ultraefektyvi saulės energija

Dvigubai išaugęs saulės jėgainių efektyvumas visiškai pakeis atsinaujinančių šaltinių energetiką. Jau sukurti inžineriniai sprendimai, kurie gali tai paversti realybe.

Mobiliojo ryšio tinklų informatyvumas

Informacijos, gautos iš mobiliojo ryšio tinklų operatorių, kaupimas ir analizavimas gali suteikti svarbių žinių apie žmonių judėjimo elgsenos kitimą ir padėti suprasti užkrečiamųjų ligų plitimo principus.

Laikini socialiniai tinklai

Pranešimai, kurie priėmus informaciją greitai susinaikina, gali padidinti bendravimo internetu saugumą ir leisti žmonėms būti atviresniems bendraujant virtualioje erdvėje.

Išmanieji laikrodžiai

„Pebble“ laikrodžio gamintojai suprato, kad mobilųjį telefoną galima paversti dar patogesniu, jeigu jo nereikės kaskart traukti iš kišenės. Šis laikrodis rinką pasiekė 2013 m. Jis gali belaidžiu ryšiu susijungti su išmaniuoju telefonu ir rodyti savo ekrane reikiamą informaciją.

Atminties implantai

Kai kurie biologai mano, kad sugebėjo perprasti kodą, kurį naudoja smegenys formuodamos ilgalaikius prisiminimus. Naudojant implantus žmonės galės išsaugoti atmintį net ir po sunkių galvos traumų.

„Baxter“ robotas

2012 m. bendrovės „Rethink Robotics“ pagamintas pramoninis robotas „Baxter“ priklauso naujam mašinų tipui. Jis nereikalauja sudėtingo programavimo ir brangios integracijos į pramoninius procesus: tereikia pastatyti jį prie gamybos linijos, ir jis pats „supras“, ką turi daryti. Šis robotas gali atlikti įvairias nesudėtingas operacijas.

3D spauda

Bendrovė „General Electrics“, viena didžiausių pasaulyje įrangos gamintojų, netrukus pradės gaminti aviacinius variklius naudodama 3D spausdinimo technologiją. Ji leis sumažinti gaminių svorį ir kuro sąnaudas.

Vaisiaus DNR šifravimas

Nauja revoliucija žmogaus genomo tyrimų srityje taps vaisiaus DNR šifravimas. Dėl šios technologijos tėvai galės sužinoti apie būsimo kūdikio genetinius ypatumus dar iki jam gimstant.

Supertinklas

Galingi automatiniai nuolatinės srovės išjungėjai galų gale leis sukurti supertinklą – milžinišką elektros tinklą, kuris leis pardavinėti elektros energiją, gaunamą iš atsinaujinančių šaltinių, dideliais atstumais. Perdavinėti energiją tokiu tinklu bus galima naudojant nuolatinę elektros srovę. Šiuolaikiniuose elektros tinkluose naudojama kintamoji srovė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(26)
(0)
(5)

Komentarai (7)