Tiesa, kurios nesužinosime - JAV informacija apie NSO išliks paslaptimi  (5)

Tiesa yra kažkur anapus... tačiau jums vis tiek neleidžiama jos sužinoti. 2004 metų lapkritį keli JAV laivyno pilotai, dislokuoti lėktuvnešyje „USS Nimitz“, pamatė virš Ramiojo vandenyno skrendantį „Tic Tac“ dražė formos neatpažintą skraidantį objektą, kuris, rodos, buvo nepavaldus fizikos dėsniams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laivyno pareigūnai keistą objektą pavadino „nenustatytu aviaciniu fenomenu“, tačiau nutylėjo, kas iš tiesų gali būti tas fenomenas. O dabar kariuomenė patvirtino, kad žino daugiau, nei gali išduoti.

Atsakydamas į neseniai pagal Teisės gauti informacijos aktą pateiktą prašymą, JAV laivyno Karinio jūrų žvalgybos biuro (ONI) atstovas patvirtino, kad agentūra turi kelis itin slaptus dokumentus ir mažiausiai vieną slaptą vaizdo įrašą, susijusius su 2004 metų NSO incidentu, skelbia „Vice“.

Pasak ONI atstovo, šiuos dokumentus pateikusios agentūros juos pažymėjo žyma SLAPTA arba LABAI SLAPTA, ir kad šios informacijos pasidalijimas su visuomene „sukeltų ypatingai didelę žalą Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui“.

Tarp itin slaptų dokumentų yra kelios „pasitarimo skaidrės“, kurias ONI pateikė neįvardinta agentūra. (Kadangi ONI pareigūnai asmeniškai neįslaptino tų skaidrių, jie ir negali jų išslaptinti, pridūrė atstovas). ONI taip pat pripažino, kad turi mažiausiai vieną nežinomos trukmės vaizdo įrašą, kurį Karinio jūrų laivyno oro sistemų vadovybė (NAVAIR) laiko „paslaptimi“. ONI nenurodė, ar tai yra tas pats vienos minutės trukmės vaizdo įrašas, nutekėjęs į internetą 2007 metais ir kurį 2017 metais paskelbė „The New York Times“.

Tačiau praėjusių metų lapkritį keli jūrų laivyno pareigūnai, kurie matė incidentą lėktuvnešyje „Nimitz“, leidiniui „Popular Mechanics“ atskleidė, kad yra matę gerokai ilgesnį šio įvykio vaizdo įrašą, kuris truko 8–10 minučių. Šiuos pirminius įrašus netrukus surinko ir ištrynė po incidento sraigtasparniu atskridę „nežinomi asmenys“, sakė vienas pareigūnas.

Buvęs Pentagono kadrinis darbuotojas Luisas Elizondo, padėjęs paviešinti laivyno vaizdo įrašą, leidiniui „Vice“ sakė, kad „žmonės neturėtų stebėtis pranešimu, kad egzistuoja kiti vaizdo įrašai, kurie yra ilgesni“.

Prašymą suteikti informacijos pagal Teisės gauti informacijos aktą pernai spalį pateikęs vienas nepriklausomas tyrėjas paprašė prieigos prie bet kokios neįslaptintos informacijos apie 2004 metų NSO incidentą arba jos dalies. ONI atsakyme nebuvo paminėti jokie papildomi dokumentai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(5)
(3)

Komentarai (5)