„Tokio masto operacija nebuvo vykdoma nuo 1944 metų.“ JAV generolas apstulbęs, ką daro Ukraina  (2)

JAV pareigūnai turi „nerealių lūkesčių, ką gali pasiekti viena kontrpuolimo operacija“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kariuomenė išreiškia nusivylimą Ukrainos kontrpuolimu. Tai kelia nerimą. Panašu, kad JAV pareigūnai turi „nerealių lūkesčių, ką gali pasiekti viena kontrpuolimo operacija“.

Tai pareiškė išėjęs į pensiją JAV generolas Jackas Keane'as „The Wall Street Journal“. Jo nuomone, JAV turėtų sutelkti dėmesį į tai, kad padėtų Ukrainai kariauti taip, kaip ji nori, o ne „čiulbėti niekus“.

JAV tikėjosi to, ko laukė rusai

JAV karinė vadovybė nori, kad Ukraina sutelktų Vakarų aprūpintas ir apmokytas kontrpuolimo pajėgas vienoje teritorijoje vakarinėje Zaporižios regiono dalyje, kad greitai pralaužtų Rusijos gynybą ir išlaisvintų Melitopolį. Pranešama, kad JAV pareigūnus erzina tai, kad Ukraina išlaikė daug pajėgų rytuose, ypač Bachmuto miesto rajone, ir kad Ukraina vykdo daugybę puolamųjų išpuolių visame fronte Zaporižios regione ne viename taške.

„Niekas JAV kariuomenėje šiandien nesukūrė didelio masto mechanizuotų operacijų prieš rimtą ir kovai pasirengusį priešą, kuris naudoja visapusišką gynybą. Paskutinį kartą tai buvo Metzo kampanija Prancūzijoje 1944 m., kuriai vadovavo generolas George'as S. Pattonas. Masinis puolimas prieš Melitopolį, kurio kai kurie reikalauja, yra akivaizdžiausias dalykas, ką Ukraina galėtų padaryti, kad sutelktų Ukrainos puolamąją kovinę galią kelyje į trumpiausią kelią prie jūrą. Toks požiūris atrodo patrauklus ir kariniu požiūriu pagrįstas. Bėda ta, kad rusai taip pat taip galvojo“, – pabrėžė generolas.

Keane'as pažymėjo, kad okupantai šioje ašyje dislokavo stipriausius savo dalinius, ruošė ir paruošė kitus įtvirtinimus. Geriausi jų pilotai yra rajone, pasiruošę Ukrainos puolimui. Metus jie tvirtino Melitopolį ir Tokmaką.

„Šis trumpiausias kelias į jūrą taip pat yra geriausiai paruošta Rusijos gynybos fronte dalis. Ukrainiečiai iš tikrųjų iškėlė šį maršrutą savo prioritetu ir pastaruoju metu pasiekė svarbių laimėjimų. Tačiau jie taip pat atakavo toliau į rytus Zaporižios srityje ir turėjo sėkmių. Pastangos, kurios, atrodo, kaip didžiausia našta JAV pareigūnams yra Ukrainos bandymas atkovoti Bachmuto miestą, kurį „Wagner“ grupuotė užėmė šį pavasarį. JAV karo ekspertai, atrodo, nori, kad ukrainiečiai nesilaikytų visų kitų frontų ir sutelkti dėmesį į vieną smūgį, į Melitopolį“, – rašo generolas.

Tačiau jis tokius patarimus laiko „kariniu aplaidumu“.
 

APU juda išilgai kelių ašių

 

Gerai suplanuotos mechanizuotos gupės beveik visada juda keliomis ašimis, o ne tik viena. Taip 1991 ir 2003 metais pasielgė JAV vadovaujamos koalicijos prieš Iraką. Taip Antrajame pasauliniame kare kovojo amerikiečiai, vokiečiai ir Sovietų Sąjunga.

„Priežastis paprasta: veržimasis išilgai vienos ašies leidžia gynybos okupantams visą dėmesį sutelkti į šio veržimosi sustabdymą. Tokiu atveju rusai beveik neabejotinai būtų kuo greičiau perkėlę pajėgas iš kitų fronto dalių, kad sustabdytų Ukrainos veržimąsi į Melitopolį“, – sakė Keane'as.

 

Rusai perdislokavo kariuomenę į Zaporižią. Daugiau pastiprinimo jie nesiuntė, iš dalies dėl to, kad Ukrainos atakos juos prispaudė prie linijos. Ukrainos kontrpuolimas aplink Bachmutą atskleidė kelių Rusijos oro desantininkų divizijų ir nepriklausomų brigadų elementus, kad išlaikytų liniją. Šie daliniai kovojo Luhansko ir Charkivo srityse ir buvo pasirengę sustiprinti Melitopolio kryptį.

„Dabar jie smogia ir aplink Bachmutą, nes ukrainiečiai ir toliau spaudžia miestą, kurio rusai nėra pasirengę prarasti. Ukrainos puolimas toliau į rytus Zaporižioje prispaudė Rusijos pajėgas šiame sektoriuje, kuris kitu atveju galėjo pasislinkti į vakarus. Mažesnės Ukrainos atakos kitur palei linijas turėjo tokį patį poveikį. Ukrainos spaudimas palei linijas atėmė iš rusų beveik bet kokį reikšmingą rezervą, kuriuo galėtų atremti didelį Ukrainos proveržį“, – sakė Keane'as.

Nustokite kritikuoti

Generolas pridūrė, kad Melitopolio išlaisvinimas nebus šio karo raktas. Reikalavimai, kad Ukraina sutelktų dėmesį į miesto išlaisvinimo strategiją, kartu su grasinimais neteikti pagalbos būsimoms operacijoms, rodo, kad bent „kai kurie iš tų, kurie kritikuoja Ukrainos puolimą, nėra rimtai nusiteikę padėti Ukrainai išlaisvinti visą jos teritoriją“.

 

„Jei taip yra ir jei Pentagono pozicija yra tokia, kad jis nesitiki, kad Ukraina išlaisvins savo žmones, geriau būtų tai aiškiai pasakyti, nei atakuoti Ukrainą savo pasakymais, kaip Ukraina kovoja. Amerikai yra gyvybiškai svarbu, kad Ukraina išlaisvintų savo žemę ir žmones nuo Rusijos agresijos. Amerika turėtų nustoti kritikuoti tai, ką daro Ukraina, o sutelkti dėmesį į pagalbą Ukrainai kuo greičiau pasiekti bendrus tikslus. Tai būtų teisinga strategija“, – pažymėjo Keane'as.

Jackas Keane'as yra JAV atsargos generolas, buvęs JAV armijos štabo viršininko pavaduotojas ir Karo studijų instituto valdybos pirmininkas. Keane'as pasitraukė iš karinės tarnybos 2003 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(82)
(3)
(79)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: