Robotai pradeda slaugyti žmones (Video)  (3)

Džordžijos Technologijos instituto (JAV) inžinieriai ir mokslininkai išmokė savo sukurtą robotą „Cody“ vieno įprasčiausių slaugytojų darbų – iš lovos nesikeliančių ligonių prausimo drėgna kempine, praneša „Popsci.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors žmogui tai padaryti nėra sunku, tačiau robotų kūrėjams tokia funkcija – tikras iššūkis. Tačiau šio instituto specialistams jį pavyko įveikti – savo pasiekimą jie pristatė IROS 2010 (2010 IEEE International Conference on Intelligent Robots and Systems) robototechnikos kūrėjų konferencijoje, teigiama pranešime.

Vyresniojo amžiaus žmonėms ir neįgaliesiems būna sunku atlikti įprastinius namų ruošos darbus, pavyzdžiui, išsiskalbti, sulankstyti skalbinius, apsipirkti ar net pasirūpinti asmenine higiena. Kai kurie pastaraisiais metais sukurtų robotų modeliai jau gali padėti žmonėms atlikti paprasčiausią namų ruošą ir net palydėti juos į parduotuves, tačiau asmeninės higienos priežiūros srityje naujovių nebuvo girdėti. Bent jau iki tol, kol nepasirodė „Cody“.

Šis robotas naudoja vaizdo kamerą ir lazerinį tolimatį duomenims apie slaugomo paciento kūno padėtį surinkti. „Cody“ yra valdomas paties žmogaus, pasakančio, kurią kūno dalį reikia nuprausti drėgna kempine. Roboto „sąnariai“ suprojektuoti taip, kad galėtų reguliuoti jo rankos spaudimo jėgą ir niekada neviršytų leistinos reikšmės.

Pirmasis „Cody“ higienos procedūras išbandė šio roboto kūrimo grupei vadovavęs mokslininkas Chih Hung Kingas, prie savo rankų ir kojų prisilipdęs mėlynus ledinukus. Švelniais ir tiksliais judesiais robotas kempine nuvalė juos įvairiose kūno vietose.

„Iš pradžių buvau šiek tiek įsitempęs, bet baimės nejaučiau. Tęsiant eksperimentą mano pasitikėjimas robotu vis stiprėjo, ir įtampa visai pradingo. Bandymo metu beveik nejutau jokio diskomforto“, – taip roboto atliktų higienos procedūrų metu patirtus įspūdžius apibūdino Chih Hung Kingas.

Nors prie slaugomo ligonio lovos palinkęs robotas atrodo keistai, prausimo drėgna kempine rezultatai liudija labai naudingą pasiekimą plėtojant sveikatos apsaugos srityje besidarbuojančių robotų galimybes, teigiama pranešime. Daugeliui su demografinėmis problemomis dėl vidutinio gyventojų amžiaus didėjimo susiduriančių šalių, kuriose smarkiai jaučiamas slaugytojų trūkumas, bet koks jų darbą palengvinantis išradimas pagerins pacientų priežiūros kokybę. O tiems ligoniams, kurie negali pasikelti iš lovos, juos prausiantis robotas galbūt net bus priimtinesnis už tai darantį žmogų, mano tyrėjai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: