Nemaloni tiesa. Greičiausiai niekada neragavote tikrojo vasabio. Kodėl? (Video)  ()

Mokslininkai teigia, kad dauguma žmonių pasaulyje nežino tikro vasabio skonio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japoniškos virtuvės gerbėjai iš viso pasaulio sutiks, kad vasabio aštrumas suteikia sušiams nepamirštamą skonį. Tačiau, pasak ekspertų, dauguma sušių gerbėjų niekada gyvenime nėra ragavę tikro vasabio, rašo „IFLScience“.

„Netikro vasabio vartojimo mastai pasaulyje yra tiesiog didžiuliai. Pavyzdžiui, Japonijoje, šio prieskonio gimtinėje, netikro vasabio suvartojimas siekia 95 %“, – sako „Pacific Coast Wasabi“ prezidentas Brianas Oatesas.

Jei niekada nevalgėme tikro vasabio, tai ką mes valgome su sušiais? Specialistų teigimu, dažniausiai tai krienų, garstyčių ir kai kurių dažiklių mišinys, suteikiantis „vasabiui“ būdingą žalią atspalvį. Tikrasis vasabis gaunamas iš Eutremia japonica (dar žinomas kaip japoninis pipirkrienis), daugiamečio žolinio augalo, arba, tiksliau, iš šio augalo šakniastiebio. Japonijoje auga ir natūraliai, ir auginamas.

Nors krienai ir vasabis yra glaudžiai susiję, jų skonis labai skiriasi. Faktas yra tas, kad tikras vasabio skonis yra subtilesnis, sudėtingesnis ir saldesnis nei krienų.

 

Šis skonis tikriausiai susijęs su cheminėmis medžiagomis – izotiocianatais (garstyčių aliejais).

„Krienai turi skirtingą izotiocianato profilį, ir jūs galite pajusti šį skirtumą. Problema ta, kad nedaug žmonių ragavo originalaus vasabio skonio, todėl jie nežino, ką ragauja“, - sako Linkolno universiteto (Naujoji Zelandija) maisto mokslų docentas Geoffrey Savage'as.

Priežastys, kodėl tiek mažai žmonių ragavo tikro vasabio, gali slypėti kulinariniuose, taip pat ir ekonominiuose niuansuose. Tikrasis vasabis yra labai sunkiai paruošiamas. Vykstant cheminei reakcijai, kuri gamina deginimą sukeliančius izotiocianatus, šakniastiebiai turi būti smulkiai sutarkuoti ir net tada pikantiškas skonis greitai dingsta.

 

Pats augalas taip pat sunkiai užauginamas, tam būtina palaikyti pastovią vandens tėkmę, pavėsį ir ištisus metus 8–20 °C temperatūrą. Tokios auginimo sąlygos lemia tai, kad vieno kilogramo vasabio kaina yra 250 dolerių. Tuo pačiu metu krienų kaina yra 25 kartus mažesnė nei tikro vasabio, ypač todėl, kad krienai išlaiko savo skonį daug ilgiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()