Žodis futuristams: ateities automobilių top10 (Video)  (7)

Internetinis puslapis ecofriend.org sudarė sąrašą originaliausių ateities automobilių, kurie gali važiuoti, skristi, plaukti vandenyje ir po vandeniu. Kai kurie jų atrodo taip, kad net gali priversti suabejoti ar tai tikrai yra automobiliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, visi šie modeliai yra koncepciniai gaminiai, daugiau atspindintys dizainerių idėjas, nei blaivias inžinierių mintis. Tačiau garantuoti, jog tokie ar labai jau panašūs automobiliai niekada nepasieks plačiosios rinkos, negali niekas. Tad tiesiog galime sau leisti pasvajoti, koks atrodytų mūsų pasaulis, kurio gatvėse riedės (arba skraidys) štai tokios transporto priemonės.

1. „Honda Four in One“

Šis įspūdingas „Honda“ automobilis bus hibridas, varomas saulės energijos. Planuojama, kad pasitelkus nanotechnologijas, dirbtinį intelektą, giroskopus ir molekulinę inžineriją panašus automobilis bus sukurtas, tačiau ne ankščiau nei po kelių dešimtmečių - pačios kompanijos manymu kažkur apie 2057 metus.

Ši koncepcija buvo pristatyta konkurso "Design Challenge" metu - apie tai mes jau rašėme šioje naujienoje.

2. Skraidančios lėkštės-automobiliai

Ši vizija ateities automobiliui dizainerių buvo sukurta „Clean Era Project“ projektui. Šios skraidančios lėkštės-automobiliai leis keliauti oru ir teoriškai išmes penkiasdešimt procentų mažiau anglies dvideginio nei dabartiniai standartiniai automobiliai. Na, bent jau toks dizainerių siekis - ką apie tai galvos ateities inžinieriai, kol kas visiškai neaišku.

Technologijų raidą sekantys skaitytojai turbūt nebus labai skeptiškai nusiteikę skraidančių automobilių atžvilgiu - nors tokie sprendimai vis dar nepasiekia plačiosios rinkos, tačiau inžinierių yra nuolat "judinami". Galime priminti apie kompaniją „Moller International“, kuri 2009 m. pradeda serijinę komercinių „skraidančiųjų lėkščių“ gamybą. Galima užsisakyti ir labiau lėktuvus, nei lėkštes primenančius skraidančius automobilius, tačiau kol kas tai vis dar egzotika. Bet šiems sprendimams tobulėjant, kas žino, galbūt ateityje mes tikrai daugiau skraidysim, nei važinėsim ant žemės.

3. „Ford Nucleon“

Kaip ir galima nuspėti iš išvaizdos,tai ne šiuolaikinė koncepcija - ji buvo sukurta dar 1950-ųjų pradžioje ir nieko keista, kad taip ir nebuvo įgyvendinta. Automobilio bagažinės vietoje matomas keistas išsikišimas yra ne kas kita kaip branduolinis reaktorius. Žinoma, iki šiol tai vis dar utopija, tačiau šiuolaikiniai futoristai niekaip nepamiršta branduolinių reaktorių - jeigu tik mokslas sugebėtų užtikrinti saugumą, nedidelius reaktorių matmenis ir išspręstų ekologijos bei radiacijos klausimus, tai juk būtų "šventasis gralis" energetikoje. Na, o jei jau taip, kaip gi atsisakyti kad ir senos, bet tokios viliojančios koncepcijos?

4. „Rinspeed Squba“

“Rinspeed” - tai šveicarų kompanija, sukūrusi idėją automobilio, kuris galės ne tik plaukti vandeniu, bet ir nebijos panardyti. „Squba“ tai pirmoji pasaulyje galinčio plaukti po vandenio automobilio koncepcija, nupaišyta ne tik ant popieriaus, bet ir realiai sukonstruota bei išbandyta. Apie jo demonstraciją mes jau rašėme šioje naujienoje (joje yra ir video siužetas), tad nebesikartosime.

5. „GM Globetrotter“

Šio automobilio projektas buvo išrinktas iš kitų idėjų dėl jo „funkcionalumo, ekologiškumo, stilingumo ir saugumo“. Ši futuristinė automobilio koncepcija turi įprastinio automobilio galimybes, tačiau jo gamyba ir eksploatavimas turėtų visiškai nekenkti aplinkai. Kaip tai pasiekiama? Žinoma, tai bus elektromobilis, kurio korpuso gamybai pritaikomos ekologinės medžiagos - bioplastikas, anglies nanovamzdeliai, aplinkos neteršiantys akumuliatoriai ir t.t.

Žinoma, visa tai tik idėja, tačiau pasak koncepcijos autorių, nuleista ne "iš dangaus" , bet pagrįsta šiuolaikinių ekologinių medžiagų studija. Kaip visos idėjos atrodytų realybėje, autorių nuomone, bus galima išvysti jau 2017 metais - tuo laiku ši koncepcija galėtų virsti realiu "gyvu" modeliu.

6. „NUS Urban Concept Car“ – visiems stiliams

Ekologiškas „NUS Urban Concept“ automobilis buvo sukurtas, kad kiek tik įmanoma mažiau sunaudotų degalų. Variklis, naudodamas suskystinto žibalo ir dujų mišinį, pakalnėje apskritai galėtų išsijungti ir nedaug sveriantis automobilis nuo šlaito gali važiuoti iš viso nenaudodamas degalų.

7. „M-Please-V“

Ši kvapą gniaužianti automobilio koncepcija nugalėjo „Peugeot“ dizaino konkursą 2007”. “M-Please-V” tai universalus, lengvas, ekonomiškas, paprastas. elektrinis automobilis, sukurtas dizainerės Sofian Tallal, norint suderinti patogų važiavimą ir daiktų transportavimą.

Dėl techninių jo parametrų neverta daug kalbėti, nes vienaip ar kitaip, tai dizainerio koncepcija, prie kurios dar teks padirbėti inžinieriams - tik tada būtų aiškios potencialios automobilio galimybės.

8. „Coquille“: dviejų ratų automobilis

Futuristinis ekologiškasis dviejų ratų automobilio dizainas paskatino „Coquille“ paminėti šiame sąraše. Tai galėtų būti kompaktiškas, ekologiškas ir itin mobilus automobilis. Sukurtas Emiliano Polsonetti, jis išlaiko pusiausvyrą ant dviejų ratų naudodamas kompiuterizuotą sistemą, sudarytą iš giroskopų. Autoriaus manymu, šis automobilis gali netgi šokinėti - tarkim, tais atvejais, kai reiktų įveikti laiptuotas kliūtis.

9. „VW Viseo“

Elektrinio automobilio prototipas, sukurtas Marco Kirsho bendrame projekte su “Volkswagen” dizainerių grupe Vokietijoje. Automobilis naudos elektrinį variklį bei turės tris sėdimas vietas - pagal šiuos požymius galima atsekti, jog kūrėjams didelę įtaką padarė pasaulyje žinomo automobilių architekto ispano Santiago Calatravas darbai. TOP10 sudarytojai akcentuoja, jog ispaniškas prieskonis ir elegantiškumas, tai priežastys, dėl kurių šį automobilį būtinai turėjo paminėti sąraše.

10. „Zero Impact Urban Mobility Vehicle“

Sukurtas dizainerės Natalie Bonebrake, šis automobilis ne tik ekologiškas ir patogus važinėtis mieste, bet sprendžiant iš paprastos konstrukcijos ir nenumatytų ypatingų technologinių naujovių, turi daugiausiai šansų iš visų šiame sąraše esančių automobilių greičiausiai pasirodyti gatvėse.

Na ir pabaigai, visas TOP10 video siužete:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)